Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Oncologie

Chemotherapie, maatregelen thuis

Chemotherapie, maatregelen thuis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Wie na een behandeling met cytostatica (chemotherapie) weer thuis is, moet verschillende beschermende maatregelen treffen.

Waarom beschermende maatregelen thuis?


Resten van de cytostatica kunnen tot maximaal een week na de kuur in het lichaam aanwezig zijn. Binnen die tijd worden ze afgebroken en verlaten geringe hoeveelheden uw lichaam via urine, ontlasting, wondvocht, transpiratie en braaksel (uitscheidingsproducten). Uit onderzoek blijkt dat cytostatica schadelijk kunnen zijn voor gezonde mensen. Vooral verpleegkundigen die hier tijdens hun werk veel mee in aanraking komen, lopen een risico. U heeft gemerkt dat zij hiervoor extra beschermende maatregelen nemen, zoals het dragen van handschoenen. Omdat u thuis slechts gedurende korte tijd in aanraking komt met cytostatica, zijn de risico’s voor uw omgeving heel klein. Desondanks vinden wij het belangrijk om u op een aantal zaken te wijzen.

Lichamelijk contact


U hoeft lichamelijk contact met uw naasten niet te vermijden. Knuffelen of het geven van een zoen is niet schadelijk. Om het contact met cytostatica via uitscheidingsproducten te minimaliseren, is persoonlijke hygiëne heel belangrijk. Denk daarbij aan eens per dag onder de douche of in bad en heel goed handen wassen na toiletbezoek.

Medicijnen


Als u thuis cytostatica moet innemen, let u dan op het volgende:

Wegwerphandschoenen


Ons advies aan verzorgers/naasten is om wegwerphandschoenen te dragen bij contact met urine, ontlasting en braaksel. Dit geldt ook voor schoonmaakwerkzaamheden van uitscheidingsproducten en contact met zichtbaar besmet wasgoed.

SchoonmakenBesmet wasgoed


Voor wasgoed dat in aanraking is gekomen met urine, ontlasting of braaksel en wanneer sprake is van ernstige transpiratie, adviseren wij de volgende stappen:


Urine en ontlastingBraaksel


Extra voorzichtigheid is nodig als u het cytostaticum als tablet, capsule of drank hebt gekregen. Tot twee uur na inname is het cytostaticum nog in hoge concentratie aanwezig in het braaksel.


Afval


Afvalmaterialen zoals gebruikte handschoenen, matjes, incontinentiemateriaal, bakjes van braaksel of stomamateriaal kunt u verzamelen in een plastic zak en vervolgens in een plastic vuilniszak doen. Deze kunt u bij het normale huisvuil zetten.

Overige gebruikte materialen


Voor het gebruik van bestek, serviesgoed en andere gebruiksartikelen hoeft u geen speciale maatregelen te nemen.

Seksualiteit


Het is niet bekend of en in welke mate cytostatica worden opgenomen in het sperma of het slijmvlies van de vagina. Gebruik daarom gedurende de risicoperiode bij het vrijen een condoom.

Zwangerschap


Cytostatica kunnen aangeboren afwijkingen veroorzaken. Het is daarom voor zowel vrouwelijke als mannelijke patiënten raadzaam om tijdens en na de behandeling met chemotherapie zwangerschap te voorkomen door anticonceptie te gebruiken. Orale anticonceptiva (‘de pil’) zijn niet betrouwbaar tijdens chemotherapie. Bespreek met uw behandelend arts welke anticonceptiemaatregelen u kunt nemen en hoelang deze moeten worden toegepast. Over het algemeen is het advies om een periode aan te houden van minsten een half jaar. Is er een vermoeden van zwangerschap, breng dan direct uw arts op de hoogte. Wanneer iemand in uw omgeving een kinderwens heeft of zwanger is, dan is het extra belangrijk om alle bovenstaande adviezen op te volgen. De chemotherapie kan namelijk een negatief effect hebben op de zwangerschap, met name tijdens de eerste drie maanden. Als u de adviezen volgt, is er geen bezwaar tegen bezoek van iemand die zwanger is.


Tot slot


Het is belangrijk dat uw familie en de bij u betrokken hulpverleners (bijvoorbeeld de thuiszorgorganisatie) weten dat u wordt behandeld met cytostatica. Stel hen ook op de hoogte van de hierboven beschreven maatregelen. Met het opvolgen van de maatregelen kunt u de risico’s voor uw omgeving tot een minimum beperken en hoeft u zich niet onnodig ongerust te maken. Als u na het lezen van de folder nog vragen heeft kunt u contact opnemen met een van de oncologieverpleegkundigen.

Contact


Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundige tijdens de behandeling met chemotherapie.
Foldernummer: 0000360-06_20


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien