Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Kinderlongziekten


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dexa-scan voor kinderen met cystic fibrosis

Dexa-scan voor kinderen met cystic fibrosis


Uw kind heeft binnenkort een dexa-scan. Een dexa-scan is een onderzoek waarbij wij de botmassa of botdichtheid in het lichaam meten. Dit onderzoek is specifiek bedoeld voor kinderen met cystic fibrosis (CF).

Voorbereiding


Er is geen voorbereiding nodig voor dit onderzoek. Uw kind mag normaal eten en drinken en de gebruikelijke medicatie innemen.

Röntgenfoto
Vlak voor of na de dexascan maken wij ook een röntgenfoto van de hand van uw kind de polikliniek radiologie in het Erasmus MC-Sophia. De 2 onderzoeken samen geven de arts voldoende informatie over de botdichtheid.

U kunt uw kind vertellen dat:

Over het onderzoek


Verloop van het onderzoek


De dexa-scan vindt plaats op de polikliniek nucleaire geneeskunde in het Erasmus MC. De medewerker van de receptie verwijst u naar de juiste wachtruimte. Vervolgens haalt de dexalaborant u en uw kind op voor de scan. Aan hem kunt u vragen stellen als iets niet duidelijk is.


Dexa scan

Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van een röntgenapparaat met een zeer lage energie. Er mag tijdens de scan geen metaal op het lichaam van uw kind aanwezig zijn. Wilt u daarom eventuele sieraden en haarspelden afdoen. U kind kan zijn kleding aanhouden, zolang daar niets van metaal in zit.

Het onderzoek duurt - afhankelijk van de te maken scans - tussen de 5 en 15 minuten.

De uitslag


De foto’s worden later bestudeerd en met eventuele vorige onderzoeken vergeleken. Hierna maken wij een verslag gemaakt voor de behandelend kinderarts-MDL (Maag, Darm, Lever) van uw kind. Deze bespreekt de uitslag met u.

Contact


Deze folder geeft geen volledige informatie, maar dient ter ondersteuning van de informatie gegeven door uw arts. Mocht er iets niet duidelijk zijn, stel dan gerust vragen aan de laborant of aan de verpleegkundig consulent CF. Het CF-team van kinderlongziekten, maakt onderdeel uit van het kinderthoraxcentum.

Foldernummer: 0000405-03_16


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien