Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Chirurgie


Diabetische voetwond

Diabetische voetwond


Uw arts of specialist heeft u doorgestuurd naar de diabetische voetpolikliniek. In deze folder geven wij u informatie over uw voetwond en onze polikliniek. Uw persoonlijke situatie kan anders zijn dan in deze folder wordt beschreven.

Wat is een diabetische voetwond?


Een diabetische voetwond is een wond onder de enkel die langer dan 2 weken bestaat bij een persoon met suikerziekte. Belangrijke oorzaken voor het ontstaan van een diabetische voetwond:
diabetische voetwondafwijking voet


Mogelijke gevolgen


Als een diabetisch e voetwond niet snel en goed wordt behandeld, kan er een infectie ontstaan. De wond breidt zich dan uit. Het kan zelfs nodig zijn dat u opgenomen wordt in het ziekenhuis. In het ergste geval moet een arts in een later stadium overgaan tot amputatie van een teen of voet.


Wat kunt u van ons verwachten?


In ons ziekenhuis hebben we een multidisciplinair diabetische voetpolikliniek. Binnen deze voetpolikliniek werken diverse disciplines samen zoals:

Behandeling


De behandeling van uw voetwond hangt af van de oorzaak. De oorzaak kan een zenuwbeschadiging, een infectie of een bloedvatvernauwing zijn. Op de polikliniek wordt dit onderzocht. Daarna wordt er door het team een passend behandelplan opgesteld. De wondbehandeling bestaat in eerste instantie uit het schoonmaken van de wond. Hiervoor kan het nodig zijn dat uw behandelaar ongezond weefsel verwijderd. Door het verwijderen van het ongezonde weefsel kan de wond groter worden en dit kan pijnlijk zijn. De behandelaar schrijft voor welk wondverband ingezet wordt. Voor de wondzorg thuis kan de wijkverpleegkundige ingeschakeld worden.

Als de wond gesloten is


Het dragen van goed passend schoeisel blijft noodzakelijk. Mogelijk krijgt u een verwijzing voor orthopedisch schoeisel. U blijft onder controle voor uw voeten door een professional. U krijgt de folder 'een stap voor stap handleiding naar gezonde voeten voor mensen met diabetes' mee waarin alles staat over het voorkomen van nieuwe voetproblemen.

Wat kunt u zelf doen om deze wonden te voorkomen?


Wat moet u absoluut NIET doen?

Uw afspraak op de polikliniek


Wij verzoeken u om bij de eerste afspraak de schoenen waar u het meest op loopt mee te nemen.

Registratie van gegevens


Om de kwaliteit van zorg zo optimaal mogelijk te kunnen aanbieden, maakt het Erasmus MC gebruik van patientgegevens die anoniem zijn gemaakt. Dat wil zeggen dat uw naam niet meer aan deze gegevens gekoppeld is. Als u daartegen bezwaar hebt, kunt u dat aangeven.

Vragen


Heeft u nog vragen of bemerkt u iets aan uw voeten waar u niet helemaal gerust op bent, neemt u dan contact op met de diabetische voetpolikliniek op telefoonnummer (010) 704 01 12 (optie 1), bereikbaar tijdens kantooruren. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de dienstdoende huisarts of huisartsenpost.

Let u zelf op de volgende ALARM signalen!Wanneer 1 of meer van deze signalen optreden is het belangrijk dat u contact opneemt met uw huisarts of behandelend arts.
Belangrijk: Als infecties verwaarloosd worden of onvoldoende behandeld, kan dit op den duur leiden tot amputatie van een teen of voet.

Zorgwinkel


Aan de Zimmermanweg 3 (naast de hoofdingang) vindt u zorgwinkel van het Erasmus MC. Hier kunt u terecht voor het kosteloos lenen of huren van zorghulpmiddelen en het kopen van medische- en verzorgingsartikelen zoals een thermometer, bloedsuikermeter, gips- douchehoes, diabetessokken en meer. Voor meer informatie op (010) 704 11 76 of kijk op www.zorgwinkelerasmusmc.nl.
Foldernummer: 00000318-10_13


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien