Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Allergologie

Dierenallergie bij kinderen

Dierenallergie bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Is uw kind misschien allergisch voor dieren? Wij leggen u graag uit wat een allergie is, wat de klachten zijn en welke behandelingen mogelijk zijn. Wij willen u vragen de informatie goed door te lezen, zodat wij uw kind zo goed mogelijk kunnen helpen.

Wat is een allergie?


Bij een allergie reageert het afweersysteem op een onschadelijke stof in de dagelijkse leefomgeving. Normaal gebeurt dit alleen bij schadelijke virussen en bacteriën. Reageert het afweersysteem echter op een onschadelijke stof, dan kan dit allergische klachten geven bij uw kind als hij aanleg heeft voor allergie. Het afweersysteem vormt dan allergische antistoffen die zich richten op niet schadelijke eiwitten. Ook wel allergenen genoemd. Deze (inhalatie)allergenen zitten bijvoorbeeld in:

Verspreiding gaat via de lucht. Uw kind ademt deze allergenen in, vandaar de naam inhalatieallergenen. Allergische antistoffen binden zich vervolgens met de allergenen. Hierdoor komen stoffen vrij die allergische klachten kunnen geven. Bijvoorbeeld niezen, loopneus, jeuk in de ogen, verstopte neus en astma.

Symptomen en gevolgen dierenallergie


Bij een allergie voor dieren reageert uw kind op de huidschilfers (roos) van dieren en dus niet op de haren zoals vaak wordt gedacht. Wel kleven aan de haren vaak ook huidschilfers. Als uw kind in aanraking komt met dierlijke huidschilfers dan komen de stoffen die de klachten veroorzaken onmiddellijk - wel binnen een paar minuten - vrij. Ze veroorzaken acute klachten:

Uren later ontstaat er ook een allergische ontsteking in het slijmvlies van de neus, het bindvlies van het oog en rond de luchtwegen. Dit geeft chronische klachten als:

Daarbij horen soms ook algemene klachten als:

Staat uw kind continu bloot aan inhalatie allergenen (bijvoorbeeld doordat u zelf een hond thuis heeft), dan heeft uw kind vooral chronische klachten. De acute klachten vallen dan minder op. Hierdoor beseft u vaak niet meer dat de hond de oorzaak is, omdat uw kind geen acute klachten krijgt bij direct contact met de hond. Uw kind kan ook zonder direct contact klachten krijgen. Bijvoorbeeld door kinderen uit de klas die thuis huisdieren hebben. Zij nemen de schilfers mee via hun kleding. Een geringe hoeveelheid schilfers kan al forse klachten geven. Uw kind kan dan ook al sterk reageren op kortharige katten of honden en zelfs naakte katten.

Onderzoek en diagnose


Huidtest


Bij een huidtest krijgt uw kind op de binnenkant van zijn onderarm een druppel waarin de allergenen zijn opgelost. Hierna prikken wij met een fijn naaldje door dit druppeltje heen in de huid. De uitslag is na een kwartier bekend. Krijgt uw kind een rood bultje, dan is de test positief.

Bloedonderzoek


Met een bloedonderzoek kunnen wij nagaan of uw kind antistoffen heeft tegen huidschilfers van bepaalde dieren. De uitslag is na enkele dagen tot weken bekend.

De uitslag


Wat betekenen de uitslagen?


Een positieve huidtest of bloedtest betekent niet automatisch dat uw kind ook allergisch is. Dit weten we pas als de uitslag van de test ook bij de klachten van uw kind past. Uw kind heeft bijvoorbeeld last van allergische neus- en/of oogklachten bij contact met een hond. Maar als de test alleen positief is voor katten, dan is soms verder onderzoek nodig om de klachten bij uw kind te verklaren.

Over de behandeling


Vermijden van contact


Het beste bij een allergie is het vermijden van de bron om klachten te voorkomen. Is uw kind allergisch voor uw eigen huisdier, dan is de beste maatregel om uw huisdier ergens anders onder te brengen. Dit is uiteraard een zeer moeilijke beslissing voor u en uw gezin. Maar het is soms onvermijdelijk, zeker als uw kind astma heeft.

Contact met huisdieren helemaal vermijden lukt vrijwel nooit. Allergenen van huisdieren zijn namelijk overal. Niet alleen in woningen met huisdieren, maar ook in hotels en openbare ruimtes, zoals scholen, treinen, bioscopen en wachtkamers in ziekenhuizen. De huidschilfers van huisdieren nemen mensen mee via hun kleding.

Verminderen van contact


Medicijnen


Een combinatie van neussprays, oogdruppels en antihistaminica (tabletten tegen allergie) of immunotherapie. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat uw kind op tijd begint en de medicijnen consequent gebruikt.

Neussprays met corticosteroïden (ontstekingsremmers)
Bij forse en vrijwel dagelijks aanwezige neusklachten. Vooral effectief als de neus verstopt zit. Deze sprays werken alleen bij dagelijks gebruik tijdens een aaneengesloten periode van minimaal 4 tot 6 weken. Alleen op recept te krijgen bij de apotheek.

Andere neussprays (zonder recept te krijgen)
Antihistaminica
Antihistaminica blokkeren de werking van histamine. Histamine is vooral verantwoordelijk voor de acute klachten. Een half uur tot een uur voordat uw kind een ruimte binnengaat met huisdieren, kan uw kind een antihistaminicum innemen. Heeft uw kind echter meerdere dagen per week last, dan kunt u ze beter elke dag geven. Vaak werkt antihistaminica alleen niet genoeg en heeft uw kind ook een neusspray nodig. Antihistaminica bestaat naast tabletten, ook in de vorm van siroop, oogdruppels en neussprays.

Meer informatie


Meer informatie vindt u op de website www.licg.nl (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren).

Contact



Kinderhaven (010) 404 37 00
Polikliniek Kinderthoraxcentrum (010) 703 62 93

Allergie


Foldernummer: 0000562-05_20


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien