Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Interne geneeskunde
Endocrinologie

Botdichtheidsmeting - DEXA-scan

Botdichtheidsmeting - DEXA-scan

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Met behulp van een DEXA-scan (DEXA = Dual Energy Xray absorptiometry) onderzoeken we in het Botcentrum van het specialisme endocrinologie de dichtheid van het bot (het kalkgehalte). Doel hiervan is het aantonen van een vermindering van de botdichtheid (osteopenie) of een ernstiger vorm van botontkalking (osteoporose). Door de DEXA-scan in de loop der jaren te herhalen, kunnen we het resultaat van eventuele behandelingen (bijvoorbeeld met geneesmiddelen) meten.

Voorbereiding


U meldt zich 15 minuten voor de afgesproken tijd op de polikliniek endocrinologie, Nd, 3e etage (spreekuur dexascan). Voor dit onderzoek hoeft u zich niet speciaal voor te bereiden. U kunt gewoon eten en drinken en eventueel uw medicijnen innemen. Wel is het beter om uw CalciChew tablet pas na het onderzoek in te nemen.

Contrastmiddelen


Een week voordat het onderzoek plaatsvindt, mag bij u geen onderzoek plaatsvinden waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgencontrastmiddelen. Contrastmiddelen in het lichaam kunnen namelijk het resultaat van het onderzoek beïnvloeden. Wanneer kort voor de DEXA-scan toch een onderzoek met contrastvloeistof gepland staat, geeft u dit zo snel mogelijk door aan uw behandelend arts of verpleegkundige.

Zwangerschap en borstvoeding


Als u zwanger bent, of denkt zwanger te zijn, moet u contact opnemen met uw behandelend arts. Het geven van borstvoeding vormt geen bezwaar: uw baby loopt hierdoor geen straling op.

Röntgenstraling


Bij het onderzoek gebruiken we zwakke röntgenstraling. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken: de hoeveelheid straling die wordt gebruikt is zo gering, dat u daarvan geen nadelige gevolgen ondervindt. Ook bij kinderen kan dit geen kwaad. U hoeft ook niet bang te zijn voor bijverschijnselen zoals misselijkheid of huidreacties want die treden bij dit onderzoek niet op. We meten hoeveel röntgenstraling de botten tegenhouden. Aan de hand hiervan bepalen we de botdichtheid.

Het onderzoek


Wij vragen u om tijdens het onderzoek geen metaal te dragen, ook niet in uw kleding. Metalen onderdelen in uw kleding moet u voor het onderzoek begint verwijderen.

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 15-20 minuten.

De uitslag van het onderzoek


Wij beoordelen de kwaliteit van het onderzoek (de scans) direct nadat de scan is gemaakt. Daarna wordt onderzoek nauwkeurig geanalyseerd. Uw behandelend arts ontvangt hiervan een verslag en vertelt u wat de uitslag is van de DEXA-scan.

Heeft u nog vragen?


Vragen kunt u altijd stellen voordat de scans worden gemaakt. U kunt ook bellen met de polikliniek endocrinologie.

Contact


Polikliniek endocrinologie, spreekuur dexascan, Nd 3e etage, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00-16.30 uur
(010) 704 05 70.Foldernummer: 0000646-01_20


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien