Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen


Acuut optredende verwardheid (Delirium)

Acuut optredende verwardheid (Delirium)


Uw familielid, partner of bekende is opgenomen in het ziekenhuis. Opgenomen vanwege een ziekte, ongeval, operatie of om een andere reden. U heeft waarschijnlijk gemerkt dat hij of zij niet reageert zoals u van hem/haar zou verwachten. Mogelijk bent u geschrokken van de toestand waarin u hem of haar aantrof. Daarom geven wij uitleg over dit veranderde gedrag.

Wat is acuut optredende verwardheid/delirium?


Acuut optredende verwardheid noemen we ook wel delirium en heeft een lichamelijke oorzaak. Vaak is deze verwardheid tijdelijk. Bij verbetering van de lichamelijke toestand neemt de verwardheid af. De duur van de verwardheid kan variëren van uren tot dagen en soms langer. Dat hangt af van de volgende factoren:

Oorzaken


Zo'n periode van verwardheid kan vele oorzaken hebben. Een bekende vorm van acute verwardheid is het onttrekkingsdelirium. Dit ontstaat doordat iemand plotseling gestopt is met het drinken van alcohol. Veel vaker komt een delirium voor zonder dat alcohol een rol speelt. Bijvoorbeeld bij hoge koorts.

Andere oorzaken kunnen zijn:
De verschijnselen
Uw familielid, partner of bekende:

De behandeling


De behandeling bestaat voornamelijk uit:

Wat kunt u doen?
Als familie, partner of bekende kunt u soms bijdragen aan de begeleiding.

Vrijheidsbeperkende interventies (VBI)

Er kan een situatie ontstaan waarin de patiënt een gevaar voor zichzelf, anderen of zijn omgeving is. Dan zijn er soms maatregelen ter bescherming noodzakelijk. Er zijn verschillende vormen van ondersteuning of begrenzing mogelijk om de patiënt gerust te stellen of te beveiligen. Bijvoorbeeld: vragen of familie of naasten bij de patiënt kunnen blijven slapen. Deze maatregelen worden op de actuele situatie afgestemd en in overleg met de wettelijk vertegenwoordiger toegepast. In de informatie over Vrijheidsbeperkende Interventies (VBI), leest u meer hierover.

Meer informatie


Voor meer informatie kunt u terecht bij de arts of verpleegkundige van de kliniek die betrokken is bij de behandeling van uw familielid, partner of bekende.


Foldernummer: 6049593-03_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien