Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Maag-, darm- en leverziekten


Drukmeting in de slokdarm

Drukmeting in de slokdarm


U heeft een afspraak voor een drukmeting in de slokdarm. In deze folder wordt beschreven wat dit onderzoek inhoudt.

Wat is een drukmeting in de slokdarm?


Met een drukmeting (manometrie) kan de arts de bewegingen van de spieren in de slokdarmwand onderzoeken. Op deze manier kan wellicht ontdekt worden waar uw klachten vandaan komen.

Voorbereiding


Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u op de dag voor de meting vanaf 23.00 uur 's avonds niets meer mag eten en drinken.

Onderzoek


Eerst wordt uw lengte en gewicht bepaald. Daarna gaat u rechtop op de onderzoekstafel zitten. De verpleegkundige brengt via de neus een dun, glad slangetje in. Dit is niet pijnlijk. Op het slangetje zitten een aantal drukmeters. Wanneer het slangetje op de juiste positie zit, zal deze met een pleister aan uw neus worden vastgeplakt. Daarna krijgt u via een spuit 10 keer 5 ml water te drinken en worden de metingen verricht. Hierna wordt het slangetje er uitgehaald en is het onderzoek beëindigd. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten.

Eventuele bij- of nawerkingen


Het kan zijn dat uw neus en keel na het inbrengen van het slangetje tijdelijk wat gevoelig zijn. Dit gaat vanzelf weer over. Speciale nazorg is niet nodig.

Uitslag onderzoek


Op uw vervolgafspraak zal uw arts de uitslag met u bespreken.

Vragen


Mocht u na het lezen nog dringende vragen hebben, belt u dan gerust.Het telefoonnummer van de balie van de MDL Endoscopie is (010) 704 02 66. Mocht u door omstandigheden te laat zijn voor uw afspraak, neem tijdig contact op met de afdeling via bovenstaand telefoonnummer.

Op onze afdeling worden ook geregeld spoedprocedures uitgevoerd of duren behandelingen soms langer dan vooraf gepland. Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten voordat u geholpen wordt. Wanneer u niet verschijnt voor uw afspraak en u heeft zich niet tijdig (minstens 24 uur van tevoren) afgemeld, dan wordt een bedrag van € 43,30 in rekening gebracht.Foldernummer: 0000345-02_14


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien