Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Kinderlongziekten


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Echo-onderzoek van de lever

Echo-onderzoek van de lever


Bij een echo-onderzoek (echografie) van de bovenbuik kunnen we op een eenvoudige manier organen onderzoeken.

Voorbereiding


Nuchter zijn
Het onderzoek vindt vroeg in de ochtend plaats, omdat uw kind nuchter naar het ziekenhuis moet komen. Nuchter betekent dat uw kind na 12.00 uur ‘s nachts geen voedsel (dus ook geen snoep) of vocht meer mag hebben. Een glas water voor het innemen van medicatie mag wel (geen melkproducten of sap). Is uw kind nog niet zindelijk, dan moet u hem 5 uur voor het onderzoek nuchter houden. Krijgt uw kind ’s nachts sondevoeding, dan mag u dit geven tot 5 uur voor het onderzoek.

Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij:


Over het onderzoek


Wat is een echografie?
Echografie is een onderzoek waarbij we organen zoals bijvoorbeeld de alvleesklier, de lever en de darmen, maar ook bloedvaten kunnen bekijken. Het echoapparaat zendt geluidsgolven uit. Deze worden teruggekaatst door organen in het lichaam. De teruggekaatste golven worden opgevangen en geven een beeld op de monitor. Dit beeld leggen wij vast op film. Het onderzoek doet geen pijn en de geluidsgolven zijn niet schadelijk.

Echo onderzoek van de lever


Met wie krijgt u te maken?

U krijgt te maken met een aantal verschillende mensen. De belangrijkste voor u zijn de radioloog en de röntgenlaborant(e) (degene die de radioloog assisteert bij het onderzoek). Aan hen kunt u vragen stellen als iets niet duidelijk is.

Verloop van het onderzoek


Uw kind ligt op een onderzoekstafel. De radioloog brengt wat gelei aan op de huid en strijkt met een transducer (echokop waaruit de geluidsgolven komen) over de huid. De radioloog bekijkt de echobeelden op de monitor en maakt hiervan een aantal foto’s. Het is belangrijk dat uw kind stil blijft liggen tijdens het onderzoek. Na het onderzoek mag de gelei eraf en kan uw kind zich weer aankleden.

Duur van het onderzoek
Meestal duurt een echo onderzoek ongeveer 20 minuten tot een half uur.

De uitslag


De radioloog kan de uitslag meestal nog niet aan u vertellen. De foto’s worden later op de dag bestudeerd en met eventuele vorige onderzoeken vergeleken. Hierna maakt de radioloog een verslag voor de behandelend arts van uw kind. Deze bespreekt de uitslag met u.

Heeft u nog vragen?


Mocht u nog vragen hebben, stelt u deze gerust aan de laborant(e) of aan de radioloog.

Contact


Het CF-team van de polikliniek kinderlongziekten, is onderdeel van het Kinderthoraxcentum.
Foldernummer: 0000394-01_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien