Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Maag-, darm- en leverziekten


Enteroscopie

Enteroscopie


U heeft een afspraak voor een enteroscopie. In deze folder wordt beschreven wat een enteroscopie is en leest u over de gang van zaken bij het onderzoek.

Wat is enteroscopie?


Enteroscopie, betekent kijkonderzoek van de gehele dunne darm of een groot gedeelte van de dunne darm. Bij het onderzoek wordt de binnenkant van de darm onderzocht om erachter te komen wat de oorzaak van uw klachten kan zijn.

Bij het onderzoek wordt een buigzame kijker gebruikt, een endoscoop, die ook wel enteroscoop wordt genoemd. Over deze endoscoop wordt een doorzichtige hoes geschoven met aan het uiteinde een ballon. Aan het uiteinde van de endoscoop kan ook een ballon worden aangebracht. Middels deze ballon(nen) is het mogelijk diep in de dunne darm te onderzoeken. Omdat de dunne darm lang is, in totaal ongeveer 5 meter, is deze speciale methode met ballon(nen) noodzakelijk.

Afhankelijk van de plaats waar de problemen in de dunne darm worden verwacht, wordt de endoscoop via de mond of anus ingebracht. Er kunnen dan bijvoorbeeld ontstekingen, poliepen, bloedingen of gezwellen opgespoord worden. Bepaalde ingrepen kunnen worden uitgevoerd door instrumenten door het werkkanaal van de endoscoop te schuiven. Zo kunnen stukjes weefsel voor onderzoek worden weggenomen (biopsie)of poliepen worden verwijderd. Deze ingrepen zijn niet pijnlijk. Tijdens het onderzoek kunnen foto's en video -opnames worden gemaakt zodat de beelden ook na het onderzoek voor beoordeling beschikbaar zijn.

Enteroscoop
Enteroscoop


Voorbereiding


Afhankelijk of de enteroscopie via de mond of via de anus plaatsvindt dient u een specifieke voorbereiding te volgen. Let goed op welke voorbereiding voor u van toepassing is.

Voor beide onderzoeken geldt:

Voor het onderzoek via de mond:

Voor het onderzoek via de anus:


Het onderzoek


Het onderzoek vindt plaats onder sedatie die wordt uitgevoerd door een medewerker van anesthesiologie. Sedatie betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn. Het doel van de sedatie is om het onderzoek zo comfortabel mogelijk te maken. Meer informatie over deze vorm van sedatie ontvangt u van de anesthesioloog. Het is belangrijk dat u een intakegesprek heeft geruime tijd voordat het onderzoek plaatsvindt. Tijdens het inloopspreekuur op de polikliniek anesthesiologie kunt u zich melden voor dit intakegesprek. Zonder een intakegesprek kan het onderzoek niet doorgaan. In een enkel geval, met name wanneer het een spoed procedure betreft, wordt het onderzoek onder een ‘roesje’, dus zonder medewerking van anesthesiologie, gedaan.

Wanneer dit bij u het geval is geeft uw arts of verpleegkundige u daar voorlichting over. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde met opgetrokken knieën. De enteroscoop wordt via de mond of anus ingebracht en telkens een stukje opgeschoven om zo ver als dat mogelijk is in de dunne darm te komen. Via de endoscoop kan lucht worden ingeblazen om de darmwand beter te kunnen bekijken. Het is lastig vooraf te voorspellen hoe lang het onderzoek duurt. Houdt u rekening met 1 à 2 uur. Dit is ook afhankelijk van eventuele ingrepen.

Na het onderzoek


Na het onderzoek wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Als u weer goed wakker bent krijgt u wat te eten en drinken. Dit is na ongeveer anderhalf uur, soms kan het nodig zijn u langer te bewaken voordat u naar huis kan. Hierna mag u gedurende de verdere dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Dit houdt in dat u geen auto, bromfiets, fiets of scootmobiel kunt besturen. U dient te allen tijde door iemand opgehaald te worden in de uitslaapruimte. U mag dus ook niet alleen te voet, met openbaar vervoer of met de taxi naar huis.

Eventuele bij- of nawerkingen


De eerste tijd na het onderzoek kunt u last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit is normaal en wordt meestal veroorzaakt door de ingeblazen lucht. Het is belangrijk dat u die lucht snel kwijtraakt. Dit doet u door boeren of winden te laten. De pijn gaat dan vaak snel weer weg.

Een enkele keer kunt u last hebben van diarree na het onderzoek via de anus. Daarom raden wij u aan extra ondergoed en/of incontinentiemateriaal mee te nemen. Een enteroscopie is een veilig onderzoek. Complicaties komen uiterst zelden voor. Als bij u poliepen of biopten (stukjes weefsel) zijn verwijderd, kan het zijn dat u de eerste twaalf uur wat bloed bij de ontlasting verliest.

Bij veel bloedverlies, als het bloeden aanhoudt, bij zwarte ontlasting of aanhoudende heftige buikpijn moet u contact opnemen met de dienstdoende maag-, lever-, en darmarts. Deze is 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken op telefoonnummer (010) 703 07 82. U krijgt dan de dienstdoende arts-assistent aan de lijn. Hij of zij kan dan met u zo nodig verdere afspraken maken of u van advies dienen.

Bent u opgenomen in het ziekenhuis en krijgt u deze symptomen, vertelt u dit dan aan een verpleegkundige of arts.

De uitslag


Uw behandelend/verwijzend specialist ontvangt de uitslag van het onderzoek en bepaalt het verdere beleid. Doorgaans zal de arts die het onderzoek verricht heeft, u wel alvast een voorlopige uitslag geven. Wanneer er weefsel is afgenomen (biopsie of poliepen) is de uitslag hiervan meestal na zeven tot tien werkdagen bekend.

Voorbereiding enteroscopie via de anus met Moviprep ® en Bisacodyl


Deze voorbereiding geldt alleen in geval van een onderzoek via de anus.

Voor dit onderzoek is het heel belangrijk dat uw darm goed schoon is. Alleen dan kan de arts het onderzoek uitvoeren. U krijgt daarom een drank Moviprep en tabletten Bisacodyl. Dit zijn een laxeermiddelen die ervoor zorgen dat uw darm gereinigd wordt. Hoe u deze middelen in moet nemen en wat u van tevoren wel en niet mag eten vindt u in deze folder. Het is noodzakelijk dat u deze aanwijzingen strikt opvolgt. Wanneer u last heeft van obstipatie moet u een andere voorbereiding volgen. Dan gelden de voorschriften die te vinden zijn in de bijlage 'Voorbereiding op een darmonderzoek in geval van obstipatie'. De maag-, darm- en leververpleegkundige zal dit met u op het spreekuur bespreken.

Recept voor apotheek


U heeft een recept gekregen voor Moviprep en Bisacodyl. U kunt dit recept inleveren bij de apotheek . U krijgt dan een pakket met twee sets Moviprep en 4 tabletten Bisacodyl. Iedere set Moviprep bevat twee zakjes.

Voorbereiding thuis


Wij adviseren u de dag van het onderzoek vrij te nemen van uw werk. Verder vragen wij u om 3 dagen voor het onderzoek geen vruchten, brood, crackers en dergelijke met pitten en zaadjes te eten. Deze kunnen namelijk nog dagen in de darm blijven en dan leiden tot verstopping van de endoscoop en het onderzoek bemoeilijken.

Wat mag u tijdens 2 -3 dagen voorafgaand aan de enteroscopie NIET eten:

  • Volkoren graanproducten zoals: brood met zaden en volkorenbrood, volkoren en meergranen pasta en zilvervliesrijst. Vezelige groenten zoals: asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, mais, champignons, tomaten, ui, knoflook, spinazie,andijvie, paprika of rauwkost.
  • Bepaalde fruitsoorten zoals: sinaasappel, grapefruit, mandarijnen, kiwi ’s, bramen, druiven, aardbeien en gedroogde vruchten.
  • Noten en pinda ’s.

Wat mag u tijdens 2 -3 dagen voorafgaand aan de enteroscopie WEL eten:

Het gebruik van het laxeermiddel Moviprep


Iedere verpakking van Moviprep bevat twee sets in plastic folie. Iedere set bevat twee zakjes: een groot zakje ‘A’ en een klein zakje ‘B’. De inhoud van 1 zakje ‘A’ en 1 zakje ‘B’ laxeermiddel mengt u met 1 liter gewoon water. Gebruik geen koolzuurhoudend water (= dus water zonder prik!). Roer de oplossing tot het poeder geheel opgelost is. Verderop leest u wanneer u deze drank moet opdrinken. Het kan zijn dat de smaak van Moviprep u tegenstaat, u kunt dan het volgende proberen:

Schema voor het innemen van de Moviprep en Bisacodyl:Na het innemen van de drank zal er meestal veel ontlasting komen. Zorg dat u in de buurt blijft van een toilet. Het is echter ook mogelijk dat het wat langer duurt voordat de ontlasting op gang komt. Op het laatst is de ontlasting zo dun als water en geel van kleur (zoals urine). Als dit niet het geval is, is het verstandig om extra water te drinken. Vanaf 2 uur voor het onderzoek mag u echter niets meer drinken.

Vragen


Mocht u door omstandigheden te laat zijn voor uw afspraak, neemt u dan tijdig contact met ons op. Mocht u na het lezen nog vragen hebben, belt u dan gerust. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer (010) 704 02 66.

Wij voeren geregeld spoedprocedures uit, ook duren behandelingen soms langer dan vooraf gepland. Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten voordat u geholpen wordt.

Foldernummer: 6179580-09_16


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien