Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Echo-onderzoek van de borst(en)

Echo-onderzoek van de borst(en)


Echo-onderzoek is onderzoek door middel van geluidsgolven (ultrasonoor geluid). De geluidsgolven die worden uitgezonden door het echoapparaat zijn niet schadelijk.

Over dit onderzoek


Verloop van het onderzoek


De radiologisch assistente haalt u op uit het wachtgebied en brengt u naar het kleedhokje. U wordt verzocht uw bovenlichaam te ontbloten en eventuele sieraden om uw hals af te doen. Als u het bovenlichaam ontkleedt heeft, vraagt de assistente u binnen te komen en op uw rug op de onderzoekstafel te gaan liggen. Echo-onderzoek wordt gedaan met een toestel dat geluidsgolven (ultra-sonoor geluid) uitzendt. Dit geluid is heel hoog van toon en is voor mensen niet hoorbaar. Dit geluid wordt uitgezonden en weer opgevangen door een echokop, de transducer genaamd, waarmee de radioloog over uw borst wrijft. De geluidsgolven worden vertaald in beelden die op een monitor te zien zijn. Om het contact tussen uw borst en de transducer te bevorderen, zodat het geluid zo goed mogelijk getransporteerd wordt, doet de radioloog gel op uw borst.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

De punctie
Het kan zijn dat de radioloog op de echo iets ziet, waar hij of zij meer informatie over wil krijgen. De radioloog kan dan besluiten om een punctie te doen tijdens de echo. Dit gebeurt met een dunne naald. De radioloog zal onder echogeleiding de te onderzoeken plek aanprikken en hieruit cellen proberen los te maken. Deze cellen worden tijdens het onderzoek via een dun slangetje wat aan het naaldje zit vacuüm afgezogen. De assistente legt u vooraf uit wat er gaat gebeuren en assisteert de radioloog. Dit onderzoek is doorgaans niet erg pijnlijk en wordt dan ook niet verdoofd. De plek waar gepuncteerd wordt kan uitmaken hoe vervelend u het onderzoek vindt. De verzamelde cellen gaan naar het laboratorium om onderzocht te worden.

De uitslag


Na ongeveer een dag is de uitslag van de punctie bekend. Als u direct na het onderzoek teruggaat naar de polikliniek van uw behandelend arts, zal uw arts met u afspreken wanneer u de uitslag kunt krijgen. Had u al een afspraak voor de uitslag met uw behandelend arts op een later tijdstip, dan hoort u tijdens die afspraak de uitslag van de foto’s, de echo en de eventuele punctie.
Foldernummer: 6075729-05-14


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien