Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dermatologie


Echogeliede sclerocompressie- therapie (ESCT)

Echogeliede sclerocompressie- therapie (ESCT)


Bij echogeleide sclerocompressietherapie wordt het te behandelen vat ingespoten met ‘foam’ (een medicinaal schuim) dat zich aan de vaatwanden hecht en ze aan elkaar laat kleven. De spatader wordt zo als het ware ‘dichtgeplakt’. Echogeleide sclerocompressietherapie vindt plaats tijdens dagbehandeling op onze polikliniek. U hoeft hiervoor dus niet te worden opgenomen in het ziekenhuis.

Voorbereiding


Nuchter zijn
Voor deze behandeling hoeft u niet nuchter te zijn, voor de behandeling is geen verdoving nodig.

Crème of zalf
Denkt u eraan dat u op de dag van de behandeling geen crème of zalf op uw benen mag smeren.

Wat neemt u mee?


Kleding

Als u therapeutisch elastische kousen of een panty (TEK) heeft, mag u die meenemen. Draagt u op de dag van de behandeling ruime schoenen en ruime kleding. Na de behandeling draagt u speciale kousen, waardoor een strakke broek en strakke schoenen mogelijk niet passen.

Over de behandeling


Wat we gaan doen


Terwijl u rechtop staat, brengt de arts het te behandelen vat in beeld met het Duplex-apparaat. De aanprikplaats wordt met een stift op uw been afgetekend. Hierna neemt u plaats op de behandeltafel. Met een naald prikt de arts de ader aan, met de Duplex controleert hij of de naald goed zit. Vervolgens worden enkele milliliters ‘foam’ in het vat ingespoten. De verspreiding hiervan wordt gecontroleerd met het Duplex-apparaat. Als meerdere spataderen worden behandeld, herhaalt de arts deze procedure een aantal keren. Om ervoor te zorgen dat de wanden goed kunnen verkleven, is het bijzonder belangrijk dat na de behandeling druk wordt uitgeoefend op het behandelde vat. Daarom krijgt u een elastische kous aan. U dient in totaal een week een lange of korte (afhankelijk van het behandelde vat) elastische kous te dragen.

Duplex
Om het te behandelen vat goed zichtbaar te maken, wordt gebruik gemaakt van het Duplex-apparaat, zoals dat ook bij het eerdere onderzoek van uw benen is gedaan. Dit apparaat brengt met geluidsgolven de vaten van het been in beeld (echo principe). Vandaar de naam ‘echogeleide’ sclerocompressie.

Voor- en nadelen van deze therapie

De behandeling is cosmetisch aantrekkelijk omdat u er geen littekens aan overhoudt. Daarnaast hoeft er geen verdovingsprik te worden gegeven. Een ander groot voordeel van deze behandeling is de korte behandeltijd: is het vat eenmaal goed aangeprikt, dan duurt de eigenlijke behandeling slechts een minuut. In totaal duurt de complete behandeling ongeveer 15 minuten.

Een nadeel is dat het vat na verloop van tijd weer open kan gaan. Het kan dan echter weer op dezelfde manier worden behandeld.

Na de behandeling


Na de behandeling moet u 15 minuten aanwezig blijven, u kunt deze tijd gebruiken om alvast een controleafspraak te maken. Voordat u naar huis gaat dient u zich af te melden bij de verpleegkundige.

Nazorg en controles

Na de behandeling maakt u een controleafspraak bij de balie op de begane grond. Ongeveer zes tot acht weken na de behandeling zien we u terug voor controle. Soms adviseert de arts de controleafspraak sneller te laten plaatsvinden. Tijdens de controle wordt beoordeeld of de behandeling is geslaagd. Het is mogelijk dat het vat niet goed is dichtgegaan of dat het weer is opengegaan. Als blijkt dat de behandeling herhaald moet worden, kan dat in principe direct. Het kan ook zijn dat een andere behandelvorm noodzakelijk is.

Kousen

Naar huis


Een kwartier na afloop van de behandeling mag u naar huis.

Bewegen
Bewegen is goed, maar ‘alles met mate’. Vermijdt de eerste week na de ingreep intensieve sporten zoals wielrennen of hardlopen. Hierna mag u uw normale activiteiten weer hervatten.

Bijwerkingen en complicaties


Complicaties


Pijn na de ingreep is niet gebruikelijk. Na de behandeling kunnen er wel pijnlijke harde strengen ontstaan op de plaats waar de spataderen zaten. Neemt u bij (aanhoudende) pijn in het hele (onder)been, of bij roodheid en/of zwelling van het behandelde been, contact op met de Afdeling dermatologie.

Mogelijke bijwerkingen van de behandeling


Contact


Heeft u nog vragen of heeft u aanhoudende pijn in het been, belt u dan op werkdagen met een van de artsen of verpleegkundigen via (010) 703 37 98. In spoedeisende gevallen kunt u 's avonds en in het weekend contact opnemen met de dienstdoende dermatoloog via de centrale van het Erasmus MC, telefoonnummer (010) 704 0 704.Foldernummer: 6105088-01_15


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien