Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Keel-, neus- en oorheelkunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Capsaïcinebehandeling

Capsaïcinebehandeling


Wanneer het slijmvlies in uw neus veel vocht produceert en opzwelt, bijvoorbeeld bij verkoudheid of als reactie op een allergeen, kan een Capsaïcinebehandeling de reactie van de neus (hyperreactiviteit) verminderen.

Hyperreactiviteit


De neus heeft een uitwendig deel (neuspunt en neuspyramide) en een inwendig deel (neustussenschot en zijkant van de neus). Details over de bouw van de inwendige neus, staat in de folder 'Operatie neustussenschot'.

Het slijmvlies van de neus zorgt ervoor dat de ingeademde lucht voldoende wordt gereinigd, verwarmd en bevochtigd. Bij een verkoudheid, of een reactie op een allergeen (zoals huisstofmijten of graspollen) kan het slijmvlies zwellen waardoor de neus verstopt raakt. Ook kan het slijmvlies te veel vocht produceren. Hierdoor krijgt u klachten zoals een natte neus, een 'druipneus' of hinderlijke niesbuien. Als er sprake is van hyperreactiviteit van het neusslijmvlies, reageert het slijmvlies overmatig met zwelling en vochtproductie.

Over de behandeling


Capsaïcine is het rode bestanddeel van spaanse peper. Behandeling hiermee kan de gevoeligheid van het slijmvlies op prikkels verminderen. U komt hiervoor alleen in aanmerking als eerdere behandeling met medicijnen geen succes hadden en u niet allergisch blijkt te zijn. Bovendien mag u niet roken. Het effect is pas in de loop van een aantal weken te merken. Voor deze behandeling moet u een hele ochtend uittrekken.

Wat we gaan doen


We herhalen de behandeling elk uur gedurende de ochtend. De hele behandeling duurt 5 uur.

Wat is het doel?
Vermindering van de reactie van het slijmvlies op aspecifieke prikkels (zoals warmte-koudeovergang, droge lucht, mist, rook, verfluchtjes of parfum).

Nazorg en controle


Tot enkele weken na de Capsaïcinebehandeling kunt u regelmatig last houden van een neusloop, niezen of niesbuien. Dit komt door prikkeling van het neusslijmvlies. 6 weken na de behandeling komt u naar de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde om het resultaat te beoordelen.

Wanneer contact opnemen?


Vragen?
Vragen kunt u tijdens uw volgende bezoek aan de polikliniek, of op de dag van de behandeling, stellen aan de arts of doktersassistenten. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde. Wij helpen u graag.

Verhinderd?

Wij reserveren een halve behandeldag voor u op de polikliniek. Het is dus belangrijk dat u de afspraak nakomt. Als u om een dringende reden niet kunt komen, laat u ons dat dan zo spoedig mogelijk weten?

Contact


Polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde: (010) 704 01 20.
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur.Foldernummer: 0000016-03_10


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien