Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Lokalisatie van de borst met een jodiumzaadje

Bij een lokalisatie wordt de tumor in de borst gemarkeerd. Hiervoor wordt een klein radioactief jodiumzaadje in de tumor geplaatst. Het jodiumzaadje geeft een dusdanig lage dosis straling af dat dit niet schadelijk is voor u of uw omgeving.

Download PDF

Voorbereiding

  • Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan van te voren met uw specialist of u hier tijdelijk mee moet stoppen.
  • Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, crème of talkpoeder op de borsten.
  • Draag een stevige beha voor steun van de borst na het onderzoek.

Over het onderzoek

Wat we gaan doen

Waarom een lokalisatie?
Er zijn 2 redenen voor een lokalisatie:
  • De afwijking in uw borst die operatief verwijderd moet worden, is niet goed voelbaar.
  • U krijgt voor de operatie chemotherapie. Na chemotherapie is de tumor soms niet meer voelbaar.

Om ervoor te zorgen dat de chirurg de afwijking tijdens de operatie terug kan vinden, wordt er een klein jodiumzaadje geplaatst. Dit wordt tijdens de operatie door de chirurg weer verwijderd.

Verloop van het onderzoek

Het jodiumzaadje kan worden ingebracht met behulp van echo of met behulp van röntgenstralen (mammografische stereotaxie).

Echolokalisatie

De radioloog zoekt met echografie de afwijking in de borst op. Vervolgens wordt de borst plaatselijk verdoofd en wordt er een klein sneetje in de huid gemaakt. Hierna wordt een naald met daarin het jodiumzaadje in de borst gebracht. Wanneer op de echobeelden te zien is dat de punt van de naald goed ligt, wordt het zaadje achtergelaten en de naald verwijderd.

Mammografische stereotaxie

U zit in een stoel voor het mammografieapparaat. Uw borst wordt vastgeklemd zoals bij mamografie. Er worden foto’s gemaakt om de tumor op te zoeken. Aan de hand van deze foto’s berekent de computer de plaats waar het jodiumzaadje moet komen. Vervolgens wordt de borst plaatselijk verdoofd en wordt er een klein sneetje in de huid gemaakt. De radioloog brengt hierna de naald met daarin het jodiumzaadje in de borst. Als op de controlefoto’s zichtbaar wordt dat de punt van de naald goed ligt, wordt het zaadje achtergelaten en de naald verwijderd.

Controleopname

Als het zaadje is ingebracht, worden er altijd met mammografie twee controle-opnamen gemaakt om te kijken of het zaadje op de juiste plek ligt. Soms is het nodig meer dan één zaadje te plaatsen.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Bijwerkingen en complicaties

Tijdens het onderzoek

Als de te lokaliseren afwijking erg dicht in de buurt van één van de longen ligt, kan de punt van de naald een klein gaatje in de long prikken, waardoor de long (gedeeltelijk) samenklapt. Dit gebeurt heel zelden. Als dit gebeurt, wordt dit direct opgemerkt en wordt u hiervoor extra in de gaten gehouden. In het algemeen herstelt de long zich snel.

Na het onderzoek thuis

Soms treedt er een onderhuidse nabloeding op, wat er uitziet als een blauwe plek. Deze verdwijnt meestal vanzelf weer. Als u hier veel last van heeft, kunt u de plek koelen met een coldpack of paracetamol nemen.

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op met uw specialist als:

  • er een (toenemende) zwelling ontstaat. In zeldzame gevallen ontstaat er een ontsteking. Dit ontstaat meestal pas na een paar dagen
  • bij roodheid van de borst en/of koorts