Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Dacryocystografie

Dacryocystografie

Afbeelden van de traanbuisjes


Bij een Dacryocystografie (DCG) beelden we het traanbuisje in de ogen af. Dat doen we met röntgenfoto’s en een contrastmiddel. Zo kunnen we verstoppingen of vernauwingen in het traanbuisje zien.

Voorbereiding


Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie plaatsvinden. Verander zo nodig uw afspraak.

Tijdens de behandeling wordt (jodiumhoudend) contrastmiddel toegediend in de bloedvaten. Zeer kleine hoeveelheden kunnen in de moedermelk komen, maar deze kleine hoeveelheden worden niet opgenomen door het maagdarmkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening van het contrastmiddel 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit jodium. Jodium kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor jodium? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. De behandelend specialist zal u vertellen of voorbereiding met medicatie nodig zal zijn. Wilt u het ook voor het onderzoek zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Verloop van het onderzoek


Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum, waarin personeel wordt opgeleid. Het kan daarom voorkomen dat het onderzoek of de behandeling uitgevoerd wordt door één van onze arts-assistenten, gesuperviseerd door een staf-arts.

Als u lenzen draagt, moet u deze eerst uit doen. Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen en wordt er een verdoving in het oog gedruppeld. De radioloog brengt vervolgens een klein buisje in het traangaatje dat zich in het oog bevindt. Door dat kleine buisje wordt het röntgencontrastmiddel gespoten, waarna er met de röntgenapparatuur foto’s gemaakt worden.

Na het onderzoek


Nazorg en controles


Het is erg belangrijk om enige tijd na het onderzoek niet in uw oog te wrijven, omdat u door de verdovingsdruppels niet goed kan voelen of er met dit wrijven iets beschadigd wordt.

Naar huis


Wazig zien
Door de verdovingsdruppels kunt u ongeveer een uur wazig zien. Als u alleen komt, adviseren wij u een uur te wachten voordat u weer naar huis gaat.

Wanneer contact opnemen?


Krijgt u dezelfde of volgende dag thuis ineens last van pijn of een ander probleem met uw ogen? Belt u dan naar de polikliniek radiologie. Vraag dan vervolgens of u doorverbonden kunt worden met de physician assistent van de interventie radiologie. Bij spoed buiten kantooruren belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. Vraag dan of u doorverbonden kunt worden met de dienstdoende assistent van de radiologie.

De uitslag


De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag worden de foto’s goed bestudeerd en vergeleken met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

Contact


  • Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 20 06.
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704Foldernummer: 6183628-03_21


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien