Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Dacryo Cystografie

Dacryo Cystografie


Bij een Dacryo Cystografie (DCG) beelden we het traanbuisje in de ogen af. Dat doen we met röntgenfoto’s en een contrastmiddel. Zo kunnen we verstoppingen of vernauwingen in het traanbuisje aantonen.

Voorbereiding


Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding en dergelijke)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Na contrasttoediening mag u 24 uur geen borstvoeding geven.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor het onderzoek zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Kleding
Omdat er gewerkt wordt in een steriele omgeving is het noodzakelijk dat u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komt. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit.


Over dit onderzoek


Verloop van het onderzoek


Als u lenzen draagt, moet u deze eerst uit doen. Daarna gaat u op de röntgentafel liggen en wordt er een verdoving in het oog gedruppeld. De radioloog brengt vervolgens een klein buisje in het traangaatje dat zich in het oog bevindt. Door dat kleine buisje wordt het röntgencontrastmiddel gespoten, waarna er met de röntgenapparatuur foto’s gemaakt worden.

Na het onderzoek


Nazorg en controles


Het is erg belangrijk om enige tijd na het onderzoek niet in uw oog te wrijven, omdat u door de verdovingsdruppels niet goed kan voelen of er met dit wrijven iets beschadigd wordt.

Naar huis


Wazig zien
Door de verdovingsdruppels kunt u ongeveer een uur wazig zien. Als u alleen komt, adviseren wij u een uur te wachten voordat u weer naar huis gaat.

Wanneer contact opnemen?
Krijgt u thuis onverhoopt toch een complicatie? Belt u dan naar radiologie. U wordt dan doorverbonden met de physician assistent van interventie radiologie. Buiten deze tijden belt u naar het centrale nummer van het Erasmus MC en vraagt u naar de dienstdoende radioloog.

De uitslag


De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag worden de foto’s goed bestudeerd en vergeleken met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

Contact


Polikliniek radiologie (08.00 en 16.30 uur), (010) 704 20 06.
Na 16.30 uur of in het weekend kunt u ons bereiken op (010) 704 07 04. Vraag dan naar de dienstdoende radioloog.


Foldernummer: 6183628-05_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien