Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Keel-, neus- en oorheelkunde


Cochleaire implantatie - de revalidatie

Cochleaire implantatie - de revalidatie


Na de cochleaire implantatie volgt de revalidatie. Informatie hierover hebben we voor u op een rij gezet, zodat u weet wat u kunt verwachten en ook wat wij van u verwachten. Binnenkort komt u naar het Erasmus MC voor de eerste afregeling van het CI. Het is belangrijk dat u de voor die tijd deze informatie aandachtig doorleest.

De oefenpartner


Het is belangrijk dat u een oefenpartner heeft: iemand met wie u thuis samen oefeningen doet. Dat hoeft overigens niet altijd dezelfde persoon te zijn. Het is handig om, voordat u de processor (het uitwendige gedeelte van het CI) krijgt, afspraken te maken met uw oefenpartner. De oefenpartner komt (zo vaak mogelijk) mee naar de afspraken zodat u na de afregeling allebei weet wat er is besproken. Zo kunt u hier samen over praten en aan de slag gaan.

De afregelingen van uw CI


Tijdens de eerste afregeling ontvangt u niet alleen de processor, maar ook een doos met onderdelen en accessoires. De audioloog legt u uit wat dit allemaal is en hoe u de onderdelen moet gebruiken. Naast uw oefenpartner zijn bij deze eerste afspraak ook maximaal 3 andere (volwassen) gezins- en/of familieleden welkom. Nadat de audioloog u heeft uitgelegd hoe de processor werkt, gaat u naar de logopedist.

Handleiding


U krijgt veel informatie in korte tijd. Waarschijnlijk te veel om direct te onthouden. Dat is geen probleem, want alle informatie over de processor kunt u nalezen in de uitgebreide handleiding. Wij raden u aan om de handleiding thuis rustig een keer helemaal door te lezen. Deze handleiding staat ook op de website van het CI-team. Als u wilt, kunt u de handleiding daar alvast bekijken.

De geluiden


De eerste keer dat uw CI wordt aangezet, is een spannend en bijzonder moment. U hoort waarschijnlijk eerst alleen nog piepgeluiden, een wat blikkerig of krasserig geluid. Rekent u erop dat dit een paar dagen tot weken zo blijft. De gehoorzenuw en uw hersenen moeten de komende tijd wennen aan de stroom die het CI aan uw zenuw geeft. Na deze periode hoort u meer verschillende geluiden en uiteindelijk kunt u geluiden onderscheiden. Hoeveel tijd dit kost, is bij elke patiënt verschillend. Na de eerste afspraak loopt u dus niet 'horend' de spreekkamer uit!

Regelmatig terugkomen


Tijdens iedere afregeling meten we hoeveel stroom het CI moet geven voordat u geluiden hoort. Dit wisselt in het begin van de revalidatie nog sterk. Dit is 1 van de redenen dat u in de eerste periode regelmatig bij ons terugkomt. Een andere reden is dat uw hersenen moeten wennen aan het nieuwe geluid, waardoor we de hoeveelheid gegeven stroom langzaam moeten opbouwen. Regelmatige bijstelling van de processor is daarom noodzakelijk.

Logopedie


De allereerste keer overrompelt het nieuwe geluid u waarschijnlijk. Als u nog herinneringen heeft aan uw vroegere gehoor, vindt u het geluid wellicht niet direct prettig. Ook hoort u in de eerste weken geluiden die u (nog) niet kunt thuisbrengen. Eigenlijk klinkt alles anders met een CI. Daarom moet u in de revalidatieperiode 'opnieuw leren horen'. De logopedist helpt u hierbij.

De logopedist controleert uw vooruitgang met het CI. Bij elke afspraak bepaalt de logopedist hoe goed u kunt horen en verstaan (uw niveau van auditief functioneren). U krijgt ook oefeningen mee om thuis te doen. De oefeningen zijn aangepast aan uw niveau. Hoe snel het proces gaat, is voor iedereen anders. In het begin is de training vooral gericht op het horen van geluiden en de structuur van woorden, later meer op het verstaan van woorden, zinnen en het volgen van teksten.

Let op: Het is de bedoeling dat u de oefenpartner niet aankijkt bij het doen van de oefeningen. Op die manier kunt u niet liplezen en moet u alles via het CI gaan horen.

Let op: Heeft u een hoortoestel op uw andere oor, dan kunt u dat gewoon blijven dragen naast het CI, maar u moet het tijdens de oefeningen uitdoen.

Vanuit onze ervaring weten we dat u de eerste drie maanden na de eerste afregeling de grootste vooruitgang boekt.

Verzekering


Een CI is een duur apparaat. Het uitwendige deel kunt u het beste verzekeren tegen verlies en diefstal. Tijdens de eerste afregeling krijgt u alle gegevens die u daarvoor nodig heeft, zoals het serienummer en het te verzekeren bedrag. U ben zelf verantwoordelijk voor het verzekeren van uw CI. Meer informatie hierover staat op de website van het CI-team.

Het revalidatieschema


Op uw revalidatieschema ziet u dat de eerste en de tweede afspraak kort na de elkaar zijn gepland. Dat komt omdat we in het begin nog veel moeten bijstellen aan de processor. Als u de processor langer draagt, hebben vooral uw hersenen tijd nodig om aan het geluid te wennen en hoeft u dus niet elke week naar het ziekenhuis te komen. Daarom wordt de tijd tussen de afspraken steeds langer. Op uw schema staat ook een laatste afspraak maar dat wil niet zeggen dat u op deze datum ook werkelijk uw laatste afspraak heeft. Tijdens deze 'laatste afspraak' bespreken we met u of en zo ja welke afspraken nog nodig zijn om u zo goed mogelijk te laten horen en verstaan met het CI.

Nazorg


Na de intensieve revalidatieperiode krijgt u 1 x keer per jaar een oproep voor nazorg. De eerste afspraak hiervoor is ongeveer 1 jaar na de eerste afregeling. Tijdens deze afspraak testen we of uw gehoor voor- of achteruit is gegaan, of wellicht stabiel is gebleven. Ook passen we eventueel de instellingen van de processor aan en beoordelen we de staat van de processor en de losse onderdelen.


Storingen/problemen, vragen?


Heeft u problemen met de processor? Klinkt het geluid opeens veel slechter of heeft u vragen? Wacht dan niet tot uw nazorgafspraak. Wij adviseren u contact op te nemen met ons secretariaat en indien nodig kunnen we voor u een afspraak maken op het CI-spreekuur.

Contact


De coördinatoren van het CI-team Rotterdam zijn mw. K.M. Heijkoop en mw. L. Benthem en telefonisch bereikbaar op: (010) 703 18 12. Of stuur een mail: ci@erasmusmc.nl.

www.erasmusmc.nl/nl-nl/patientenzorg/centra/ci-teamFoldernummer: 0000015-07_15


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien