Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Maag-, darm- en leverziekten


Darmspoelen met een rectaal spoelsysteem

Darmspoelen met een rectaal spoelsysteem


Uw kind is geboren met een anorectale malformatie, de ziekte van Hirschsprung of met Spina Bifida. Hierdoor kunnen er problemen zijn met het lozen of het ophouden van de ontlasting. Tot ongeveer 4-jarige leeftijd behandelen wij deze problemen met laxantia via de mond en/of klysma’s. Wanneer uw kind ouder is en goed op het toilet kan zitten (eventueel met hulpmiddelen), kunnen we proberen met een rectaal spoelsysteem de dikke darm schoon te spoelen.

Wat is het doel?


Door het spoelen kunt u de dikke darm van uw kind regelmatig en op een zelf gekozen vast tijdstip leeg maken. Het spoelen van de dikke darm gebeurt via de anus met handwarm water. Het gaat daarbij niet alleen om het uitspoelen van de darm, maar ook om de darm een seintje te geven om samen te trekken, zodat de ontlasting geloosd wordt. Na het spoelen van de dikke darm is het de bedoeling dat uw kind 24 tot 48 uur vrij is van ontlasting.

Waarom de overgang van klysma’s naar rectaal spoelen?
Uw kind is geboren met een afwijking die blijvende problemen kan geven met de ontlasting. Uw kind heeft mogelijk de rest van zijn leven hulpmiddelen nodig om te kunnen ontlasten. Dan is rectaal spoelen met handwarm water een goede optie. Ook proberen wij uw kind met het rectaal spoelen zo onafhankelijk mogelijk te maken. Door gecontroleerd ontlasting te lozen op een zelf gekozen moment op het toilet. Het is een handeling die uw kind (op oudere leeftijd) goed kan leren en zelf kan doen.

Over het spoelen


Voorbereiding en voorzorgsmaatregelen


Het is de bedoeling dat uw kind ook probeert mee te werken. In het begin doet u alle handelingen, maar we raden u aan steeds meer aan uw kind over te laten.


Tijdstip


Kies in overleg met de verpleegkundig consulent W.I.S. een vast tijdstip voor het rectaal spoelen. Het meest efficiënte tijdstip is ’s morgens vroeg, maar voor veel gezinnen is dit een druk moment van de dag. U kunt dan beter voor een ander moment kiezen, zodat er rustig de tijd voor is en iedereen goed gemotiveerd blijft (bijvoorbeeld aan het einde van de middag).

Spoelt u niet binnen een uur na de maaltijd. De spijsvertering is dan in volle gang en door het spoelen worden de darmen dan ook nog extra geprikkeld. Uw kind kan zich hierdoor onwel gaan voelen. Bij voorkeur spoelt u tussen twee maaltijden in.

Spoel niet vlak voor het slapen. Het is de bedoeling dat uw kind nog wat actief blijft voor als er nog ontlasting moet komen.

Hoe vaak ?


Meestal spoelt u dagelijks of om de dag, in overleg met uw behandelend arts. Het verdient de voorkeur om de eerste maand dagelijks te spoelen. Wanneer dit goed lukt en uw kind tussen de spoelbeurten geen ontlastingsverlies heeft, kunt u bekijken of het om de dag kan.

Spoelsystemen


Er zijn verschillende spoelsystemen die geschikt zijn om de darm te spoelen. Samen met de verpleegkundig consulent W.I.S. kiest u een systeem dat het meest geschikt is voor uw kind. Zij legt ook uit hoe u deze moet gebruiken en waar u de materialen kunt bestellen.

Er zijn twee verschillende spoelmethodes die veel gebruikt worden:
  1. Spoelen met een conus: een trechtervormige uiteinde van het spoelsysteem die tegen de anus wordt gezet. Hierdoor kan water uit een zak in de endeldarm lopen. Dit kan met behulp van een pomp of de zwaartekracht.
  2. Spoelen met een rectale ballonkatheter: een katheter die rectaal wordt ingebracht. Hierna wordt een ballon opgeblazen met water of lucht, afhankelijk van welk merk u kiest. Het water wordt daarna in de endeldarm gepompt: met een handpompje of elektronisch.

Stap voor stap


Wat heeft u nodig?

Rectaal spoelen met spoelsysteem met een conus


Rectaal spoelen met spoelsysteem met een ballonkatheter

Bijwerkingen en complicaties


Belangrijk: naast het regelmatig rectaal spoelen is ook het eten van vezelrijke voeding, voldoende drinken en als het kan voldoende beweging belangrijk.

Contact


Wanneer u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de verpleegkundig consulent W.I.S. Suggesties en opmerkingen zijn altijd welkom.

Verpleegkundig consulenten W.I.S. (Wond-, Incontinentie- en Stomazorg).
Telefoonnummer: (010) 703 61 17.
E-mail: wiskids@erasmusmc.nl.

Buiten kantooruren en bij spoed kunt u het beste contact opnemen met de behandelend arts van uw kind.


Foldernummer: 6161518-11_16


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien