Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Kinderendocrinologie

Clonidinetest

Clonidinetest

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een clonidinetest is een onderzoek naar de groeihormoonafscheiding.

Voorbereiding


Zodra de datum van het onderzoek bekend is, nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak.

Nuchter zijn
De spijsvertering kan de hoeveelheid groeihormoon beïnvloeden. Daarom moet uw kind op de dag van het onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat hij de avond ervoor vanaf 24.00 uur niets meer mag eten en drinken, behalve water. Kinderen tot 1 jaar mogen tot 04.00 uur ’s nachts borstvoeding of tot 02.00 uur ’s nachts flesvoeding.

Emla zalf
Wanneer uw kind angstig is voor een prik, kunt u de huid van tevoren verdoven met Emla zalf. U krijgt deze zalf toegestuurd van de dagverpleging. U brengt deze een uur van tevoren thuis aan volgens de instructies.

Wat vertelt u uw kind?
Vertel uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij:

Wat neemt u mee?


Neemt u eventueel wat speelgoed, een knuffel of een voorleesboek mee.

Over het onderzoek


Wat is het doel?
De hypofyse is een klier in de hersenen die groeihormoon afscheidt. Door de werking van dit hormoon groeit een kind. Tijdens het onderzoek krijgt uw kind een tabletje clonidine. Clonidine stimuleert de hypofyse om tijdelijk extra groeihormoon af te geven. Wij nemen tijdens de test regelmatig bloed af om de hoeveelheid geproduceerd groeihormoon te kunnen meten. De arts bepaalt vervolgens de groeihormoonafscheiding en bekijkt of er een afwijking is in de afscheiding van het groeihormoon.

Verloop van het onderzoek


U blijft tijdens de hele test bij uw kind. De verpleegkundige brengt een infuusnaald in aan de binnenkant van de elleboog of op de hand om bloed af te kunnen nemen. De naald gaat eruit en er blijft een dun plastic buisje achter. Nadat de eerste keer bloed is afgenomen, slikt uw kind het clonidinetabletje. Hierna neemt de verpleegkundige op verschillende tijdstippen nog een aantal keer bloed af via het infuus. Tijdens de test ligt uw kind op bed. Dat is nodig omdat het tabletje uw kind slaperig en soms ook duizelig kan maken. Omdat de bloeddruk door het clonidinetabletje kan dalen, meet de verpleegkundige elk half uur de bloeddruk.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt de hele ochtend.

Na het onderzoek


Na afloop verwijdert de verpleegkundige het infuus. Uw kind heeft geen speciale nazorg nodig.

Naar huis
Als uw kind goed wakker is, gegeten en gedronken heeft en de bloeddruk in orde is, mag uw kind weer mee naar huis.

Leefregels
Uw kind kan de dag van het onderzoek nog wat slaperig of minder alert zijn. Laat uw kind daarom nog even rustig aan doen: niet gelijk naar school of buiten spelen.

De uitslag


De uitslag is na ongeveer 2 weken bekend. U krijgt een telefonische afspraak mee voor het spreekuur van de behandelend kinderarts om de uitslag te bespreken.

Contact


Dagverpleging, (010) 703 67 95 (bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur).
Foldernummer: 5780027-11_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien