Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Neurocoiling

Dichtmaken van een aneurysma in de hersenen

Een neurocoiling is het dichtmaken van een aneurysma (zwakke plek in een bloedvat) in het hoofd (neuro) met dunne platina draadjes. Met de behandeling wordt het aneurysma uitgeschakeld.

Download PDF

Voorbereiding

Nuchter zijn
Op de dag van de behandeling moet u nuchter moeten blijven omdat de ingreep onder narcose plaatsvindt. Dit betekend dat u na 12 uur middernacht niets meer mag eten of drinken.

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie plaatsvinden. Verander zo nodig uw afspraak.

Tijdens de behandeling wordt (jodiumhoudend) contrastmiddel toegediend. Zeer kleine hoeveelheden kunnen in de moedermelk komen, maar deze kleine hoeveelheden worden niet opgenomen door het maagdarmkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening van het contrastmiddel 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit jodium. Jodium kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor jodium? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. De behandelend specialist zal u vertellen of voorbereiding met medicatie nodig zal zijn. Wilt u het ook voor het onderzoek of de behandeling zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt.

Kleding
Het onderzoek of de behandeling vindt plaats in een steriele omgeving. Daarom moet u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komen. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit. Soms krijgt u op de afdeling een operatiehemd aan van de verpleegkundigen.

Opname
Uw behandelend arts heeft u verteld dat u voor dit onderzoek wordt opgenomen. Meestal is dit voor een of twee dagen. Op de verpleegafdeling wordt bij u een infuus geprikt en bloed afgenomen om de stollingswaarden en nierfunctie te bepalen en te controleren.

Tijdstip van het onderzoek of de behandeling
De duur van het onderzoek of behandeling wisselt erg. We kunnen daarom niet aangeven hoe lang het onderzoek of de behandeling gaat duren of wanneer u klaar zal zijn. Ook krijgen we vaak aanmeldingen voor spoedprocedures. Het kan daarom voorkomen dat uw afspraak wordt uitgesteld. Meestal stellen we uw behandeling uit naar een later tijdstip op dezelfde dag, maar in zeldzame gevallen moeten we uw onderzoek of behandeling uitstellen naar een andere dag. Als dit het geval is, geven we u hier zo snel mogelijk meer informatie over.

Over de behandeling


Wat we gaan doen


Een aneurysma is een zwakke plek van de bloedvaten in de hersenen (zie figuur 1). Het is een uitstulping van het bloedvat die, wanneer deze knapt, een hersenbloeding geeft. Om een (nieuwe) hersenbloeding te voorkomen kan het aneurysma behandeld worden door de neuro-interventieradioloog.

Aneurysma
Figuur 1: aneurysma

Hoe werkt het?


Bij een coiling vullen we de binnenkant van het aneurysma op met dunne platina draadjes (coils) van verschillende afmetingen. Door het opvullen stolt de inhoud van het aneurysma zodat de kans op een bloeding verkleind wordt (figuur 2).

Coiling in een aneurysma
Figuur 2. Aneurysma gevuld met coils

Wat is het doel?

Deze behandeling is gericht op het voorkomen van een (nieuwe) hersenbloeding.

Verloop van de behandeling

Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum, waarin personeel wordt opgeleid. Het kan daarom voorkomen dat het onderzoek of de behandeling uitgevoerd wordt door één van onze arts-assistenten, gesuperviseerd door een staf-arts. Ook kan het voorkomen dat de arts die het onderzoek of de behandeling van tevoren met u heeft doorgesproken niet degene is die het onderzoek of de behandeling uitvoert.

Zodra u op de onderzoekskamer bent, wordt u eerst onder narcose gebracht. Meer informatie over de narcose krijgt u op de polikliniek anesthesiologie tijdens het intakegesprek. Zodra u onder narcose bent wordt u toegedekt met steriele doeken en wordt het bloedvat in de lies aangeprikt. Daarna wordt er een dun buisje in het bloedvat ingebracht, waardoor de katheters worden opgevoerd richting het aneurysma. Als de katheter bij het aneurysma aangekomen is, worden de coils in het aneurysma gebracht. Dit gebeurt met behulp van röntgenstraling zodat de radioloog kan zien waar de katheter precies zit en hoe de coils in het aneurysma gaan.

Ballon ondersteunde coiling
Als het niet goed mogelijk is om de coils op een stabiele manier in het aneurysma te brengen, dan kunnen de coils ondersteund worden met het tijdelijk opblazen van een ballonnetje (figuur 3). In veel gevallen is dit voldoende om het aneurysma veilig te vullen. De ballon wordt na de behandeling weer verwijderd.

Coiling met een tijdelijke ballon
Figuur 3. Aneurysma gevuld met coils met tijdelijke ballon ondersteuning

Stent ondersteunde coiling
Als ook met een ballon geen stabiele situatie te verkrijgen is, dan kan de radioloog er voor kiezen om een doorgankelijk metalen buisje (figuur 4) te plaatsen om de coils in het aneurysma te houden. De stent zal na de behandeling blijven zitten.

Coiling met een stent
Figuur 4. Aneurysma gevuld met coils met permanente stentplaatsing

Na afloop
Als de behandeling klaar is halen we het buisje uit uw bloedvat en plaatsen we een oplosbare hechting in uw bloedvat.

Uitslag
Uw behandelend arts neemt als dit mogelijk is, direct na de behandeling contact op met de eerste contactpersoon om de uitslag te bespreken.

Duur van de behandeling
De behandeling duurt ongeveer 2 à 3 uur.

Na de behandeling

Nazorg en controles

Na de behandeling komt u op de verkoever/uitslaapkamer bij uit de narcose. Na ongeveer anderhalf uur gaat u, afhankelijk van het verloop van de ingreep, terug naar de afdeling. U wordt de nacht na de behandeling intensief bewaakt.

Naar huis

Als alles goed verlopen is en u alleen bent opgenomen voor het de behandeling op de radiologie afdeling, mag u meestal de volgende dag weer naar huis. Een afspraak voor uw eerstvolgende polikliniekbezoek krijgt u thuisgestuurd.

Bijwerkingen en complicaties

De radioloog heeft vooraf, samen met de collega’s van neurochirurgie en neurologie, de risico’s van de ingreep afgewogen tegen het risico van ‘geen behandeling’. Het advies van de groep specialisten is als het goed is met u op de polikliniek besproken. Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met uw behandelend arts.

Tijdens de behandeling

Er zijn enkele risico’s die leiden tot complicaties verbonden aan het verrichten van een coiling. De radioloog heeft deze op de polikliniek al met u besproken. De belangrijkste complicaties zijn:
  • Er is een kleine kans op een wondinfectie of een bloeduitstorting in de lies/het bovenbeen.
  • Door het bewegen van de katheter in de bloedvaten bestaat er een kleine kans op vaatkramp (spasme), beschadiging van de bloedvatwand of afsluiting van een bloedvat met stolselvorming. Dit kan in enkele gevallen tijdelijke of permanente neurologische uitval veroorzaken (in minder dan 1% van de procedures). In ernstige gevallen is dit vergelijkbaar met een beroerte/herseninfarct. Om stolselvorming te voorkomen wordt tijdens de ingreep Heparine (bloedverdunner) gegeven.
  • Tijdens de ingreep kan het aneurysma knappen. In dat geval krijgt u een hersenbloeding. De kans hierop is klein (minder dan 1%) maar de gevolgen kunnen in zeldzame gevallen heel ernstig zijn en leiden tot invaliditeit en soms zelfs overlijden.

Wanneer contact opnemen?

Krijgt u thuis toch last van een complicatie of bijwerking? Belt u dan naar de polikliniek radiologie. Vraag dan vervolgens of u doorverbonden kunt worden met de physician assistent van de interventie radiologie. Bij spoed buiten kantooruren belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. Vraag dan of u doorverbonden kunt worden met de dienstdoende assistent van de radiologie.

Contact

  • Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 20 06.
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704