Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dermatologie


EVTA- Endoveneuze thermische ablatie

EVTA- Endoveneuze thermische ablatie

(laser, radiofrequente ablatie, stoom)


Bij een EVTA-behandeling worden spataderen behandeld met behulp van laser, radiofrequente ablate (VNUS) of stoom. Hierbij wordt een catheter in de te behandelen ader aangebracht. Door de laserstralen, radiofrequente energie of de stoom wordt de ader dichtgebrand. Deze behandeling is geschikt voor grote, zogenaamde stamaderen, niet voor oppervlakkige spataderen. Het betreft een dagbehandeling op onze polikliniek, u hoeft hiervoor dus niet te worden opgenomen in het ziekenhuis. De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Indien nodig wordt de behandeling gecombineerd met een Muller-flebectomie (zie ook de aparte folder hierover).

Voorbereiding


Nuchter zijn
Voor deze behandeling hoeft u niet nuchter te zijn, de behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Scheren en zalf
Wij raden u aan om, bij beharing, uw lies en zonodig uw been aan de te behandelen kant te scheren, vooral als ook een Muller-flebectomie wordt gepland. Denkt u eraan dat u op de dag van de behandeling geen crème of zalf op uw benen mag smeren.

Stilliggen
Tijdens de behandeling moet u langere tijd stil blijven liggen. Als u dat moeilijk vindt, vertelt u dat dan van tevoren. Dan zoeken we samen met u naar een zo prettig mogelijke houding.

Vervoer naar huis
Direct na de ingreep kan autorijden moeilijk zijn. Neemt u bij voorkeur iemand mee die u naar huis kan brengen.

Wat neemt u mee?


Kleding
Als u therapeutisch elastische kousen of een panty (TEK) heeft, mag u die meenemen.
Draagt u op de dag van de behandeling ruime schoenen en ruime kleding. Na de behandeling draagt u speciale kousen, waardoor een strakke broek en strakke schoenen mogelijk niet passen.

Over de behandeling


Voordat de behandeling plaatsvindt, wordt het te behandelen vat nogmaals beoordeeld met het Duplex-apparaat (dat ook is gebruikt bij het eerdere onderzoek van uw benen). Het is namelijk mogelijk dat er veranderingen zijn opgetreden in de periode tussen de eerdere beoordeling en de behandeldatum, waardoor de therapie toch minder geschikt of zelfs onmogelijk is. In dat geval bespreken we met u of een andere behandeling kan worden toegepast, of we stellen de geplande behandeling uit.

Verloop van de behandeling


Terwijl u rechtop staat, tekent de arts met een huidstift de op uw been aan waar de catheter zal worden ingebracht. Hierna neemt u plaats op de behandeltafel. U blijft een half uur tot een uur in dezelfde houding liggen.

De behandeling gebeurt steriel, dit betekent dat u, net als in een operatiekamer, bedekt wordt met steriele groene doeken. Ook de arts en de assistent(e) dragen steriele kleding. Uw hoofd wordt niet bedekt en u kunt gewoon met de arts praten.

De voorbereidingen voor de uiteindelijke behandeling nemen vervolgens de meeste tijd in beslag. De arts prikt een naald in de ader. Door deze naald wordt de catheter in de ader opgeschoven. Dit is niet erg pijnlijk maar het opschuiven van de catheter kunt u soms wel voelen. Als de catheter in het vat zit, wordt de huid over het gehele te behandelen vaattraject met meerdere prikken verdoofd.

De uiteindelijke EVTA-behandeling neemt hierna slechts enkele minuten in beslag. Wanneer we gebruikmaken van laser kunt u tijdens de behandeling een ‘barbecuesmaak’ proeven. Dit is misschien niet prettig, maar geen reden tot ongerustheid.

Na de behandeling wordt een elastische kous om het been aangebracht.

Na de behandeling


Nazorg en controles


Na afloop van de behandeling maakt u een controleafspraak bij de afsprakenbalie. Na een week krijgt u een telefonische afspraak. Een controleafspraak vindt plaats na zes tot acht weken en later indien nodig. Brengt u bij elke controle uw steunkousen mee, voor het geval dat een nabehandeling nodig is.

Elastische kous
- Na de behandeling wordt een elastische kous om het been aangebracht (in uitzonderingsgevallen wordt gekozen voor een zwachtelverband).
- De eerste 48 uur houdt u de kousen dag en nacht om.
- Daarna draagt u de elastische kous nog vijf dagen overdag.
- Na een week mag de kous uitblijven, tenzij de arts u anders heeft geadviseerd.

Pijn of zwelling
- In sommige gevallen worden ontstekingsremmers (eventueel met maagbeschermer) voorgeschreven. Neem deze gedurende één week in, volgens het advies van de arts.
- Het kan voorkomen dat u de eerste één tot twee weken een trekkend gevoel heeft in het behandelde gebied.
- Pijn na de ingreep is niet gebruikelijk. Heeft u toch pijn, dan mag u zo nodig vier maal daags 500 mg paracetamol® innemen.
- Houdt de pijn in het been desondanks aan, of is het behandelde been rood en/of gezwollen, dan neemt u contact op Dermatologie.

Naar huis


Na afloop van de behandeling mag u naar huis.

Leefregels
Bewegen is goed, maar ‘alles met mate’. Vermijdt de eerste week na de ingreep intensieve sporten zoals wielrennen of hardlopen. Hierna mag u uw normale activiteiten weer hervatten.  

Mogelijke bijwerkingen


Na de behandelingContact


Heeft u nog vragen of heeft u aanhoudende pijn in het been, belt u dan op werkdagen met een van de artsen of verpleegkundigen via (010) 703 37 98. In spoedeisende gevallen kunt u 's avonds en in het weekend contact opnemen met de dienstdoende dermatoloog via de centrale van het Erasmus MC, telefoonnummer (010) 704 0 704.Foldernummer: 6105110-04_15


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien