Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

EEG na slaapdeprivatie

Binnenkort heeft u een afspraak voor een EEG na slaapdeprivatie onderzoek. In deze folder kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt en hoe het verloopt. Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben, stelt u deze dan gerust.

Download PDF

Doel


Slaapdeprivatie is een ander woord voor slaaponthouding dat wil zeggen het uitstellen van de slaapbehoefte. Het EEG -onderzoek vindt plaats nadat u een nacht niet geslapen heeft. Het doel van het onderzoek is het registreren van de elektrische activiteit van de hersenen terwijl u doezelt en in slaap valt. Een slaapdeprivatie -EEG vindt plaats als het gewone EEG-onderzoek niet voldoende gegevens heeft opgeleverd.

Voorbereiding

Op de dag (om 20.00 uur) voordat het onderzoek plaatsvindt, wordt u opgenomen. In de nacht die volgt moet u wakker blijven. De verpleegkundigen die nachtdienst hebben, zullen u zo goed mogelijk helpen om de nacht door te komen. Het is aan te raden iets mee te brengen om de tijd door te brengen (boek of tijdschrift, puzzelboekje, handwerk). Het is niet toegestaan gedurende de nacht koffie, thee, cola of energie -drankjes te drinken; het opwekkende middel dat in deze dranken zit (cafeïne), kan invloed uitoefenen op de uitslag van het onderzoek. Ook wordt u verzocht om niet, of zo min mogelijk, te roken. In verband met het aanbrengen van de elektroden op de hoofdhuid dient u de dag of de nacht voor het onderzoek uw haren te wassen. Gebruik daarna geen vet, gel of haarlak meer.

Wat neemt u mee naar het onderzoek

Uw identiteitsbewijs, nachtkleding, boek of tijdschrift, handwerk en dergelijke, medicijnen die u gebruikt.

Het onderzoek


's Ochtends om 08.15 uur wordt u in bed naar de afdeling Klinische Neurofysiologie gebracht. Daar worden de elektroden (kleine zilveren dopjes) op het hoofd aangebracht met een scrubcreme en geleidingspasta. Liggend in een bed in een (half) donkere kamer moet u proberen te slapen. Vooral de periode van inslapen is belangrijk voor de registratie van de hersenactiviteit. Na afloop worden de elektroden verwijderd en worden de restjes contactpasta zoveel mogelijk uit het haar gekamd. Voor het oplossen van de contactpasta wordt warm water gebruikt. U wordt in uw bed teruggebracht naar de verpleegafdeling. Daar kunt u ontbijten en nog enige uren slapen. Rond het middaguur mag u het ziekenhuis verlaten. Ook al voelt u zich uitgerust, dan raden wij u toch sterk af zelf een auto te besturen. Uw reactiesnelheid is sterk verminderde omdat u een nacht niet heeft geslapen. Het onderzoek zelf duurt ongeveer 2 uur, in totaal is de duur een nacht en de daaropvolgende ochtend.

Uitslag


Na de registratie kan nog geen (volledige) informatie gegeven worden over de uitslag van het onderzoek. De registratie moet eerst worden uitgewerkt en beoordeeld door een arts. U wordt verzocht zelf een afspraak met uw specialist te maken.

Afspraak


Het telefoonnummer van de afdeling is: (010) 704 01 21, bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 – 16:00 uur. E-mail: knf.neurologie@erasmusmc.nl. Bent u verhinderd? Neemt u dan ruim van te voren (tenminste 24 uur) contact met ons op. Kom op tijd. Als u meer dan 15 minuten te laat voor uw afspraak bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan!

Gebruik onderzoeksgegevens


Wij willen u vragen of de onderzoeksgegevens (inclusief eventueel gemaakte video -opname tijdens het onderzoek) door ons gebruikt mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijke publicaties en onderwijs. De gegevens zullen uiteraard geanonimiseerd worden. Mocht u hier niet voor voelen, dan is dat geen enkel probleem en heeft dit vanzelfsprekend geen consequenties voor het onderzoek en/of behandeling van u of uw kind.

Vragen


Deze folder geeft geen volledige informatie, maar dient ter ondersteuning van de informatie, gegeven door de arts. Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust aan uw behandelend arts, aan de laborant of belt u (010) 704 01 21.