Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Hematologie (oncologisch)


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Complementaire zorg

Complementaire zorg


Bij complementaire zorg worden uw zintuigen gestimuleerd om de manier waarop u uw ziekte beleeft, positief te beïnvloeden. Complementaire zorg wordt gezien als aanvullende zorg en wordt verleend door verpleegkundigen.

Wat is complementaire zorg?


Bij complementaire zorg worden uw zintuigen gestimuleerd om de manier waarop u uw ziekte beleeft, positief te beïnvloeden. Complementaire zorg kan verschijnselen als pijn, misselijkheid, braken, angst, vermoeidheid en onzekerheid dragelijker maken.

Het Kanker Instituut biedt drie vormen van complementaire zorg aan:


Het luisteren naar muziek
Luisteren naar muziek is een vorm van ontspanning. U kunt een van onze discmans (draagbare cd-spelers) gebruiken om muziek te beluisteren, bijvoorbeeld een van onze vijf verschillende CD’s met ontspannende muziek. U kunt ook uw eigen discman of radio (laten) meenemen of de muziek afspelen op een laptop.

Het gebruik van aromatische oliën
Aromatische oliën worden ook wel etherische of essentiële oliën genoemd: aromathisch omdat je ze kunt ruiken; etherisch omdat ze vluchtig zijn; essentieel omdat ze de essentie/het kenmerkende van de plant zijn. Iedere olie heeft weer andere eigenschappen. Op de afdeling kunt u op verschillende manieren gebruikmaken van aromatische oliën: met behulp van een elektrische aromabrander, als een warm of koud kompres, of als een hand- of voetbad.

Het gebruik van warmte en koude
Warmte en koude stimuleren de huid. Ze hebben invloed op de bloedcirculatie in uw huid en het onderhuidse bindweefsel. Hierdoor is de pijnintensiteit minder tijdens én na deze vorm van complementaire zorg.
Koude: zorgt voor vernauwing van de bloedvaten, wat verlichtend kan werken bij bijvoorbeeld een zwelling. Op de afdeling kunt u gebruik maken van een koud washandje, ijsklontjes in een washandje of handdoek, natte verbandgazen, of een coldpack.
Warmte: zorgt voor een verwijding van de bloedvaten, waardoor de spieren zich ontspannen. Op de afdeling kunt u gebruik maken van een warme douche, een warm voet- of handbad of een hotpack.

Tot slot


Complementaire zorg is onderdeel van onze zorgverlening, maar kan niet onbeperkt en op ieder willekeurig tijdstip worden aangeboden. De verpleegkundige overlegt met u wanneer en hoe vaak de door u gewenste vorm van complementaire zorg wordt verleend. Heeft u na het lezen van deze folder belangstelling gekregen voor onze complementaire zorg, of is iets niet duidelijk, vraag de verpleegkundige er dan gerust naar. U kunt met de verpleegkundige overleggen welke vorm van complementaire zorg het beste past bij uw vraag.

Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)


Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl. Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmcpatio.nl. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris:
.


Foldernummer: 6085662-11_13


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien