Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Plastische chirurgie (oncologisch)


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Een LD-borstreconstructie ondergaan

Een LD-borstreconstructie ondergaan


Binnenkort krijgt u een latissimus dorsi (LD) borstreconstructie. We hebben informatie over deze ingreep, uw opname in de kliniek, ontslaginstructies en leefregels voor u op een rij gezet. De informatie is een leidraad. Het hangt van uw herstel af hoe de situatie bij u is.

Wat is een LD-borstreconstructie?


Er zijn verschillende manieren om een borst na te maken (reconstrueren). Eén van die manieren is de LD-borstreconstructie. Bij deze manier gebruiken we de Latissimus Dorsi (LD). Dit is een brede rugspier. Deze rugspier is de grootste spier van de mens. Bij een LD-borstreconstructie maken we een deel van deze rugspier los en verplaatsen we naar de borstkas. Op deze manier kunnen wij een nieuwe borst maken.

De borstreconstructie kunnen wij direct na een borstamputatie uitvoeren, maar dit hoeft niet. Ook na een paar maanden of zelfs jaren kunnen wij de borstreconstructie doen.

De volgende video geeft een uitleg van de behandeling.
">


Voorbereiding


Medicijnen en bloedverdunners


Als u medicijnen slikt, kunt u die tijdens de opname blijven slikken. Van de plastisch chirurg en de anesthesioloog heeft u al gehoord welke medicijnen u wel en niet kunt gebruiken rond de operatie.

Gesprek met de mammacare-consulent


Voordat we u opereren, heeft u een afspraak met de mammacare-consulent. Zij is tijdens het hele proces uw aanspreekpunt/casemanager. Zij vertelt u wat u op de verpleegafdeling kunt verwachten. U kunt aan haar al uw vragen stellen.

De dag van de opname


Op de dag van de opname tekent de plastisch chirurg het operatieplan op uw lichaam. Met dit operatieplan weet de chirurg precies waar hij moet opereren. Als u nog vragen heeft of iets is niet duidelijk, dan kunt u nu nog vragen stellen aan de chirurg.

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u tot maximaal zes uur voor de operatie iets mag eten. Maximaal twee uur voor de operatie mag u alleen thee, water of appelsap drinken.

Voordat u de operatie in gaat, moet u zich houden aan de volgende "leefregels":

Tijdens de operatie


Voordat de operatie begint, krijgt u een operatiejasje aan. De borstreconstructie gaat als volgt:
  1. We maken een snee op de rug om de rugspier vrij te leggen.
  2. De spier (en huid) brengen we vanuit de rug naar de borstkas.
  3. Bij de borstkas kunnen we een (expander)prothese onder de rugspier plaatsen.
  4. We plaatsen een drain (een soort slangetje) in de rug. Dit slangetje zuigt wondvocht en bloed op.
  5. Ook bij de nieuwe borst plaatsen we een drain voor wondvocht en bloed.
  6. Als we de drains hebben geplaatst, hechten we de wond op de rug dicht.
  7. We hechten ook de wond op de borstkas dicht.

Na de operatie


U blijft gemiddeld twee nachten in het ziekenhuis. Hieronder vindt u informatie over uw opname na de operatie.

Infuus
Na de operatie krijgt u via een infuus vocht en medicatie. U heeft geen infuus meer nodig als u zelf genoeg kunt drinken en u geen medicijnen meer nodig heeft.

Wond drains
De drains zuigen wondvocht en bloed op. Dit wondvocht en bloed komen in een pot terecht. Deze pot noemen we een drainpot. De kans is groot dat u met drains naar huis gaat. Dit is niet erg. Als de drain binnen 24 uur minder dan 30cc vocht verliest, verwijderen we de drains.

Hieronder ziet u hoe een drainpot eruit ziet.
drain pot
Lees meer informatie over de drains in 'Naar huis met een drain'.

Doorbloeding van de gereconstrueerde borst
We controleren drie keer per dag of het bloed goed door de nieuwe borst(en) stroomt.

(Reconstructie-) bh
Na de operatie hoort u of u een (reconstructie-)bh moet dragen of een strak hemd. Dit hangt af van hoe de rugspier naar de borst toe gedraaid is.

Naar huis


Als u weer naar huis mag, krijgt u medicatie en misschien verbandmateriaal mee. De polikaart met de poliafspraak krijgt u thuis opgestuurd. U kunt uw afspraak ook digitaal bekijken in uw medisch dossier.

U moet elke dag controleren hoe de nieuwe borst eruitziet. Ziet u verandering in de borst, zoals een zwelling of verandering in kleur? Neem dan contact met ons op (voor telefoonnummer zie kopje ’contact’).

Medicatie


Als u weer thuis bent, gaat u verder met de volgende medicijnen:

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Medicatie afbouwen


Als de pijn minder wordt, kunt u steeds minder pijnstillers gebruiken. Hoeveel pijnstillers u elke dag minder neemt, hangt af van uw pijnklachten. U bouwt eerst de pijnstillers van stap 3 af, daarna die van stap 2 en als laatste die van stap 1.

Afbouwen van de pijnstillers uit stap 3 (Oxycontin en Oxynorm):

Afbouwen van de pijnstiller uit stap 2 (Naproxen):
Afbouwen van de pijnstiller uit stap 1 (Paracetamol):

Leefregels


Na de operatie moet u zich aan de volgende "leefregels" houden:

Naar huis met een drain


Het kan zijn dat u nog drains heeft als u naar huis gaat na de operatie. De verpleegkundige leert u hoe u met de drain moet omgaan. Als u de drains niet meer nodig heeft, kan een mamacare-consulent of verpleegkundige deze verwijderen.

Verzorging van de drain


Hieronder leest u hoe u het beste elke dag uw drain moet verzorgen.

Wondvocht
Elke dag kijkt u, op een vast tijdstip, hoeveel wondvocht de drain in de afgelopen 24 uur heeft opgevangen. Dit noteert u met een streepje en de datum op de drainpot. De 24-uurs hoeveelheid leest u af vanaf het vorige streepje met de datum van de dag ervoor.

Vacuüm
Het is belangrijk dat de drain vacuüm is (tenzij anders afgesproken). Dit is te zien aan het groene harmonicadopje op de drainpot (vacuümindicator). Als deze is ‘ingetrokken’, is de drain vacuüm.

Slangen
Als de slangen zijn afgeklemd of geknikt, kan het wondvocht en bloed niet goed weglopen. Controleer de slang dus regelmatig op knikken en afknellen. Soms lijkt de drainpot verstopt. Er zitten dan allemaal flubbertjes in het vocht. Dit kunt u controleren de drainpot omhoog en omlaag te bewegen. Als het wondvocht en bloed door de drains loopt, is de drain niet verstopt.

Insteekopening
Is de plek waar de drain uw lichaam in komt (insteekopening) rood, pijnlijk en zit er pus? Dan heeft u daar misschien een infectie. Controleer de insteekopening dus regelmatig. Als de insteekopening lekt, verbindt u deze met een gaas.

Problemen met de drain


Neem contact op met de mammacare-consulent bij de volgende dingen:
Buiten kantooruren belt u met de kliniek (voor telefoonnummer zie het kopje ‘Contact’). Lees meer informatie over de drains in ‘Naar huis met een drain’.

Nazorg en controles


Na 2-3 weken
Ongeveer 2 weken na de operatie komt u naar de polikliniek voor een controle. Uw borst(en) en rug kunnen dan nog gezwollen zijn door vocht. Wij controleren en beoordelen de borst(en) op zwellingen. Ook verwijderen we de hechtingen als u deze heeft. Als u een vochtophoping (seroom) bij de wond heeft, prikken we een gaatje en zuigen we het vocht eruit.

Als we een expander-prothese in uw borst hebben geplaatst, starten we een paar weken na de operatie met het vullen om de huid om te rekken. De eerste keer vult de plastisch chirurg de expander-prothese. Hierna verzorgt de consulent mammacare de vullingen. Hoe vaak er gevuld moet worden, is per persoon verschillend (grootte van de borst en van de prothese).

Na 3 maanden
Ongeveer 3 maanden na de operatie heeft u een controleafspraak met uw plastisch chirurg. U krijgt informatie over mogelijke vervolgbehandelingen, zoals tepelreconstructie en tepelhoftatoeage.

Wanneer contact opnemen?


Het is belangrijk dat u direct contact opneemt bij de volgende klachten:

Contact


Heeft u nog vragen? U kunt dan contact opnemen met de arts of mammacare-consulent. We zijn bereikbaar tijdens kantooruren.Foldernummer: 0000887-01-22


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien