Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Interne geneeskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Bloeddrukmeting

Bloeddrukmeting


Uw arts heeft u gevraagd om een 24-uurs bloeddrukmeting (R-R meting) te laten maken.

Wat is een 24-uurs bloeddrukmeting?


Een bloeddrukmeting is niet meer dan het automatisch meten van uw bloeddruk tijdens uw normale en dagelijkse activiteiten, tijdens rust en tijdens de nacht gedurende 24 uur. De bloeddrukmeting is een uitstekende controle mogelijkheid om na te gaan of er werkelijk sprake is van te hoge bloeddruk (hypertensie) of door spanning tijdens het bezoek van uw arts. De gemeten waarden geven de arts informatie over een eventuele hypertensie, het effect van de behandeling en hoe een behandeling verbeterd kan worden. Tijdens het onderzoek kunt u gewoon uw dagelijkse werkzaamheden verrichten en sportieve activiteiten doen. Ook krijgt u een dagboekje mee. Het is de bedoeling dat u hierin uw activiteiten bijhoudt zoals werken, eten, slapen, sporten maar ook klachten en medicijngebruik. U mag niet douchen of in bad gaan tijdens de 24–uurs meting. Draag die dag dat u het onderzoek heeft makkelijk zittende niet knellende kleding. Wij raden u kleding aan met korte mouw met eventueel een wijdvallend vest. Strak om het lichaam zittende kleding kan de opname verstoren.

Aansluiten van de R-R meter


U krijgt voor 24 uur een manchet om uw arm links of rechts (afhankelijk van de vraagstelling van de arts) die wordt opgepompt en weer langzaam leegloopt door middel van een luchtslang vanaf de bloeddrukmeter. De bloeddrukmeter zelf is niet groter dan een flinke mobiele telefoon en kan aan de broekriem gedragen worden. In de manchet zit een sensor die het geluid van de doorstroming van uw bloed in de slagader opvangt en de gemeten waarden opslaat in het geheugen van het apparaat. Houd tijdens het meten van de bloeddruk uw arm stil en recht langs uw lichaam naar beneden. Een onbetrouwbare meting wordt na 2 minuten opnieuw gedaan.

Verwijderen van de bloeddrukmeter


Het is niet de bedoeling dat u de bloeddrukmeter loskoppelt, alleen in uiterste nood. Wanneer u niet in gelegenheid bent om de volgende dag het apparaat in leveren, dan kunt u de manchet van uw arm verwijderen en het apparaatje uitschakelen door de batterij er uit te halen.

Terugbrengen van het apparaat


U brengt het apparaat, de manchet en het dagboek op de afgesproken tijd terug naar de Dagbehandelcentrum.

Uitslag


De uitslag wordt bij de eerstvolgende telefonische afspraak of het eerstvolgende bezoek op de polikliniek met u besproken.

Verhindering


Mocht u verhinderd zijn, belt u dan tenminste 24 uur van tevoren naar de Dagbehandelcentrum. Anders kan er een wegblijftarief in rekening worden gebracht. U kunt dan direct een nieuwe afspraak maken.

Vragen


Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met het Dagbehandelcentrum via telefoonnummer (010) 703 31 76, bereikbaar van 09:00 -12:00 uur en van 13:00 -15:30 uur.


Foldernummer: 0000535-08_17


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien