Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Maag-, darm- en leverziekten

Colonoscopie

Colonoscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Colonoscopie

Bij een colonoscopie bekijkt de arts met een dunne, flexibele kijker (de endoscoop) via de anus de binnenkant van de dikke darm. Zo kunnen we hier ontstekingen, poliepen, bloedingen of gezwellen zien. Daarnaast kunnen we tijdens de colonoscopie bepaalde ingrepen doen. Het onderzoek duurt gemiddeld 45 minuten.

Voorbereiding

Het onderzoek


Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde met opgetrokken knieën. Met wat glijmiddel brengen we de endoscoop voorzichtig via de anus in. We schuiven de endoscoop steeds een stukje op, totdat we bij het begin van de dikke darm zijn. Omdat de darm bochtig is, kunt u wat druk voelen. Soms moet u van houding veranderen of op uw buik duwen. Vertel de arts of verpleegkundige als u pijn heeft.

Hierna halen we de endoscoop langzaam terug en bekijkt de arts uw darm. Als we iets beter moeten zien, blazen we via de endoscoop lucht in uw darmen. Dit kan krampen geven. Het laten van winden helpt.

Als u gezond genoeg bent, kunnen we u een 'roesje' geven. Zo merkt u minder van het onderzoek. U kunt hier meer over lezen in de folder Roesje bij een endoscopisch onderzoek.
Mocht u een roesje krijgen, dan is het belangrijk dat u begeleiding (iemand anders) meeneemt naar het onderzoek! Uw begeleiding moet u bij de uitslaapkamer (kamer Ns-449) komen ophalen. Ook is het belangrijk dat u de eerste 24 uur na het onderzoek niet alleen thuis bent. Neemt u geen begeleiding mee? Dan kunt u geen roesje krijgen. Dit is voor uw eigen veiligheid en de veiligheid in het verkeer.

Na het onderzoek


Heeft u een roesje gekregen? Dan brengen we u na het onderzoek naar de uitslaapkamer. Als u weer goed wakker bent, krijgt u wat te eten en drinken en daarna kunt u met uw begeleiding naar huis. Dit is na ongeveer een uur. U kunt de rest van de dag suf en vergeetachtig zijn. U mag daarom 12 uur niet alleen deelnemen aan het verkeer. U mag dus geen auto, (brom-)fiets of scootmobiel besturen. U mag dus ook niet alleen lopend, met openbaar vervoer of met de taxi naar huis.

Bijwerkingen en complicaties


De eerste tijd na het onderzoek kunt u misschien wat last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit komt door de lucht die we tijdens het onderzoek hebben ingeblazen. Winden laten helpt dan vaak.

Complicaties door dit onderzoek komen zelden voor. De kans op een complicatie neemt toe als de arts tijdens het onderzoek een ingreep doet. De meest voorkomende complicatie is een bloeding. Een andere complicatie is een darmperforatie. Dit is een gaatje of scheurtje in de wand van de darm. Dit kunnen we vaak tijdens de scopie zelf behandelen. Soms treden deze complicaties pas later op.

Wanneer contact opnemen?


Neem contact op met de dienstdoende maag-, darm-, en leverarts als:
U vindt deze contactgegevens op het nazorgformulier. Dit groene formulier heeft na het onderzoek ontvangen van de verpleegkundige.

De uitslag


Uw behandelend/verwijzend specialist krijgt de uitslag van het onderzoek. Soms geeft de arts die het onderzoek gedaan heeft u een voorlopige uitslag. Het kan zijn dat u andere onderzoeken of behandelingen nodig heeft. Uw eigen arts zal dan met u bespreken wat er gaat gebeuren.

Contact


Wij voeren vaak spoedprocedures uit of behandelingen duren soms langer dan vooraf gepland. Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten.


Foldernummer: zlfprt-08_22


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien