Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Kindermaag-, darm- en leverziekten


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Drukmeting in de endeldarm

Drukmeting in de endeldarm


Bij een drukmeting in de endeldarm bekijkt de arts of het kringspiermechanisme rondom de anus goed werkt en het lukt om de ontlasting goed op te houden of makkelijk te lozen. De arts kan daarbij ook zien of er stoornissen zijn.

Voorbereiding


Klysma
Meestal krijgt uw kind op de dag van het onderzoek in de ochtend een klysma. Het laatste deel van de endeldarm moet namelijk schoon zijn van ontlasting om de juiste metingen te kunnen doen. Als u uw kind het klysma thuis zelf kunt geven, krijgt u daarvoor een recept van de behandelend arts.

Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat:


Kinderen kunnen zich bij het woord slangetje een verkeerd beeld vormen en denken dat het om een levende slang of tuinslang gaat. U kunt dit voorkomen door uit te leggen dat het om een dun, hol plastic buisje gaat.

Over het onderzoek


Verloop van het onderzoek


Uw kind ligt op zijn rug met opgetrokken knieën. De arts brengt een dun slangetje in de anus dat is aangesloten op een apparaat. Dit apparaat bepaalt het functioneren van het kringspiermechanisme. Als uw kind al wat ouder is, vraagt de arts om te drukken alsof hij moet poepen en te knijpen alsof hij ontlasting moet ophouden. Hierna wordt een deel van het onderzoek herhaald met een ander slangetje. Aan dit slangetje zit een ballonnetje dat wij met lucht vullen als het in de anus is gebracht om het aandranggevoel na te bootsen. De arts kijkt hoe uw kind hierop reageert.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt een half tot maximaal 1 uur. Na het onderzoek mag uw kind weer mee naar huis.

De uitslag


Na het onderzoek geeft de arts u zijn eerste indruk. Voor het bespreken van de verdere uitslag maakt u een afspraak op het spreekuur of voor het telefonisch spreekuur.

Contact


Dagbehandeling (010) 703 67 95
Foldernummer: 5780038-02_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien