Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Kinderchirurgie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Darmspoelen bij kinderen: ouderinstructie

Darmspoelen bij kinderen: ouderinstructie


U heeft samen met de arts en de verpleegkundige besloten om bij uw kind te beginnen met darmspoeling. Wij leren u in stappen hoe u het darmspoelen bij uw kind uitvoert.

Wat is darmspoelen?


Darmspoelen helpt de ontlasting die vastzit in de darm eruit te spoelen. Door het inbrengen van spoelvloeistof in de darmen, wordt de ontlasting zachter en naar buiten gedrukt.

Bij darmspoelen wordt in het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm of rectum, de spoelvloeistof ingebracht via de anus (poepgat). U spoelt de spoelvloeistof voorzichtig in de endeldarm van uw kind, met behulp van een plastic spuit en een soepele siliconen slang (dit noemen we een rectumcanule). De spoelvloeistof komt na korte tijd samen met de ontlasting weer naar buiten. Het darmspoelen duurt ongeveer 30 minuten.

plaatje darmspoelen

Spoelbeleid


U spreekt met de arts of chirurg het spoelbeleid af. Vaak wordt het darmspoelen 1 of 2 keer per dag uitgevoerd. Bij kinderen onder de 1 jaar gebruiken we een zoutwater oplossing (NaCl 0,9%). Bij kinderen ouder dan 1 jaar gebruiken we lauw warm water om de darmen schoon te spoelen.

BenodigdhedenVoorbereidingWerkwijze uitvoeringAfrondingBelangrijke punten om op te letten:


Soort spoelvloeistof: U gebruikt lauwwarm zout water (NaCl 0,9%) onder de leeftijd van 1 jaar en lauwwarm kraanwater boven de leeftijd 1 jaar. Zout water kunt u zelf maken door op een keukenweegschaaltje 9 gram keukenzout af te wegen en dit op te lossen in 1 liter lauwwarm water.

Hoeveelheid spoelvloeistof
: Dit overlegt u met de verpleegkundig consulent WIS of de arts van uw kind. Over het algemeen wordt uitgegaan van 20 ml spoelvloeistof/kg lichaamsgewicht, tot maximaal 1500 ml.

Dikte spoelkatheter
: Kinderen tot 1 jaar CH 18, kinderen vanaf 1 jaar CH 20-24, volgens afspraak met de arts of verpleegkundig consulent WIS.

Glijmiddel
: Gebruik als glijmiddel geen vaseline, dit smeert de gaten in de katheter dicht. Gebruik olie: olijfolie of zonnebloemolie.

Andere belangrijke punten:

Kinderen kunnen na het spoelen met heel veel kracht de ontlasting onverwacht lozen tot op grote afstand. Bescherm kleding en omgeving goed bij kinderen op de commode. Als de ontlasting langer in de darm zit, kan het sterk ruiken.

Het is belangrijk dat de spoelvloeistof weer wordt uitgepoept. Als er veel vloeistof achter blijft in de darmen kan uw kind ziek worden. De ontlasting kan zich ophouden in de darmen. Let bij het spoelen op of de buik boller wordt, uw kind kan dan lucht in de darmen hebben.

Observeer het ontlastingsverlies tussen twee spoelbeurten door. Plotseling verlies van ontlasting kan betekenen dat de darmen bij het spoelen niet helemaal leeg waren. Het is belangrijk dat u uw kind in de gaten houdt. Let hierbij op:

Er kan licht bloedverlies optreden door irritatie van het darmslijmvlies.
U kunt de dingen die u ziet bespreken met de verpleegkundig consulent WIS.

Hoe vaak voer ik de handeling uit?


Uw arts of verpleegkundig consulent WIS vertelt u hoe vaak u de darm moet spoelen.

Op welk moment van de dag moet ik de handeling uitvoeren?


Elke dag op hetzelfde moment/ dagdeel.

Welke problemen kunnen optreden, waaraan kan ik dit zien en wat moet ik dan doen?


De rectumcanule kan niet ver genoeg of niet goed in de anus worden geschoven. Dit kan komen door een harde klont ontlasting. Trek de canule dan een paar centimeter terug, probeer daarna de canule weer verder in te brengen terwijl u tegelijkertijd spoelvloeistof inspuit. Een andere mogelijkheid is de canule helemaal terug te trekken, daarna de canule door te spoelen met wat spoelvloeistof en vervolgens opnieuw de canule proberen in te brengen. Draaien van de canule is niet zinvol. Als het zo niet lukt de canule ver genoeg in de anus te schuiven belt u de arts van uw kind of de verpleegkundig consulent WIS.

Het lukt niet om spoelvloeistof in de spuiten. Dit kan komen door een knik in de spoelkatheter. Trek de canule iets terug totdat het weer lukt om water in te spuiten. Als er vaak een knik in de canule komt kan het zijn dat uw kind een dikkere canule nodig heeft. Bespreek dit dan met de verpleegkundig consulent WIS.

De ingespoten spoelvloeistof loopt niet terug via de canule. Let erop dat de ingebrachte vloeistof ook weer uit de anus loopt. De gaatjes in de canule kunnen verstopt zitten met ontlasting. U kunt een nieuwe canule pakken óf haal de canule uit de anus en spuit deze door met water, totdat alle gaatjes weer open zijn. Als de gaatjes van de canule niet verstopt zijn, kan het ook zo zijn dat uw kind te weinig gedronken heeft. De darmen ‘hebben dorst’. Spoel dan nogmaals met de helft van de afgesproken hoeveelheid water en neem contact op met de verpleegkundig consulent WIS.

Er loopt geen ontlasting terug. Harde ontlasting en/of ontlasting die hoog/verder in de dikke darm zit kan hier de oorzaak van zijn. Soms komt de ontlasting dan later. Het kan ook dat de canule verstopt zit met ontlasting. Haal dan de canule uit de anus en spuit deze door met water, totdat alle gaatjes weer open zijn.

Uw kind verliest tussentijds ontlasting of bruin water. Het is normaal dat soms ook nog enige tijd na het spoelen spoelvloeistof of wat ontlasting uit de anus loopt. Soms is het mogelijk dat u met te weinig of juist te veel spoelt. Neem dan contact op met de verpleegkundig consulent WIS.

Vragen


Bij problemen of vragen kunt u contact opnemen met de verpleegkundig consulent WIS of uw behandelend arts.

Contact


Verpleegkundig consulent WIS (wond-, incontinentie- en stomazorg)
Telefoon: 010-7036117
Mail: wiskids@erasmusmc.nl


Foldernummer: 0000828_6-21


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien