Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Orthopedie en sportgeneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Enkelbandletsel

Enkelbandletsel


Een enkelbrace ondersteunt uw enkelgewricht zodat de enkelbanden kunnen herstellen. Wat mag u wel en wat mag u niet met de enkelbrace? De belangrijkste informatie over enkelbandletsel en de behandeling hebben wij, samen met instructies, voor u op een rij gezet.

De enkelbanden


De enkelbanden zitten aan de binnen- en buitenkant van uw enkel. De stugge, stevige banden verbinden uw onderbeen met uw voet en vangen extreme bewegingen in het enkelgewricht op.

Wat is enkelbandletsel en wat is de oorzaak?


Bij verstappen of verzwikken worden de enkelbanden maximaal gerekt. Meestal zorgt dit ervoor dat de enkel helemaal dubbelklapt. Als bij een verstapping of verzwikking de kracht op de enkelbanden heel groot is, kunnen ze geheel of gedeeltelijk afscheuren. Meestal scheuren ze gedeeltelijk en scheuren maar enkele vezels van de banden af. Het resultaat is een gezwollen, pijnlijke, meestal blauwe enkel.

Over de behandeling


De enkelbanden genezen in principe vanzelf. Om te voorkomen dat u tijdens de genezing uw enkel weer verzwikt, krijgt u een brace. De brace ondersteunt uw enkelgewricht waardoor de enkelbanden rust krijgen en kunnen herstellen. Meestal is het voldoende om een brace 4 weken te dragen. Als het lopen na een paar weken weer goed aanvoelt, kunt u de brace in huis uit doen. U draagt hem dan alleen nog buitenshuis. Na 4 weken komt u terug op de polikliniek voor controle.

De brace: aan- en uittrekken


De brace moet lekker en stevig zitten. U kunt zelf de veters en klittenbanden wat strakker of losser zetten. De klittenbanden lopen kruislings over uw wreef en onder uw voet door naar dezelfde kant van de enkel. Op de gipskamer leert u hoe dit werkt. Voor extra stevigheid zijn aan de beide zijkanten van de brace plastic plaatjes verwerkt. Als de plaatjes vervelende drukklachten geven, kunt u ze weghalen. De brace wordt dan wel wat minder stabiel. Onder de brace draagt u uw eigen sokken.

Als u gaat douchen en als u naar bed gaat, trekt u de brace uit. U wast de brace op 30° in de wasmachine.

Leefregels en adviezen


In het begin kan er 's morgens wat startpijn zijn; dit verdwijnt na een poosje lopen of na enkele oefeningen. Wanneer u goed met de brace overweg kunt, mag u ook fietsen en autorijden.

Oefeningen


De volgende oefeningen kunt u drie keer per dag doen, zonder brace. Ze zorgen ervoor dat u sneller herstelt.

Oefening 1
Oefening 2
Oefening 3

Wanneer contact opnemen?


Heeft u nog vragen, stel ze dan bij uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek aan uw arts of aan de gipsverbandmeester. Zij helpen en adviseren u graag.

Contact


Gipskamer:
(010) 703 34 52 (maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur), of gipskamer@erasmusmc.nl

Spoedeisende Hulp (SEH):
(010) 703 35 82 (alleen 's avonds en in het weekend)


Foldernummer: 0000059-05_15


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien