Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dieetrichtlijnen bij (dun) vloeibare voeding

Dieetrichtlijnen bij (dun) vloeibare voeding


Het is noodzakelijk dat u enige tijd een (dun) vloeibare voeding gebruikt.

Vloeibare voeding /ondervoeding


Een (dun) vloeibare voeding bevat niet zoveel energie en voedingstoffen als een vaste voeding. U moet dus veel vloeibare voeding gebruiken. Uw lichaamsgewicht is een goede maat of u voldoende voedsel krijgt. Er is al sprake van ondervoeding bij meer dan 5% gewichtsverlies in de laatste maand, dus dat betekent dat bij mensen met een gemiddeld gewicht van 60-80 kg een gewichtsverlies van maximaal 2 tot 3 kg nog net acceptabel is. Bij meer gewichtsverlies dan hierboven is het wenselijk dat u aan uw arts een verwijzing vraagt voor de diëtist. Indien nodig (bijvoorbeeld bij veel gewichtsverlies) kan de voeding verrijkt worden. Bij uw diëtist zijn recepten van energie verrijkte dranken verkrijgbaar om u zo te voorzien van alle belangrijke vitamines en mineralen naast eiwit en calorieën.

Algemene richtlijnen


Problemen die kunnen optreden


Slijmvorming
Melk, zeer zoete dranken en zure vruchtensappen kunnen hinderlijke slijmvorming veroorzaken. Pap, vla, karnemelk en yoghurt geven meestal geen slijmvorming, evenals bouillon, thee, koffie, verdunde limonade en water. Scherp zure vruchtensappen, zoals sinaasappelsap, citroensap , grapefruitsap en bessensap, kunnen worden verzacht met een scheutje room. Patiënten die een chemokuur ondergaan, mogen geen grapefruitsap drinken. Producten die slijmoplossend werken zijn: ananassap, kamillethee, koolzuurhoudende limonades. U kunt ze na de maaltijd drinken of gebruiken om de mond mee te spoelen. Soms is het drinken van een slokje water voldoende om slijmvorming tegen te gaan.

Aantasting gebit
Bij aandoeningen van de mond of de kaak is het vaak moeilijk om het gebit goed schoon te houden. De bacteriën die tandcariës veroorzaken, kunnen zich goed ontwikkelen wanneer te veel suiker wordt gegeten. Het beste is weinig suiker te gebruiken, maar gebruik van suiker voorkomt dat u te veel afvalt. Spoel daarom na een maaltijd de mond goed met water of spoelvloeistof (1 afgestreken theelepel zout oplossen in 1 glas lauw water). Poets de tanden voorzichtig en volg de aanwijzingen van de mondhygiëniste op.


Voedingswaarde


De hierna genoemde hoeveelheden leveren ongeveer dezelfde hoeveelheden voedingsstoffen en energie als een gemiddelde gebruikte dagvoeding.

Gebruik per dag minimaal:


Voorbeeld dagmenu


Ontbijt
’s Morgens
Warme maaltijd
s Middags
Broodmaaltijd
’s Avonds
Als u teveel afvalt, kunt u de gerechten op de volgende manier verrijken zoals hieronder genoemd, ook is het noodzakelijk om een diëtist in te schakelen:


De zoetkracht is minder dan die van suiker, maar voedingssuiker levert wel dezelfde hoeveelheid energie. Er zal dus meer van gebruikt moeten worden om dezelfde zoete smaak te verkrijgen als bij het gebruik van suiker. Per keer 1 à 2 eetlepels nemen. Voedingssuiker is verkrijgbaar bij drogist, apotheek en soms bij de supermarkt.

NB. Bouillon, eventueel getrokken van vlees, heeft alleen een eetlust opwekkende werking, maar geen voedingswaarde. Neem eventueel een half uur voor de maaltijd een kop magere bouillon.

Broodmaaltijden en tussendoortjes

De warme maaltijd
Van vlees, groente en aardappelen kan een maaltijdmix worden gemaakt. De onderdelen eerst fijn maken en daarna mixen. De maaltijd kan verdund worden met bouillon, jus, melk en/of kookvocht van de groente. De verschillende onderdelen van de maaltijd kunnen ook apart geserveerd worden op een (drievakken)bord. Breng de voeding op smaak met zout, kruiden en een klontje (dieet)margarine.

Soep
Alle soorten soep zijn te gebruiken.

Vlees, kip, vis
Licht aanbakken en gaar stoven in wat vocht. Droog en draderig vlees is moeilijk fijn te malen. Kaas wordt draderig bij verwarmen. Let bij het gebruik van vis op de graten.

Jus
Maak ruim gebruik van jus en saus.

Groente
Goed gaar koken. Enkele groentesoorten zijn moeilijk te mixen, zoals asperges, bleekselderij, boerenkool, champignons, grove doperwten, maïskorrels, postelein, snijbonen met draad en zuurkool.

Aardappelen
Pureren of vervangen door rijst, macaroni, spaghetti, andere deegwaren of peulvruchten. Gebruik meer groente dan aardappelen, omdat een voeding met veel aardappelen te dik wordt.

Een goede verhouding is: 1 kleine aardappel en 2 opscheplepels groente. Bij deegwaren wordt juist minder groente genomen dan deegwaren.

Gebruik bij voorkeur maïsolie of zonnebloemolie of dieetmargarine (rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren). U kunt ook kant en klare babyvoeding gebruiken. Deze babyvoeding kunt u met kruiden en specerijen op smaak brengen. Voorbeelden van maaltijd mixvoedingen:


Vragen


Mocht u iets niet duidelijk zijn, belt u dan gerust met het secretariaat van de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie, telefoonnummer (010) 704 01 27.


Foldernummer: 5949581-11_16


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien