Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Dikke darm onderzoek

Tijdens het dikke darm onderzoek tonen we eventuele afwijkingen aan uw dikke darm aan. Zoals bijvoorbeeld ontstekingen, belemmeringen in de doorgang of andere afwijkingen die een goede functie van de dikke darm in de weg staan.

Download PDF


Voorbereiding

Eten en drinken
Om goede foto’s van de darm te kunnen maken is het belangrijk dat de darmen schoon zijn. De dag voor en de dag van het onderzoek moet u daarom een dieet volgen (zie 'Dieetvoorschriften").

Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding e.d.)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Na contrasttoediening mag u 24 uur geen borstvoeding geven.

Bariumpap
Om de darmen op een röntgenfoto zichtbaar te maken wordt er een contrastmiddel, bariumpap, ingebracht. Dit middel bestaat uit een witte papachtige vloeistof. In een enkel geval kan het ook zo zijn dat er een andere, doorzichtige, vloeistof wordt gebruikt. Dit hangt af van de reden van het onderzoek.

Kleding
Soms kan er wat bariumcontrast gemorst worden, neemt u daarom schoon ondergoed mee naar het ziekenhuis.

Over dit onderzoek

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in de röntgenkamer. U moet zich voor het onderzoek helemaal uitkleden en u krijgt een jasje van het ziekenhuis aan. Tijdens het onderzoek ligt u op de röntgentafel. De radioloog brengt via de anus een slangetje in uw darm. Door dit slangetje loopt het bariumcontrast in de endeldarm en de dikke darm. Tijdens het onderzoek kijkt de radioloog met behulp van röntgendoorlichting en worden er röntgenfoto's gemaakt.

Om alle kanten van de darm te kunnen bekijken, zal de radioloog u vaak vragen te draaien. Soms wordt u gevraagd om tijdens het maken van de foto's de adem even in te houden. Als er voldoende foto's zijn gemaakt wordt de röntgentafel langzaam rechtop gezet zodat het contrastmiddel weer uit de darm kan lopen. Als er teveel contrastmiddel in de darm blijft zitten wordt u gevraagd om even naar het toilet te gaan en te proberen meer contrastmiddel kwijt te raken. Hierna komt u weer op de onderzoektafel liggen en dan behoort de dikke darm leeg te zijn. Het contrastmiddel zal wel aan de wand van de darm blijven plakken, maar doordat de rest van de darm leeg is, is die wand dan juist goed te beoordelen. Om de darm beter te ontplooien wordt er via het slangetje in de anus lucht geblazen. Dit geeft een vol gevoel en is vaak het vervelendste deel van het onderzoek. Er worden weer foto’s gemaakt van de darm in verschillende richtingen. Vervolgens wordt de slang verwijderd en is het onderzoek afgelopen. Op het toilet kunt u de ingebrachte lucht weer kwijt.

Verloop van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.

Na het onderzoek

Nazorg en controles

Eten en drinken
Om het achtergebleven bariumcontrast kwijt te raken is veel drinken meestal voldoende. In enkele gevallen geven wij als laxeermiddel een flesje bitterzout mee. Dit moet u thuis verdunnen in een glas water en opdrinken.

Bijwerkingen en complicaties

Na het onderzoek in het ziekenhuis

Door de ingebrachte lucht heeft u de eerste tijd last van winderigheid. De ontlasting kan door het bariumcontrast enkele dagen een witte kleur hebben. De urine kan één of twee dagen iets rood verkleuren door de Prunacolon die in uw dieet opgenomen is.

De uitslag

De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.
Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.



Dieetvoorschriften

Deze dieetvoorschriften kunt u ook vinden in de bijsluiter van de Prunacolon.

De dag voor het onderzoek:

  • Ontbijt: normaal
  • 12.00 uur: 1 heldere gelatine pudding of 1 glas limonade
  • 13.00 uur: 1 glas helder vruchtensap of limonade
  • 14.00 uur: 1 glas helder vruchtensap of limonade
  • 15.00 uur: Ga op de weegschaal staan en weeg uw lichaamsgewicht. Neem zoveel milliliter (ml) 'Prunacolon' als overeenkomt met uw gewicht in kilogram (kg). Bijvoorbeeld 50 kg lichaamsgewicht = 50 ml Prunacolon. Neem echter nooit meer dan 75 ml. Als u meer weegt dan 75 kg neemt u altijd 75 ml.
  • 16.00 uur: 1 glas helder vruchtensap of limonade
  • 17.00 uur: 1 heldere gelatine pudding of gefiltreerde bouillon en 1 glas helder sap of water
  • 18.00 uur: 1 glas helder vruchtensap of limonade
  • 19.00 uur: 1 glas helder vruchtensap of limonade
  • 20.00 uur: 1 glas helder vruchtensap of limonade
  • 21.00 uur: 1 glas helder vruchtensap of limonade
  • 22.00 uur: 1 glas helder vruchtensap of limonade


De dag van het onderzoek:

Geen ontbijt, alleen twee glazen vruchtensap.

Toegestane dranken:
Appelsap, druivensap, bessensap, roosvicee, limonadesiroop, koffie/thee (met weinig suiker).
Gefiltreerd: sinaasappelsap, bouillon.

Niet toegestane dranken:
Alle koolzuurhoudende dranken.

NB Diabetes Mellitus patiënten
Diabetes Mellitus patiënten moeten rekening houden met het suikergehalte (sacharose) van ‘Prunacolon’: 0.65 gram per ml.
Bij gebruik ‘Prunacolon’ kan een onschuldige verkleuring van de urine optreden.