Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Echografie

Tijdens een echografie worden met behulp van geluidsgolven organen onderzocht. Denk bijvoorbeeld aan organen in de buik zoals de lever, de nieren en de blaas of organen in de hals, zoals de schildklier. Ook bloedvaten kunnen we bekijken. De geluidsgolven worden uitgezonden met behulp van een zogeheten transducer (= echokop), die over uw huid wordt bewogen. De geluidsgolven weerkaatsen verschillen in dichtheid van het weefsel. Deze worden door de transducer opgevangen en vervolgens door een computer in beelden omgezet. De geluidsgolven zijn niet schadelijk. Ook wanneer u zwanger bent, kunt u gewoon een echografie laten doen.

Download PDF

Voorbereiding

Voor sommige onderzoeken is een voorbereiding noodzakelijk om een goed resultaat te krijgen. U kunt hieronder zien of dat voor uw onderzoek ook geldt.

Echo bovenbuik

Wij onderzoeken bijvoorbeeld de lever, milt, galblaas, alvleesklier, lymfeklieren en bloedvaten.

4 uur voor het onderzoek mag u niets meer eten of drinken. U mag wel water of thee zónder melk of suiker. U mag niet roken en geen kauwgom kauwen.
U mag wel uw medicijnen innemen. Als de apotheek u heeft verteld dat u iets moet eten bij de inname van uw medicijnen dan mag dat. Probeert u dan zo weinig mogelijk vet te eten.

Echo nieren/urinewegen

Wij onderzoeken vooral de nieren, de urineleiders en de blaas.

Vanaf twee uur voor het onderzoek moet u ongeveer 0,5 liter water of een andere vloeistof drinken (maar géén koolzuurhoudende dranken). U mag vanaf een uur voor het onderzoek niet meer plassen. De blaas moet gevuld zijn, maar niet te vol.
U mag gewoon eten en uw medicijnen innemen.

Echo onderbuik

Wij onderzoeken met de echo onder andere de blaas, baarmoeder, eierstokken.

Vanaf twee uur voor het onderzoek moet u 0,5 liter water of een andere vloeistof drinken (echter géén koolzuurhoudende dranken). U mag vanaf een uur voor het onderzoek niet meer plassen.
U mag gewoon eten en uw medicijnen innemen.

Echo abdomen

Wij onderzoeken met de echo de gehele buik (het abdomen).

4 uur voor het onderzoek mag u niets meer mag eten of drinken. U mag wel water of thee zónder melk of suiker. U mag niet roken en geen kauwgom kauwen.
U mag wel uw medicijnen innemen. Als de apotheek u heeft verteld dat u iets moet eten bij de inname van uw medicijnen dan mag dat. Probeert u dan zo weinig mogelijk vet te eten.

Overige echo-onderzoeken

Echo hals, echo thorax of borstkas, echo scrotum, echo liezen, echo axilla of oksel, echo mamma of borsten, of een echo van bijvoorbeeld uw armen of benen: er is geen voorbereiding nodig!

Medicijngebruik

Uw medicijnen mag u altijd innemen (met een beetje water), ook als u nuchter moet zijn voor een onderzoek.
Als de apotheek u heeft verteld dat u iets moet eten bij de inname van uw medicijnen, dan mag dat. Probeert u dan zo weinig mogelijk vet te eten, bijvoorbeeld een droog beschuitje.


Over dit onderzoek

Verloop van het onderzoek

U wordt door de doktersassistente geroepen en kunt plaatsnemen in het kleedhokje,. Daar vertelt de doktersassistente welke deel van het lichaam ontbloot moet worden. Dit is nodig omdat we met de echokop direct contact moeten maken met de huid om u te kunnen onderzoeken. Daarna neemt u plaats op de onderzoekstafel. De doktersassistente kan u eventueel helpen als u minder valide bent.

Een van onze artsen, de radioloog of radioloog in opleiding, voert de echo uit. Deze geeft tijdens het onderzoek aan hoe u precies moet gaan liggen. Op de huid wordt dan gel aangebracht om het contact tussen huid en de echokop te verbeteren. Dit apparaat wordt over de huid bewogen en tegelijkertijd bekijkt de arts de echobeelden op een monitor en maakt hiervan een aantal plaatjes. Soms moet u tijdens het maken van de plaatjes even de adem inhouden.

Na het onderzoek wordt de gel van het betreffende lichaamsdeel geveegd en kunt u zich weer aankleden. U bent dan klaar om naar huis te gaan of naar uw volgende afspraak.

De duur van het onderzoek kan variëren van 5 tot 20 minuten.

Na het onderzoek

Direct na het echo-onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken.

Opleidingsziekenhuis

Het Erasmus MC is een opleidingsziekenhuis. Een radioloog in opleiding is arts, maar is nog geen volleerd radioloog (wij noemen dat een arts-assistent). Het kan zijn dat de radioloog in opleiding nog vragen heeft of niet alles goed in beeld heeft gekregen. Er wordt dan altijd overlegd met de radioloog en regelmatig komt de radioloog zelf nog even meekijken.

Ook zijn er laboranten in opleiding tot echo-laborant. Zij staan onder strikte supervisie van de radioloog. Al uw onderzoeken worden met de radioloog overlegd voor u naar huis gaat.

De uitslag

De radioloog bekijkt de beelden nog op grote beeldschermen en vergelijkt deze met uw oude onderzoeken. Zo kan de arts zien of er iets verandert. De uitslag gaat dan digitaal naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Dit gebeurt meestal dezelfde dag nog.
Uw behandelend arts geeft u de uitslag en bepaalt wat er met de uitslag van de radioloog moet gebeuren.

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.
Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.