Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Klinische neurofysiologie

24-uurs EEG

24-uurs EEG

Electro Encephalogram

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een 24-uurs EEG (Electro Encephalogram) is een continue opname van de hersenfunctie gedurende ongeveer 24 uur. Wij leggen u graag uit hoe het onderzoek verloopt.

Voorbereiding


Haar van uw kind
Voorbereiden van uw kind
Probeer uw kind zo mogelijk van tevoren uitleg te geven over wat hij kan verwachten tijdens het onderzoek.

Kom op tijd naar uw afspraak
Als u meer dan 15 minuten te laat bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan.

Wat neemt u mee?


U kunt een dvd, boek, knuffel en/of wat te drinken meenemen (alles wat helpt om uw kind rustig te krijgen/houden).

Over het onderzoek


Wat is het doel?
Waarschijnlijk is er al eens een kortdurend EEG van uw kind gemaakt. Hiermee kunnen we echter slechts gedurende een korte periode de hersenactiviteit registreren. Een lange opnametijd maakt het (beter) mogelijk om een stoornis in de hersenfunctie te registreren, met name als de afwijkingen slechts af en toe aanwezig zijn.

Verschil met een kortdurend EEG
Het verschil met een kortdurend EEG is dat de elektroden nu met een soort kleipasta worden aangebracht. Deze klei droogt vanzelf op en is naderhand te verwijderen met water. Tijdens het drogen zijn de elektroden nog kwetsbaar, maar na het uitharden blijven ze goed op het hoofd zitten.

Verloop van het onderzoek


Aanbrengen elektroden
Om de exacte plaats te bepalen van de elektroden, meten wij het hoofd van uw kind en markeren de elektrodeposities met een afwasbaar rood potlood. Op deze posities reinigen we de hoofdhuid met een korrelcrème en bevestigen we de elektroden met een kleipasta. Het onderzoek is pijnloos, maar kan wat vervelend zijn doordat we aan het hoofd zitten. Uw kind mag naar een dvd kijken of iets anders wat voor afleiding kan zorgen.

De registratie
De elektroden zijn verbonden met een draagbare recorder die uw kind ongeveer 24 uur bij zich moet dragen. Uw kind draagt de recorder in een tasje om zijn middel en heeft hiervan nauwelijks hinder. Hij kan daarom gewoon zijn gebruikelijke dingen doen (bijvoorbeeld naar school gaan).

Bijhouden dagboek
U krijgt van ons een dagboek waarin u de activiteiten en eventuele aanvallen van uw kind moet (laten) bijhouden. Het dagboek leggen wij naast de gegevens van de digitale opname.

LeefregelsNa het onderzoek


De volgende dag komt u met uw kind, het ingevulde dagboek en de recorder terug. Wij halen de elektroden er met water af (als uw kind lang haar heeft graag een borstel meenemen). Eventuele restjes van de klei kunt u onder de douche uitwassen. Hierna mag uw kind weer naar huis.

De uitslag


Na de registratie is de uitslag nog niet (volledig) bekend. Een arts werkt de registratie uit en beoordeelt deze. De uitslag gaat naar de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. Voor het bespreken van de uitslag maakt u zelf een afspraak met de specialist.

Gebruik onderzoekgegevens


Wij willen u vragen of wij de onderzoekgegevens (inclusief eventuele gemaakte video-opname tijdens het onderzoek) mogen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijke publicaties en onderwijs. De gegevens verwerken wij uiteraard anoniem. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan heeft dit vanzelfsprekend geen enkele consequentie voor het onderzoek en/of de behandeling van uw kind.

Heeft u nog vragen?


Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan de behandelend arts of aan de laborant. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek klinische neurofysiologie.

Contact


Klinische neurofysiologie (010) 703 67 10 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 16.00 uur).
E-mail: knf.neurologie@erasmusmc.nl.
Faxnummer: (010) 703 41 79Foldernummer: 6137373-01_17


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien