Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Defaecografie

Defaecografie


Met een defaecografie kunnen we eventuele afwijkingen aan het laatste gedeelte van uw dikke darm (= endeldarm) aan te tonen. Bijvoorbeeld een ontsteking, een gezwel of andere belemmeringen in de doorgang.

Voorbereiding


Eten en drinken

Om goede röntgenfoto's te kunnen maken, is het belangrijk dat de darm schoon is. Het is daarom heel belangrijk dat u op de dag van het onderzoek 's morgens na het ontwaken:
Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding e.d.)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Na contrasttoediening mag u 24 uur geen borstvoeding geven.

Bariumpap
Om de darmen op een röntgenfoto zichtbaar te maken wordt er een contrastmiddel, bariumpap, ingebracht. Dit middel bestaat uit een witte papachtige vloeistof. In een enkel geval kan het ook zo zijn dat er een andere, doorzichtige, vloeistof wordt gebruikt. Dit hangt af van de reden van het onderzoek.

Over dit onderzoek


Verloop van het onderzoek


Voordat het onderzoek begint is het belangrijk dat de blaas goed leeg is. Omdat ook de dunne darm wordt beoordeeld is het belangrijk dat u 1,5 uur van tevoren aanwezig bent op de afdeling radiologie. U krijgt dan contrastmiddel, bariumpap, te drinken waardoor de dunne darm ook zichtbaar is op de röntgenfoto's.

In de röntgenkamer brengt de radioloog via de anus een slangetje in. U ligt hierbij op de linkerzij. Bij vrouwen brengt de arts vaak nog wat contrastmiddel aan de rand van de vagina aan. Hierdoor kan de radioloog de wand van de vagina en de wand van de endeldarm goed onderscheiden op de foto’s. Door het slangetje loopt de bariumpap in de endeldarm (laatste gedeelte van de dikke darm). Nadat de pap is ingelopen, gaat u op een speciaal gemaakte toiletstoel zitten. De arts vraagt u nu een aantal opdrachten uit te voeren. Zo moet u bijvoorbeeld kracht zetten op de buik zónder dat u de bariumpap laat lopen of juist heel erg aanspannen zodat u net doet of u de pap heel erg ophoudt. Als laatste moet u dan de bariumpap daadwerkelijk laten lopen.

Tijdens het onderzoek kijkt de arts met behulp van röntgendoorlichting en maakt hij of zij röntgenfoto’s. Soms wordt er wat bariumpap gemorst. Wij adviseren u daarom om schoon ondergoed mee te nemen.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek


Naar huis


Eten en drinken

Om het bariumcontrast kwijt te raken is veel drinken meestal voldoende. In enkele gevallen geven wij als laxeermiddel een flesje bitterzout mee. Dit moet u thuis verdunnen in een glas water en opdrinken.

Ontlasting
De ontlasting kan door het bariumcontrast enkele dagen een witte kleur hebben. De urine kan één of twee dagen iets rood verkleuren door de Prunacolon, die in uw dieet opgenomen is.

Bijwerkingen en complicaties


Na het onderzoek thuis


Krijgt u thuis onverhoopt toch een complicatie? Belt u dan naar de polikliniek Radiologie. U wordt dan doorverbonden met de physician assistent van Interventie Radiologie. Krijgt u een complicatie buiten kantoortijden? Belt u dan het centrale nummer van het Erasmus MC. U vraagt dan naar de dienstdoende Radioloog.

De uitslag


De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

Contact


Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.Foldernummer: 5803952-02_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien