Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Echografie

Echografie


Tijdens een echografie worden met behulp van geluidsgolven organen onderzocht. Denk bijvoorbeeld aan organen in de buik zoals de lever, de nieren en de blaas of organen in de hals, zoals de schildklier. Ook bloedvaten kunnen we bekijken. De geluidsgolven worden uitgezonden met behulp van een zogeheten transducer (= echokop), die over uw huid wordt bewogen. De geluidsgolven weerkaatsen verschillen in dichtheid van het weefsel. Deze worden door de transducer opgevangen en vervolgens door een computer in beelden omgezet. De geluidsgolven zijn niet schadelijk. Ook wanneer u zwanger bent, kunt u gewoon een echografie laten doen.

Voorbereiding


Voor sommige onderzoeken is een voorbereiding noodzakelijk om een goed resultaat te krijgen. U kunt hieronder zien of dat voor uw onderzoek ook geldt.

Echo bovenbuik, (lever, milt, galblaas, alvleesklier, lymfeklieren, bloedvaten)
U moet nuchter zijn. Vanaf zes uur voor het onderzoek mag u niets meer eten of drinken, behalve een glas water of een kop thee zonder melk of suiker. Ook mag u niet roken en geen kauwgom kauwen.

Echo onderbuik (blaas, nieren, baarmoeder, eierstokken)
Vanaf twee uur voor het onderzoek moet u een hele liter water of een andere vloeistof drinken (echter géén koolzuurhoudende dranken). Daarna mag u niet meer plassen.

Echo bovenbuik en onderbuik
U volgt de voorbereiding voor het echo-onderzoek van de bovenbuik. Verder mag u vanaf twee uur voor het onderzoek niet meer plassen. Overige echo-onderzoeken (bijvoorbeeld echo hals, borstkas, ledematen, scrotum) Geen voorbereiding nodig.

Voor de overige echo-onderzoeken is geen voorbereiding nodig.

Medicijngebruik
Uw medicijnen mag u altijd innemen (met een beetje water), ook als u nuchter moet zijn voor een onderzoek.

Over dit onderzoek


Verloop van het onderzoek


U ontbloot in het kleedhokje het deel van uw lichaam dat onderzocht moet worden en neemt plaats op de onderzoekstafel. Een radioloog of een arts-assistent (= radioloog in opleiding) voert de echo uit. Deze geeft aan hoe u precies moet gaan liggen. Op de huid wordt dan wat gel aangebracht om het contact tussen huid en transducer te verbeteren. De transducer wordt over de huid bewogen en tegelijkertijd bekijkt de arts de echobeelden op een monitor en maakt hiervan een aantal plaatjes. Soms moet u tijdens het maken van de plaatjes even de adem inhouden. Na het onderzoek wordt de gel van het betreffende lichaamsdeel geveegd en kunt u zich weer aankleden.

Direct na het echo-onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken.

Duur van het onderzoek
De duur van het onderzoek kan variëren van 10 tot 20 minuten.

De uitslag


U krijgt de uitslag van uw behandelend arts tijdens een vervolgafspraak.

Contact


Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.Foldernummer: 5680290-04_12


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien