Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Cystogram

Cystogram


Bij een cystogram maken we de urineblaas zichtbaar op röntgenfoto’s door middel van een contrastvloeistof. Soms kijken we ook naar het functioneren van de blaas en plasbuis. Dat is een mictie-cystogram.

Voorbereiding


Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding e.d.)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Na contrasttoediening mag u 24 uur geen borstvoeding geven.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor het onderzoek zeggen tegen de laborant(e) of radioloog? Om er voor te zorgen dat de contrastvloeistof niet verdund wordt door urine, vragen wij u vlak voor het onderzoek naar het toilet gaan.

Over dit onderzoek


Verloop van het onderzoek


Eerst brengen we een dunne katheter (slangetje) door de plasbuis in de blaas. Als het slangetje goed op zijn plaats zit, wordt de blaas met contrastvloeistof gevuld. Daarna maken we foto’s met het röntgenapparaat. Als uw behandelend arts een mictie-cystogram heeft aangevraagd, maken we ook foto’s tijdens het plassen om de functie van de blaas en de plasbuis goed te beoordelen. Nadat de katheter verwijderd is en u naar het toilet bent geweest, wordt er nog een laatste foto gemaakt om te kijken of er nog urine in de blaas is achtergebleven.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten.

De uitslag


De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

Contact


Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.
Foldernummer: 0000139-01_12


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien