Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Echogeleid biopt

Echogeleid biopt


We hebben bij u een afwijking gezien, maar het is nog niet duidelijk wat het is en uit welke cellen de afwijking bestaat. Daarom nemen we een stukje weefsel of een paar cellen van de afwijking af voor verder onderzoek. Het weghalen van een stukje weefsel noemen we een biopt. Het wegzuigen van cellen noemen we een punctie. Welke methode we gebruiken, hangt af van hoe de afwijking eruit ziet en waar het zit.

Voorbereiding


Eten en drinken
Op de dag van het onderzoek mag u alleen:
  • Als het onderzoek ‘s ochtends is: een kopje thee met een beschuitje.
  • Als het onderzoek ‘s middags is: een ontbijt en een lichte lunch.

Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt.

Kleding
Het onderzoek vindt plaats in een steriele omgeving. Daarom moet u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komen. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit. Soms krijgt u op de afdeling een operatiehemd aan van de verpleegkundigen.

Opname
Als er een biopt of punctie wordt afgenomen van weefsel in de buik, is er vaak een opname nodig. Meestal is dit voor een dag. Op de verpleegafdeling wordt bij u bloed afgenomen om de stollingswaarden te bepalen.

Geen opname
Als er een bioptie of punctie wordt afgenomen uit een oppervlakkig gebied, zoals net onder de huid of in een been/arm, dan is er vaak geen opname nodig. Als dit toch nodig is dan krijgt u daar van tevoren meer informatie over.

Tijdstip van het onderzoek of de behandeling
De duur van het onderzoek of behandeling wisselt erg. We kunnen daarom niet aangeven hoe lang het onderzoek gaat duren of wanneer u klaar zal zijn. Ook krijgen we vaak aanmeldingen voor spoedprocedures. Het kan daarom voorkomen dat uw afspraak wordt uitgesteld. Meestal stellen we uw behandeling uit naar een later tijdstip op dezelfde dag, maar in zeldzame gevallen moeten we uw onderzoek uitstellen naar een andere dag. Als dit het geval is, geven we u hier zo snel mogelijk meer informatie over.

Over dit onderzoek


Wat we gaan doen


Tijdens het onderzoek zullen we een biopt (stukje weefsel) of een punctie (cellen) afnemen.

Wat is het doel?


Het doel is om het stukje weefsel of de cellen te laten onderzoeken, om zo een diagnose te kunnen stellen.

Verloop van het onderzoek


Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum, waarin personeel wordt opgeleid. Het kan daarom voorkomen dat het onderzoek of de behandeling uitgevoerd wordt door één van onze arts-assistenten, gesuperviseerd door een staf-arts. Ook kan het voorkomen dat de arts die het onderzoek of de behandeling van tevoren met u heeft doorgesproken niet degene is die het onderzoek of de behandeling uitvoert.

Bij dit onderzoek gebruiken we echografie (geluidsgolven) om het gebied goed te bepalen. We reinigen de huid met alcohol en verdoven de huid plaatselijk. De arts van de röntgenafdeling (radioloog) plaatst de echokop op de huid en prikt de juiste plaats aan met een naald. Daarna nemen we (een stukje) weefsel weg met een speciale biopsie- of punctienaald. Soms vraagt de radioloog u de adem even in te houden. Meestal nemen we meerdere biopten of puncties af om genoeg materiaal te verzamelen. Het materiaal wordt naar het laboratorium gebracht voor verder onderzoek.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

De uitslag
Het onderzoek van het stukje weefsel of de cellen duurt vaak een paar dagen tot 2 weken. De uitslag wordt met u besproken tijdens uw eerstvolgende poli afspraak.

Na het onderzoek


Nazorg en controles


Bij opname
Als u bent opgenomen, wordt u na het onderzoek weer teruggebracht naar de verpleegafdeling. Om de kans op nabloedingen zo klein mogelijk te houden, moet u 3 uur bedrust houden als u in de nier geprikt bent.

Geen opname
Als u niet bent opgenomen mag u na het onderzoek weer naar huis.

Leefregels
Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur rustig aan doet. U mag geen zware dingen tillen, niet sporten en niet veel traplopen.

Bijwerkingen en complicaties


Onderzoeken waarbij er biopten of puncties worden afgenomen, verlopen meestal zonder problemen. Een enkele keer treden er bijwerkingen op, zoals een infectie of bloeduitstorting op de plaats waar er geprikt is.

Complicaties


Een onderzoek of behandeling brengt altijd risico’s op complicaties met zich mee. Maar het team wat het onderzoek of de behandeling uitvoert is gespecialiseerd in het voorkomen van complicaties.

De volgende complicaties kunnen optreden bij een biopt/punctie in de buik:
De volgende complicaties kunnen optreden bij een biopt in de nier:
De volgende complicaties kunnen optreden bij een oppervlakkig biopt of punctie:

Wanneer contact opnemen?


Krijgt u thuis toch last van een complicatie of bijwerking? Belt u dan naar de polikliniek radiologie. Vraag dan vervolgens of u doorverbonden kunt worden met de physician assistent van de interventie radiologie. Bij spoed buiten kantooruren belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. Vraag dan of u doorverbonden kunt worden met de dienstdoende assistent van de radiologie.

Contact


  • Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 20 06.
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704
Foldernummer: 5803875-04_21


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien