Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


TACE behandeling

TACE behandeling


Bij een TACE behandeling dienen we chemotherapeutica toe in de (slag)ader die de tumor van bloed voorziet. Deze behandeling helpt bij het bestrijden van de tumor omdat de aanvoer van zuurstof en voeding naar de tumor wordt verminderd. Het totale effect van de chemotherapie neemt hierdoor toe.

Voorbereiding


Eten en drinken
Op de dag van het onderzoek mag u uitsluitend een licht ontbijt gebruiken:
  • Een kopje thee met een beschuitje, als het onderzoek ’s ochtends plaatsvindt.
  • Een lichte lunch als het onderzoek 's middags plaatsvindt.
Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding en dergelijke)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Intraveneus (direct in de ader) toegediende röntgencontrastmiddelen (met jodium) komen in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk, maar worden niet opgenomen door het maagdamkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening 24 uur met het geven van borstvoeding.

Bloedverdunners

Als u bloed verdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt, het onderzoek kan dan namelijk niet poliklinisch gebeuren.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor het onderzoek zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Kleding
Omdat er gewerkt wordt in een steriele omgeving is het noodzakelijk dat u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komt. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit.


Over de behandeling


Wat we gaan doen


Wat is het?
Bij een TACE behandeling brengen we chemotherapeutica toe in de (slag)ader die de tumor van bloed voorziet. De chemotherapeutische medicatie komt dan ook in het stroomgebied van deze (slag)ader. Door de chemotherapie lopen kleine deeltjes chemotherapeutica vast in de slagaderlijke takjes. Die raken daardoor verstopt. Dit hele proces heet embolisatie.

Wat is het doel?
Embolisatie helpt bij het bestrijden van de tumor, omdat de aanvoer van zuurstof en voeding naar de tumor wordt verminderd. De tumor-cellen raken beschadigd en door de tragere bloedstroom wordt de opname van het medicijn vergroot. Door de tragere bloedstroom is ook de concentratie van de chemotherapie verhoogd bij de tumor. Het totale effect van de chemotherapie neemt hierdoor toe.

Verloop van de behandeling


Uw behandelend arts heeft u verteld dat u voor deze behandeling wordt opgenomen. Op de dag van het onderzoek krijgt u een licht ontbijt. Als de behandeling ’s middags wordt gedaan, krijgt u ook een lichte lunch. Gaat u voor de behandeling nog even naar het toilet? Tijdens de behandeling is dat erg lastig. De behandeling duurt ongeveer twee uur.

Op de röntgenkamer
We prikken een bloedvat aan, meestal in de lies. De laborant desinfecteert uw lies (reinigen met alcohol) en dekt u toe met steriele doeken. Dit is om infectie te voorkomen. De radioloog geeft u eerst een prik in de liesstreek voor de plaatselijke verdoving, dit kan gevoelig zijn. Daarna wordt de (slag)ader in uw lies aangeprikt en een dun slangetje (katheter) ingeschoven. Onder röntgendoorlichting schuift de radioloog de katheter op de juiste plaats.

Contrastvloeistof
Hierna wordt de contrastvloeistof ingespoten. Deze vloeistof geeft een warm gevoel op verschillende plaatsen in uw lichaam. Ook kunt u tijdelijk een vieze smaak in de mond krijgen. Dit alles verdwijnt binnen een minuut.

Foto’s
Tijdens het inspuiten van de vloeistof, maken we foto’s. Het is belangrijk dat u heel stil blijft liggen. Soms vragen wij u uw adem in te houden. De laborant legt dit aan u uit. Na het maken van de foto’s, bekijken we de foto’s direct op een monitor. Het kan zijn dat er nog aanvullende foto’s nodig zijn. Dan spuiten we opnieuw contrastvloeistof in.

Chemotherapeutica
Als het juiste bloedvat gevonden is, dienen we de chemotherapeutica toe. Chemotherapeutica is giftig als het buiten het spuitje komt waarin het is klaargemaakt. Daarom doen alle medewerkers die in de röntgenkamer aanwezig zijn, speciale mondmaskers op.

Na afloop
Als de behandeling klaar is, wordt het slangetje uit uw bloedvat gehaald en wordt er een hechting aan de binnenkant van het bloedvat geplaatst.

Na de behandeling


Nazorg en controles


Om de kans op nabloedingen zo klein mogelijk te houden, moet u 1 uur bedrust houden als u weer op uw kamer bent. De eerste uren controleert een verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk en polsslag.

Eten en drinken
U mag na de behandeling in overleg met de dienstdoende arts weer gewoon eten. Het is belangrijk dat u tot drie dagen na de contrasttoediening veel drinkt, om zo snel mogelijk de contrastvloeistof uit te plassen

Bijwerkingen en complicaties


Het team dat het onderzoek uitvoert, is gespecialiseerd in het voorkomen en het behandelen van bijwerkingen en complicaties. De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de geringe kans op dergelijke complicaties goed af tegen de voordelen van de belangrijke behandeling die de embolisatie is.

Tijdens de behandeling


Onderzoeken en behandeling waarbij katheters in de bloedvaten worden ingebracht, verlopen meestal zonder problemen. Een enkele maal treden er bijverschijnselen op, zoals een bloeduitstorting op de plaats waar de katheter werd ingebracht of een overgevoeligheidsreactie op het contrastmiddel.

Na de behandeling in het ziekenhuis


Vanwege het afsluiten van een bloedvat kan er tijdelijk een zogenaamd post-embolisatie syndroom optreden: braken, misselijkheid, pijn, koorts of in zeldzame gevallen een leverabces, leverfalen of tumorbloeding. De arts zal u op uw kamer goed in de gaten houden. Hoogst zelden treden complicaties op zoals bijvoorbeeld stolselvorming, dat kan leiden tot afsluiting van een bloedvat.

Na de behandeling thuis


Krijgt u thuis onverhoopt toch een complicatie? Belt u dan naar de polikliniek radiologie (bereikbaar van 08.00 - 16.30 uur). U wordt dan doorverbonden met de physician assistent van interventie radiologie. Buiten deze tijden belt u naar het algemeen nummer van het Erasmus MC. U vraagt dan naar de dienstdoende assistent van radiologie.

Het resultaat


De dienstdoende arts op de kliniek zal de uitslag van de behandeling met u bespreken.

Contact


Polikliniek radiologie (08.00 en 16.30 uur), (010) 704 20 06.
Algemeen nummer Erasmus MC, (010) 704 07 04.
Foldernummer: 0000226-11_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien