Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Maag-, darm- en leverziekten


Endo-echografie

Endo-echografie


Endo-echoscopie (EUS)

Een endo-echografie (endoscopische echografie) is een onderzoek waarbij de arts met behulp van een dunne, flexibele kijker (de endo-echoscoop) het maag-darmkanaal en de omliggende organen kan bekijken. Aan het uiteinde van deze speciale endoscoop bevindt zich een klein echo-apparaatje waarmee, door middel van geluidsgolven, zowel de wand van het maag-darmkanaal als de omliggende organen nauwkeurig bekeken kunnen worden. Zo kunnen slokdarm, maag, alvleesklier, galwegen, lever of endeldarm onderzocht worden. Ook is het mogelijk om via de endoscoop stukjes weefsel weg te nemen uit de wand en de omliggende organen (punctie).Het onderzoek duurt gemiddeld 45 minuten, afhankelijk van eventuele ingrepen. U bent bij elkaar ongeveer 2 tot 2,5 uur in het ziekenhuis voor het onderzoek en de nacontrole.

Voorbereiding

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moeten slokdarm en maag leeg zijn. Dit betekent dat u vanaf 0.00 uur 's nachts niets meer mag eten en drinken. Wanneer het onderzoek in de middaguren is afgesproken, mag u 's morgens een kop thee en een beschuit eten. Dit moet wel minimaal 6 uur vóór de afgesproken tijd van het onderzoek genuttigd zijn.
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt of medicijnen vanwege suikerziekte, dan dient u dit voor het onderzoek aan te geven bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. U ontvangt dan een advies over het gebruik van deze medicijnen rondom het onderzoek.


Het onderzoek

Voor het onderzoek ligt u op uw linkerzijde op het onderzoeksbed. Wij vragen u om losse gebitsdelen uit de mond te halen. Daarna krijgt u een bijtring tussen de tanden. De endoscoop wordt vervolgens door de mond, via de keel, naar de slokdarm gebracht. Bij het inbrengen van de endoscoop kan een kokhalsreflex optreden die u niet kunt onderdrukken. Dit gevoel neemt weer af als de endoscoop eenmaal in de slokdarm zit. Daarna wordt de endoscoop steeds langzaam opgeschoven om de organen te bekijken die onderzocht moeten worden.
Om het onderzoek minder belastend voor u te maken krijgt u een ‘roesje’ en lokale verdoving van de keel. Hiervoor wordt een combinatie van een rustgevend middel, waar u in sommige gevallen slaperig van wordt (Midazolam), een sterke pijnstiller (Fentanyl) en keelverdoving (Lidocaine) gegeven. Voor de toediening van het roesje krijgt u een infuusnaald geprikt. Een roesje is niet hetzelfde als narcose! Het gebruik van de middelen voor het roesje gaat gepaard met een klein risico. Om dit risico te beperken worden uw ademhaling en bloeddruk tijdens en na het onderzoek zorgvuldig gecontroleerd en krijgt u zuurstof toegediend.

Na het onderzoek

Als u een roesje heeft gekregen, wordt u na het onderzoek naar de uitslaapkamer gebracht. Als u weer goed wakker bent, krijgt u wat te eten en drinken en kunt u naar huis. Dit is na ongeveer een uur, al kan het na een ingreep soms nodig zijn u langer te bewaken voordat u naar huis kunt. U kunt door de toediening van de middelen suf en vergeetachtig zijn. Hierdoor mag u gedurende de gehele dag niet zelf aan het verkeer deelnemen. Dit houdt in geen auto, bromfiets, fiets of scootmobiel besturen. U dient daarom altijd door iemand opgehaald te worden in de uitslaapkamer. U mag dus ook niet alleen te voet, met openbaar vervoer of met de taxi naar huis.
Soms heeft u tijdens het onderzoek via het infuus antibiotica toegediend gekregen. Dan krijgt u ook nog een recept mee voor een kuur van 3-5 dagen die u thuis moet afmaken.

Bijwerkingen en complicaties

De eerste tijd na het onderzoek heeft u misschien wat last van een opgeblazen gevoel en winderigheid, door de lucht die tijdens het onderzoek is ingeblazen. Opboeren of winden laten geeft dan vaak verlichting. Ook kan het zijn dat uw keel na het onderzoek tijdelijk pijnlijk is. Koud drinken of een ijsje eten verzacht.
Een endo-echoscopie is een veilig onderzoek, maar hoewel zeldzaam, kunnen er toch soms complicaties optreden. Dit risico neemt iets toe als er een ingreep uitgevoerd wordt.
Bij veel bloedverlies, als het bloeden aanhoudt, bij zwarte ontlasting, hoge koorts of aanhoudende heftige buikpijn na het onderzoek moet u contact opnemen met de dienstdoende maag-, darm-, en leverarts. Deze is 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken op telefoonnummer (010) 703 07 82. Bent u opgenomen in het ziekenhuis en krijgt u deze symptomen, vertelt u dit dan aan een verpleegkundige of arts.

De uitslag

Uw behandelend/verwijzend arts ontvangt de uitslag van het onderzoek. Soms zal de arts die het onderzoek verricht heeft, u vast een voorlopige uitslag geven. Het kan zijn dat verder onderzoek of behandeling wordt geadviseerd. Uw behandelend arts bespreekt met u wat de verdere gang van zaken is.

Contact

Heeft u na het lezen nog vragen over het onderzoek of de voorbereiding, belt u dan tijdens kantooruren op (010) 703 02 57 of stuur een e-mail naar prescopie@erasmusmc.nl.
Wilt u de afspraak wijzigen of bent u door omstandigheden te laat voor uw afspraak, neem dan tijdig contact met ons op (010) 704 02 66.
Wij voeren geregeld spoedprocedures uit of behandelingen duren soms langer dan vooraf gepland. Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten.


Foldernummer: 5968336-02_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien