Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Pijngeneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Chordotomie

Chordotomie


De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld zullen worden door middel van een chordotomie. In deze folder willen wij u graag informeren over deze behandeling.

Doel van de behandeling


Chordotomie is een behandeling die kan worden verricht voor ernstige pijn bij kanker in voornamelijk één lichaamshelft. Bij deze behandeling wordt een pijnbaan in het ruggenmerg zelf doorgenomen. Dit gebeurt door middel van warmte in een naaldpunt, die in de pijnbaan zelf geplaatst wordt.

De naald wordt hoog in de nek geplaatst. Op dat punt kan pijn vanaf de schouder tot en met de tenen geblokkeerd worden. In de meeste gevallen zal het effect vrijwel direct optreden.

Belangrijk:
Omdat in het lichaam de pijnbanen kruisen, wordt de behandeling aan de andere zijde verricht dan waar de pijn is gelokaliseerd. Het is van belang dat u dit beseft!

Wanneer is behandeling mogelijk?


Chordotomie is onder andere mogelijk voor de behandeling van:

De behandeling is niet mogelijk bij:

Voorbereiding


Nuchter zijn
Het is van belang dat u 'nuchter' bent op het moment van de ingreep. Nuchter zijn houdt in dat u met een lege maag bij ons komt.
In het algemeen geldt:


Medicijnen

Op de dag van opname neemt u uw medicijnen die u normaal gebruikt in met een klein slokje water. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan kan het zijn dat u voor de behandeling tijdelijk moet stoppen met deze medicijnen. De behandelend arts heeft het volgende met u besproken:


De dag na de behandeling kunt u weer met de bloedverdunners beginnen, tenzij uw arts anders voorschrijft. Eventueel zal de behandelend arts voor u een aanvullend laboratorium onderzoek aanvragen op de dag van behandeling. De uitslag is dan bepalend voor het wel of niet doorgaan van de behandeling.

Zwangerschap
Wanneer u zwanger bent raden wij u aan om contact op te nemen met het centrum voor pijngeneeskunde. U hoort dan of de behandeling wel of niet door kan gaan.

Allergie
Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters, röntgencontrast en/of huidontsmettingsmiddelen zoals jodium? Waarschuw ons dan.

De behandeling


Op de afgesproken tijd wordt u naar de uitslaapkamer (recovery) op de chirurgische dag behandeling gereden. Hier krijgt u een infuus waarna u naar de behandelkamer wordt gebracht. Hier helpt de verpleegkundige u om de juiste houding op de behandeltafel aan te nemen. Er wordt een infuus geplaatst, waarlangs medicatie kan worden toegediend. Via een dun slangetje in de neus krijgt u zuurstof toegediend. U wordt aangesloten aan een monitor voor continue controle van uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed.

Uw hoofd wordt gefixeerd in een aparte steun omdat u tijdens de behandeling uw hoofd niet mag bewegen. Na het desinfecteren en steriel afdekken van de huid ter hoogte van de hals wordt onder röntgendoorlichting en lokale verdoving de naald naar binnen geschoven tot de juiste zenuwbaan is bereikt. Aansluitend wordt een contrastmiddel ingespoten om het ruggenmerg zichtbaar te maken, dit kan even gevoelig zijn. Nu het ruggenmerg zichtbaar is, kan een tweede naald geplaatst worden, tot in het ruggenmerg zelf.

Door middel van teststroompjes wordt een 2e controle uigevoerd ten aanzien van de juiste plaats. Hierna vindt de warmtebehandeling plaats waardoor de zenuwbanen worden onderbroken en waarna in de meeste gevallen meteen een pijnvermindering optreedt. De gehele behandeling duurt ongeveer 45 minuten. Daarna wordt u op een brancard geholpen en naar de uitslaapkamer gereden.

Na de behandeling


Na de behandeling verblijft u enige tijd op de uitslaapkamer. Hier wordt u opgevangen door een verpleegkundige die bij u de bloeddruk, polsslag en urineproductie controleert. Als alles in orde is gaat u terug naar de kliniek waar u na verloop van tijd wat te drinken en eten krijgt aangeboden.

Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis wordt u dagelijks bezocht door uw behandelend arts of arts-assistent. Hij zal met u afspreken wanneer u op de polikliniek terugkomt voor controle. U krijgt dan tevens de brief mee voor de huisarts. Houdt deze brief de eerste dag bij u. Mocht u een dienstdoende arts moeten raadplegen, dan staat in deze brief het type behandeling vermeld dat u heeft ondergaan. Wij vragen u deze brief de volgende dag mee te nemen naar de huisarts.

Resultaat


Het resultaat van de behandeling is meestal positief. U voelt dit vaak direct of enkele uren na de ingreep. Uw behandelend arts zal daarna uw pijnmedicatie aanpassen.

Complicaties


Uw behandelend arts zal de behandeling zorgvuldig uitvoeren. Toch bestaat er een geringe kans op complicaties:

Afspraak voor behandeling


Het secretariaat van het centrum voor pijngeneeskunde zal met u een datum en tijdstip afspreken wanneer de behandeling plaats kan vinden. Als blijkt, dat u voor de gemaakte afspraak verhinderd bent, verzoeken wij u om zo vroeg mogelijk telefonisch contact op te nemen.

Contact


Wij hopen dat u door het lezen van deze folder voldoende bent geïnformeerd. Als u nog vragen heeft dan kunt u terecht bij de behandelend arts of de verpleegkundige van het centrum voor pijngeneeskunde . Het secretariaat is bereikbaar op werkdagen van: 8.30 - 12.00 en van 13.00 - 16.00 uur op telefoonnummer (010) 704 01 40.


Foldernummer: 0000082-03_11


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien