Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Borstreconstructie

Borstreconstructie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U heeft een afspraak om met de plastisch chirurg te praten over een borstreconstructie. We hebben de verschillende mogelijkheden voor u op een rij gezet, zodat u zich kunt voorbereiden op dit gesprek. Tijdens het gesprek krijgt u veel informatie, het is dan ook verstandig om eventuele vragen die u wilt bespreken van tevoren op te schrijven en mee te nemen.

Directe of uitgestelde borstreconstructie


Wanneer de reconstructie van de borst direct na de amputatie plaatsvindt, tijdens dezelfde operatie, noemen we dat 'directe borstreconstructie'. De reconstructie kan echter ook later plaatsvinden (uitgestelde borstreconstructie). De keuze voor directe of uitgestelde borstreconstructie hangt af van eventuele vervolgbehandelingen en de keuze van de patiënt. Zo kan bestraling de kans op complicaties vergroten en het cosmetisch resultaat van een borstreconstructie nadelig beïnvloeden.

Drie mogelijkheden


Voor een borstreconstructie zijn er drie mogelijkheden:

Borstreconstructie met een tissue expander en een
siliconenprothese


Dit is een vrij eenvoudige methode, maar niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. Wanneer u bijvoorbeeld bestraald bent of gaat worden, is het verstandig om een andere methode te kiezen. Om ruimte voor de definitieve prothese te maken, plaatsen we eerst een tijdelijke expanderprothese (een soort 'ballonnetje').



Over de operatie


Wat we gaan doen
Direct na de amputatieoperatie (of enige tijd daarna) plaatsen we de expanderprothese onder de grote borstspier.
De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose) en duurt in totaal 1 tot 2 uur.

Na de operatie


U blijft minimaal 1 nacht in het ziekenhuis. U komt 2 weken na de operatie naar de polikliniek voor het vullen van de expander.

Tweede operatie


Na een noodzakelijke rustperiode van ongeveer 3 maanden volgt de tweede operatie. Hierbij verwisselen we de expanderprothese voor de definitieve prothese. De definitieve prothese is meestal gevuld met siliconen en heeft een anatomische ('druppel'-)vorm met een geruwd oppervlak. De borst zal iets minder natuurlijk ogen dan wanneer u kiest voor een reconstructie met lichaamseigen weefsel. Het herstel duurt ongeveer 6 weken.

Begeleiding


De eerste keer vult de plastisch chirurg de expanderprothese. Hierna verzorgt de mammacare-verpleegkundige de vullingen.

Complicaties


Mogelijke kortetermijncomplicaties
Mogelijke langetermijncomplicaties
Er is dus een reële kans dat uw prothese een keer verwijderd of vervangen moet worden. Het is bewezen dat complicaties hoger zijn na bestraling voor of na de operatie. Over het algemeen mogen we aannemen dat siliconenprotheses ongevaarlijk zijn voor het lichaam, maar leest u ook de bijsluiter 'Siliconen borstimplantaten' van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) voor alle bekende bijwerkingen en complicaties.

Borstreconstructie met de rugspier (Latissimus Dorsi, LD) eventueel in combinatie met een siliconenprothese


Wanneer een reconstructie met uitsluitend een prothese niet mogelijk of gewenst is, kunnen we lichaamseigen weefsel toevoegen. Wanneer u bijvoorbeeld bent bestraald op de borstkas is de 'huidenvelop' ongeschikt om te worden opgerekt. In dat geval kunnen we de rugspier (latissimus dorsi) verplaatsen, al dan niet samen met huid van de rug. We kunnen het volume vergroten door vet van de rug mee te nemen en door het plaatsen van een (expander)prothese onder de rugspier. Deze methode is technisch iets complexer dan wanneer we uitsluitend een prothese gebruiken.

rugspierrothese

Over de operatie


Wat we gaan doen
De operatie vindt plaats direct na de amputatieoperatie of enige tijd daarna.
De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose) en duurt in totaal ongeveer 4 uur.

Na de operatie


De borst ziet er natuurlijker uit, dan wanneer we alleen een prothese plaatsen.

Begeleiding


De eerste keer vult de plastisch chirurg de expanderprothese. Hierna verzorgt de mammacare-verpleegkundige de vullingen.

Complicaties


Informatie over mogelijke complicaties die te maken hebben met de prothese, staat hierboven onder de kop ‘Borstreconstructie met een tissue expander en siliconenprothese’.

Mogelijke kortetermijncomplicaties die te maken hebben met de rugspier
Mogelijke langetermijncomplicaties die te maken hebben met de rugspier

Borstreconstructie met lichaamseigen weefsel van de
buik, bil of dij (inclusief DIEP-lap)


U komt hiervoor in aanmerking als er voldoende huid en onderhuids vet aanwezig is bij de buik, billen of binnenkant van de bovenbenen. In de meeste gevallen gebruiken we het weefsel van de buik. Het bijzondere van deze DIEP (Deep Inferior Epigastric artery Perforator)-lap borstreconstructie is dat de dieper gelegen buikspieren gespaard blijven. Hierdoor is er minder kans op vage buikklachten, buik- en rugpijn, buikwandzwakte en littekenbreuken op de lange termijn. De informatie hieronder gaat over het gebruik van de DIEP-lap, maar een reconstructie met weefsel van billen of bovenbenen verloopt op een vergelijkbare manier.

Voor de operatie


Geruime tijd voor de operatie maken we een CTA-scan om de bloedvaten bij de buik in kaart te brengen. Als blijkt dat er een beschadiging is van de bloedvaatjes (bijvoorbeeld na een eerdere buikoperatie of liposuctie) is de DIEP-lap niet mogelijk en kiezen we samen met u voor een andere methode met gebruik van van lichaamseigen weefsel.


DIEP lap

Over de operatie


Wat we gaan doen
De operatie duurt 5 tot 10 uur, dat is afhankelijk van het feit of het gaat om een enkelzijdige of dubbelzijdige ingreep.

Na de operatie


Een groot voordeel van een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel is, dat de nieuwe borst soepel, warm en lichaamseigen aanvoelt. Bij 2 op de 3 patiënten is alsnog een ingreep nodig om ervoor te zorgen dat beide borsten even groot (symmetrisch) zijn. Dat kan een verkleining of lift van de nieuwe borst of de andere borst zijn. Afhankelijk van uw wensen zijn er nog kleine operaties mogelijk, denk aan het maken van een tepel (tepelreconstuctie).

Complicaties


Mogelijke algemene complicaties en complicaties bij zowel borst als buik
Mogelijke complicaties bij de buik

Mogelijke complicaties bij de borst
De kans op complicaties is veel minder als u een BMI heeft beneden de 30 en niet rookt.

Resultaat


voor-na-reconstructie

Heeft u nog vragen?


Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Plastische chirurgie.

Aanvullende informatie


Op het internet staan filmpjes over de verschillende opties van een borstreconstructie. Als u zoekt op: 'borst behandeling begrepen' vindt u duidelijke animatiefilmpjes die deze (technische)operaties uitleggen. De links:

Tissue expander en siliconenprothese: https://youtu.be/feis6dJn11U
Latissimus Dorsi: https://youtu.be/E-jSFtfOy9c
Vrije DIEP lap: https://youtu.be/xyNUmcOGC44

Kijkt u vooral ook op de website www.b-bewust.nl. Deze website kan u helpen met het opstellen van vragen die u kunt stellen tijdens uw gesprek met de plastisch chirurg op de polikliniek.

Contact


Polikliniek Plastische chirurgie, Ne - 3e etage: (010) 704 01 37
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren

Erasmus MC: (010) 704 0 704
















Foldernummer: 0000632-10_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien