Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


MRI-onderzoek van de dunne darm met (ileo)stoma

MRI-onderzoek van de dunne darm met (ileo)stoma


Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een techniek om informatie te krijgen over het menselijk lichaam. Meestal is deze informatie met andere onderzoekstechnieken niet te verkrijgen. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een zeer sterk magneetveld en radiogolven. Met behulp hiervan worden bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Een antenne(spoel) vangt deze signalen op waarna een computer ze 'vertaalt' in beeld.

Voorbereiding


Op tijd aanwezig


Het onderzoek vindt plaats bij het specialisme radiologie. Wij verwachten dat u ongeveer 1 uur voor de afgesproken tijd aanwezig bent. Bij binnenkomst meldt u zich bij de balie van radiologie, Nd gebouw, 5e etage. De balie is op werkdagen geopend vanaf 8.00 uur 's morgens. Houdt u rekening met drukte in de parkeergarage en de loopafstand naar radiologie.

Verhinderd


Bent u verhinderd, neemt u dan minstens 2 dagen voor het onderzoek telefonisch contact op met het planbureau radiologie (zie onder het kopje Contact). Ook als u onverhoopt later bent dan gepland, kunt u contact opnemen met het planbureau. We proberen dan een andere tijd voor u te reserveren, of een afspraak op een andere dag te maken. Hierover krijgt u dan bericht per post.

Wat neemt u mee?


· Uw legitimatie.
· Gegevens over eventuele implantaten. Bespreek dit wel eerst van met uw arts.
· Kleding zonder metaal, bijvoorbeeld een pyjama of joggingpak.
· Extra kleding, voor het geval dat uw kleding vies wordt tijdens het onderzoek.
· Een extra stomazak.
Waardevolle bezittingen kunt u beter thuis laten.

Nuchter zijn


Om uw darmen voor te bereiden voor het onderzoek mag u vanaf 4 uur voor het MRI-onderzoek niets eten: u moet nuchter zijn. U mag wel water (zonder prik) drinken en u kunt gewoon uw medicijnen innemen.

MRI-screeningsformulier


Om het MRI-onderzoek veilig te laten verlopen, sturen wij u een vragenlijst (het MRI-screeningsformulier). Dit formulier vult u thuis alvast in en geeft u, voordat het onderzoek plaatsvindt, aan de laborant. Heeft u 1 of meer vragen met 'ja' beantwoord? Neem dan direct telefonisch contact op met de polikliniek radiologie.

Geen metaal in de MRI-ruimte


Magnetische, metalen en elektrische voorwerpen verstoren de MRI. Ze kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen en zijn dan ook verboden in de onderzoekskamer. Draag daarom tijdens het onderzoek kleding zonder metaal, zoals een joggingpak of een pyama.

Dit mag niet mee in de onderzoekskamer:
Metaal in of op uw lichaam
Heeft u een pacemaker, ICD, neurostimulator, implantaat,insuline- of pijnpomp, (glucose-)sensor of iets anders van metaal in uw lichaam? Bespreekt u dan met uw behandelend arts of dit veilig in de MRI kan. Dit moet vaak ruim van tevoren worden uitgezocht. Op de dag van het onderzoek is dat niet mogelijk, waardoor het onderzoek dan niet kan doorgaan. Vragen hierover vindt u ook terug in het MRI-screeningsformulier.

Metaalsplinters in uw ogen
Als de mogelijkheid bestaat dat u metaalsplinters in uw ogen heeft, moet daarvan eerst een foto worden gemaakt. Bespreekt u dit van tevoren met uw behandelend arts.

Claustrofobie


Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Al die tijd ligt u heel stil op de MRI-tafel in de MRI-tunnel. De tunnel is aan de voor- en aan de achterkant open. Het deel van uw lichaam dat gescand moet worden komt in het midden van de tunnel. Als u denkt dat u dit niet kunt volhouden omdat u angstig bent in kleine ruimtes of omdat u veel pijn heeft, bespreekt u dit dan ruim van tevoren met uw behandelend arts.

Fysieke beperking


Heeft u een fysieke beperking en verwacht u dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht van ons zal vragen? Meldt dit dan bij het maken van de afspraak. Wij houden hiermee zoveel mogelijk rekening en plannen als dat nodig is extra tijd in voor het onderzoek.

Extra medicijn bij het MRI-onderzoek


Door de normale beweeglijkheid van de darmen kan het zijn dat de MRI-beelden niet scherp zijn en niet goed beoordeeld kunnen worden. Daarom dienen wij bij voorkeur het medicijn Buscopan toe, dat ervoor zorgt dat de darmen minder bewegen en de opnamen scherper worden. Buscopan krijgt u toegediend via een prik in de bovenbeenspier of via een infuus. Vragen hierover vindt u terug op het screeningsformulier.

MRI-contrastvloeistof


Voor dit onderzoek krijgt u een infuus met contrastvloeistof. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat we bloedvaten en verschillen tussen weefsels, zoals afwijkingen en normaal weefsel, beter kunnen zien. Deze contrastvloeistof is zeer veilig. U merkt er dan ook weinig van.

Mogelijke bijwerkingen
Een enkele keer zorgt de contrastvloeistof voor een bijwerking. U kunt het bijvoorbeeld warm krijgen, een metaalsmaak in uw mond krijgen of misselijk worden. Na een paar minuten zijn deze bijwerkingen weer verdwenen.

Overgevoeligheid
Als u eerder overgevoelig heeft gereageerd op MRI-contrastvloeistof op gadoliniumbasis, moet u dit bespreken met uw behandelend arts. Het is belangrijk dat u dit voorafgaand aan het onderzoek ook vertelt aan de laborant of de radioloog. Ook wanneer u een nierfunctiestoornis heeft, medicatie gebruikt of allergisch bent voor bepaalde stoffen kunt u het best met uw behandelend arts bespreken of we bij u veilig MRI-contrastvloeistof kunnen toedienen.

Vrouwen


Zwangerschap

Hoewel er geen schadelijke effecten van MRI bekend zijn, doen wij het onderzoek liever niet als u zwanger bent. Als u zwanger bent, of denkt zwanger te zijn, kunt u het best contact opnemen met uw behandelend arts. Ook begeleiders die zwanger zijn raden wij af om tijdens het scannen in de MRI-onderzoeksruimte te verblijven.

Borstvoeding
MRI-contrastmiddelen komen voor een heel klein deel terecht in de moedermelk. Voor zover bekend is dit niet schadelijk voor uw baby. Voor alle zekerheid raden wij u aan om tot 24 uur na de injectie met het contrastmiddel de moedermelk af te kolven en weg te gooien. Het is handig om voorafgaand aan het onderzoek wat moedermelk in te vriezen.

Over dit onderzoek


Verloop van het onderzoek


Voor het onderzoek
Om de dunne darm goed te kunnen beoordelen, moeten de darmen tijdens het onderzoek zijn gevuld met waterige, verdunde contrastvloeistof. Daarom krijgt u van ons ruim een half uur voor het MRI-onderzoek 1 liter met water verdunde contrastvloeistof te drinken.

Voor het onderzoek plaatsvindt kunt het beste uw stomazakje nog even legen. Ook moet u het metaal van het zakje verwijderen.

Let op: laat alles van metaal en magnetische voorwerpen in het kleedhokje achter als u de MRI-kamer ingaat.

Het onderzoek
dunne darm, gevuld

Het onderzoek duurt in totaal 30 minuten.

Na het onderzoek


Zodra het onderzoek klaar is, verwijderen we het infuus. U kunt na het onderzoek uw dagelijkse bezigheden hervatten.

Vervoer naar huis na toediening van Buscopan


Buscopan kan ervoor zorgen dat u tijdelijk wazig ziet. Dit gaat vanzelf weer over. Wij adviseren u iemand mee te nemen om u naar huis te rijden of gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Bijwerkingen en complicaties


De mogelijke bijwerkingen van de MRI-contrastvloeistof staan hierboven genoemd onder het kopje MRI-contrastvloeistof. Wij verwachten niet dat u hiervan eenmaal thuis nog last heeft. Mocht u thuis toch last hebben van een bijwerking of andere complicatie, neemt u dan contact op met uw huisarts.

Na toediening van Buscopan kunt u last krijgen van wazig zien (zie ook Vervoer naar huis) en het vasthouden van urine. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en van korte duur. Als u 6 uur na toediening van Buscopan nog niet kunt plassen, neem dan contact op met uw huisarts.

De uitslag


De radioloog bestudeert de foto’s en vergelijkt ze met eventuele vorige onderzoeken. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u tijdens uw eerstvolgende afspraak.

Heeft u nog vragen?


Neemt u gerust contact op met de polikliniek Radiologie als u nog vragen heeft.

Contact


Polikliniek radiologie (van 8.00 - 16.30 uur):
(010) 704 20 06.

Planbureau radiologie (van 8.00 - 16.30 uur):
(010) 704 02 65.Foldernummer: 0000285-05_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien