Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Urologie


Cytoscopie onder anesthesie

Cytoscopie onder anesthesie


Een cytoscopie is een inwendig onderzoek van de blaas waarmee de arts probeert te achterhalen waarom uw kind klachten heeft.

Voorbereiding


Dagbehandeling
Het onderzoek vindt plaats onder anesthesie (narcose) tijdens een dagbehandeling. Het tijdstip van het onderzoek is afhankelijk van het schema van die dag. Als de datum van het onderzoek bekend is, nemen wij contact met u op voor het maken van 2 afspraken: 1 voor het anesthesiespreekuur en 1 voor het onderzoek.

Nuchter zijn
Uw kind moet voor het onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat hij van tevoren niet mag eten en drinken. Meer informatie leest u onder ‘Anesthesie en de begeleiding van uw kind’ op www.erasmusmc.nl/patientenfolders.

Extra begeleider
Een onderzoek onder anesthesie kan een vervelende ervaring zijn voor een kind. Wij raden u aan om uw kind met een taxi of eigen vervoer (auto) naar huis te brengen. Zorgt u er in het laatste geval voor dat er naast de bestuurder iemand bij is om uw kind te begeleiden.

Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat:


Over het onderzoek


Wat is het doel?
Tijdens het onderzoek probeert de arts te ontdekken waardoor uw kind klachten heeft. Het kan zijn dat uw kind een vernauwing van het plaskanaal heeft. Dit kan leiden tot herhaalde urineweginfecties en soms bedplassen. Om dit te voorkomen of te verhelpen, heft de arts zo’n vernauwing meteen op tijdens het onderzoek.

Verloop van het onderzoek


Wij brengen u en uw kind naar de operatiekamer waar de anesthesioloog uw kind onder anesthesie brengt. U mag mee tot uw kind slaapt. Daarna kunt u plaatsnemen in de ouderkamer op de dagbehandeling.

Tijdens het onderzoek bekijkt de arts de blaas en onderzoekt of er een vernauwing is van het plaskanaal. Een lichte vernauwing kan de arts door oprekken verhelpen. Een sterke vernauwing snijdt hij met een mesje door. Bij sommige kinderen is het nodig een katheter (een slangetje om urine af te voeren) in de blaas in te brengen.

Na het onderzoek


Na het onderzoek brengt een gastvrouw/-heer u naar uw kind in de uitslaapkamer. Na ongeveer een half uur mag uw kind weer terug naar de dagbehandeling. Na toestemming van de verpleegkundige mag hij weer iets drinken. Meestal is dat ongeveer 2 uur na het onderzoek.

Naar huis


Later op de dag komen de uroloog en de anesthesioloog kijken hoe het met uw kind gaat. Na toestemming van beide artsen mag uw kind mee naar huis.

Nazorg en controles


Uw kind heeft geen speciale nazorg nodig. De eerste dagen kan uw kind pijn hebben bij het plassen en er kan een beetje bloed bij de urine zitten. Daar hoeft u zich geen zorgen om te maken.

Antibioticakuur
U krijgt een recept voor een antibioticakuur mee, deze kuur moet uw kind helemaal afmaken.

Verwijderen blaaskatheter
Heeft uw kind een blaaskatheter, dan krijgt u een afspraak om deze na 1 of 2 dagen op de polikliniek te laten verwijderen.

De uitslag


De arts vertelt u zijn eerste indruk direct na het onderzoek. Voor het bespreken van de verdere uitslag en voor controle, maakt u een aparte afspraak op het spreekuur.

Heeft u nog vragen?


Aarzel niet uw vragen aan de behandelend arts voor te leggen. U kunt daarvoor contact opnemen met het secretariaat kinderurologie.

Contact


Secretariaat kinderurologie (010) 703 65 59 (bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur).
Foldernummer: 5780060-01_16


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien