Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Urologie


Blaasaugmentatie

Blaasaugmentatie


U krijgt een operatie aan de blaas. Bij een blaasaugmentatie wordt de blaas groter gemaakt met behulp van een stukje darm. U vindt hier meer informatie.

Voorbereiding


Darmen spoelen
Als u uw darmen spoelt, vragen wij u dit de dag voor opname nog te doen.

Over de behandeling


Wat is het?

Een blaasaugmentatie is het vergroten van de blaas met een stuk dunne of dikke darm. In het Erasmus MC wordt meestal de dunne darm gebruikt. Er wordt een snede gemaakt van de navel tot het schaambeen, soms is het mogelijk een snede binnen de bikinilijn te maken. De arts bespreekt dit van tevoren met u.
Bij het wegnemen van het stukje darm wordt de bloedvoorziening van dit stukje intact gelaten. De twee uiteinden van de darm worden weer aan elkaar gehecht zodat de darm weer doorgankelijk is. Het stukje darm (van ongeveer 15 centimeter) dat gebruikt wordt om de blaas te vergroten, wordt over de lengte doorgeknipt en met de zijkanten aan elkaar gehecht. Zo ontstaat er een soort bolvormig kapje (een pouch) waarmee de blaas vergroot kan worden. Vervolgens maken we de blaas open zodat het kapje op de blaas vastgehecht kan worden. Soms is het nodig eerst een stukje van de blaas of littekenweefsel weg te halen.
Bij sommige patiënten wordt er ook een katheteriseerbaar stoma aangelegd. Zie ook Verzorging en katheteriseren van een continent urinestoma.

Wat is het doel?


Het doel van de operatie is het beter laten functioneren van de blaas door deze te vergroten met een stukje dikke of dunne darm. Een blaasaugmentatie vindt plaats als:
Voordat u deze ingreep ondergaat, is meestal al op een andere manier, bijvoorbeeld met medicijnen, geprobeerd het probleem op te lossen.

Verloop van de behandeling


De dag van de opname


Een dag voor de operatie komt u naar het ziekenhuis voor opname. Wij vragen u op de afgesproken tijd aanwezig te zijn en u te melden.

De dag van de operatie


Een verpleegkundige brengt u op de dag van de operatie naar de ruimte waar u de narcose krijgt. De operatie duurt 3 tot 5 uur.

Nazorg en controles


De dagen na de operatie


Na de operatie is de blaas niet meteen waterdicht. Daarom wordt een aparte katheter via de buikwand in de blaas gebracht, een suprapubische katheter (SPC) genaamd. Deze katheter wordt ongeveer zes weken na de operatie verwijderd.
Om het slijm, dat wordt afgescheiden door het stuk darm, uit de blaas te verwijderen, is het nodig de blaas twee keer per dag te spoelen. Het is goed mogelijk dat u na de operatie last heeft van blaaskrampen, u krijgt hiertegen medicatie.

Naar huis


Na ongeveer 5 tot 7 dagen mag u naar huis met de suprapubische katheter.

Leefregels


Wij adviseren u 6 weken niet zwaar te tillen.

Sporten
Totdat de wond enigszins is genezen, mag u niet sporten. Vanaf drie maanden na de operatie zijn bijna alle sporten toegestaan. Het is verstandig om van tevoren op de polikliniek te informeren of de gekozen sport is toegestaan. Het is belangrijk om vóór deelname aan een sportieve activiteit de blaas te katheteriseren.

Bijwerkingen en complicaties


Na de behandeling in het ziekenhuis


Een blaasaugmentatie is een grote en ingewikkelde ingreep. Na de operatie kunnen verschillende complicaties optreden:

Na de behandeling thuis


Hoe moet u de blaas spoelen?


Spoelen van de blaas via de SPC (suprapubische) katheter


De arts bespreekt met u hoe vaak u de blaas moet spoelen. Dit is minimaal 2 keer per dag. Wanneer er veel vlokken in de urine zitten, moet dit vaker gebeuren.

Benodigdheden
Werkwijze

Blaas spoelen via een eenmalige katheter


Als de SPC (suprabubische katheter) verwijderd is, kunt u via een eenmalige katheter de blaas 1 tot 2 keer per dag spoelen.

Werkwijze

Contact


De verpleegkundige polikliniek urologie is bereikbaar van maandag tot vrijdag, van 8.30 - 9.00 uur op telefoonnummer: (010) 703 46 62.
Na 9.00 uur kunt u bellen naar het afsprakenbureau op telefoonnummer: (010) 704 01 46.
Niet dringende vragen kunt u mailen naar: uroverpleegkundige@erasmusmc.nl.

Contact buiten kantooruren
Buiten bovengenoemde dagen en buiten kantooruren, kunt u contact opnemen met het algemene nummer van het Erasmus MC en vragen naar de dienstdoende uroloog.
Het algemene telefoonnummer is: (010) 704 0 704.Foldernummer: 00000XX-09_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien