Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Klinische neurofysiologie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

EEG 24-uurs onderzoek

EEG 24-uurs onderzoek


Binnenkort heeft u een afspraak voor een 24-uurs EEG. In deze folder kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt en hoe het verloopt. Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben, stelt u deze dan gerust.

Wat is een 24-uurs EEG


Een 24-uurs EEG is een continue opname van de hersenfunctie gedurende 24 uur. De activiteit van de hersenen wordt digitaal opgeslagen op een recorder terwijl u bezig bent met uw normale dagelijkse bezigheden of slaapt.

Dit betekent dat u 24 uur een recorder bij u moet dragen. Het onderzoek is volledig pijnloos en stelt u zelfs in staat om gebruikelijke werkzaamheden uit te voeren. Waarschijnlijk is er al eens een kortdurend EEG van u gemaakt. Een nadeel van dit korte onderzoek is echter dat er slechts hersenactiviteit gedurende een korte periode geregistreerd wordt. Een lange opnametijd maakt het (beter) mogelijk om een stoornis in de hersenfunctie te registreren, met name als de afwijkingen slechts af en toe aanwezig zijn.

Wat u wel/niet moet doen als u een EEG-recorder draagt


Uw activiteiten en eventuele aanvallen (laten) bijhouden in een dagboek wat u van ons krijgt. Het dagboek leggen wij straks naast de gegevens van de digitale opname.

De recorder die u bij u draagt hoeft niet door u bediend te worden. Wij vragen u dan ook niet aan de recorder te komen: de opname kan gemakkelijk verstoord worden. Laat ook de elektroden op hun plaats zitten.

Belangrijk

Aan het eind van de opnameperiode brengt u de recorder en het dagboek terug. De elektroden zullen verwijderd worden. Hierna zal een laborant(e) en een arts de gegevens beoordelen.

Wat gebeurt er met uw 24-uurs EEG


De totale opname van de 24-uurs hersenactiviteit wordt nauwkeurig bestudeerd. Dat gebeurt met speciale apparatuur, waarbij de gehele opname op de computer wordt weergegeven. Het verslag van dit onderzoek gaat naar uw arts, die de informatie van het 24-uurs EEG vergelijkt met andere medische gegevens om zodoende de juiste diagnose en meest geschikte behandeling te kunnen bepalen. Inlichtingen over de uitslag van het EEG zal uw arts u graag verstrekken.

Samenvattend


Een laborant brengt een draagbare lichtgewicht recorder bij u aan. U wordt verzocht deze ongeveer 24 uur bij u te dragen. Speciale elektroden worden op uw hoofd bevestigd; deze vangen de elektrische signalen van de hersenen (hersenactiviteit) op en geven ze door aan de recorder. Van de recorder heeft u nauwelijks hinder. Bescherm de recorder wel tegen schokken en vocht.

MAAK DE RECORDER IN GEEN GEVAL OPEN!

Afspraak


Het telefoonnummer van de afdeling is: (010) 704 01 21, bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 – 16:00 uur. E-mail: knf.neurologie@erasmusmc.nl

Bent u verhinderd?


Neemt u dan ruim van te voren (tenminste 24 uur) contact met ons op.

Kom op tijd. Als u meer dan 15 minuten te laat voor uw afspraak bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan!


Gebruik onderzoeksgegevens


Wij willen u vragen of de onderzoeksgegevens (inclusief eventueel gemaakte video-opname tijdens het onderzoek) door ons gebruikt mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijke publicaties en onderwijs. De gegevens zullen uiteraard geanonimiseerd worden. Mocht u hier niet voor voelen, dan is dat geen enkel probleem en heeft dit vanzelfsprekend geen consequenties voor het onderzoek en/of behandeling van u of uw kind.

Vragen


Deze folder geeft geen volledige informatie, maar dient ter ondersteuning van de informatie, gegeven door de arts. Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust aan uw behandelend arts, aan de laborant of belt u naar de afdeling, telefoonnummer (010) 704 01 21.


Foldernummer: 6186444-01_15


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien