Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Keel-, neus- en oorheelkunde

Biopt uit de keel (op de polikliniek)

Biopt uit de keel (op de polikliniek)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U komt naar de polikliniek keel-, keus- en oorheelkunde omdat we een biopt uit uw keel gaan nemen. De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Met deze informatie kunt u zich hierop voorbereiden. Voordat we het biopt afnemen, kunt u eventuele vragen stellen.

Voorbereiding


Het biopt kan worden afgenomen op de dag van uw eerste bezoek. Soms besluiten we om het biopt op een andere dag af te nemen.
In beide gevallen is het belangrijk dat u minimaal 1,5 uur voor de ingreep nuchter bent. U mag dan niet meer niet eten en drinken en niet roken.

Over de ingreep


In uw keel is een afwijking of tumor gezien. Om te kunnen onderzoeken om wat voor afwijking het precies gaat, nemen we een paar kleine stukjes weefsel af, de biopten. De behandelend arts neemt de biopten uit uw keel met behulp van een flexibele scoop (buis). De scoop gaat door uw neus naar uw keel.

Hierna onderzoekt de patholoog-anatoom de biopten. Samen met aanvullend onderzoek, zoals een scan of echo, krijgen we hiermee een compleet beeld van de afwijking of tumor. Op basis daarvan kiezen we een optimale behandeling voor u.

Wat we gaan doen


Voorbereiding
De doktersassistente haalt u op uit de wachtkamer en neemt u mee naar de behandelkamer.

De doktersassistente
Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust.

Verdoving
De behandelend arts verdooft het gebied van de ingreep, de doktersassistente assisteert hierbij. Dit gebeurt met watjes in de neus, sprays in de keel en soms met injecties in de hals. De verdoving moet ongeveer 15 minuten inwerken, de doktersassistente blijft tijdens het inwerken van de verdoving bij u. De verdoving blijft ongeveer 1 uur werkzaam.

Ingreep
Als de verdoving goed werkt, brengt de arts de flexibele scoop door uw neus naar uw keel. Vervolgens neemt hij de biopten af. De doktersassistente assisteert hierbij.

Na de ingreep


Na de ingreep vertelt de arts u hoe de afname van het biopt is verlopen en neemt hij de eventuele bevindingen met u door. Hierna blijft u nog ongeveer 1 uur in de wachtkamer tot de verdoving is uitgewerkt. Omdat de verdoving in dit uur aan het uitwerken is, kunt u zich verslikken. U mag dus nog niets eten of drinken. De doktersassistente vraagt na dit uur hoe het met u gaat.

Naar huis


Zodra u goed kunt slikken, eten en drinken mag u naar huis. U kunt zelfstandig reizen en ook alleen thuis zijn, is geen probleem.

Bijwerkingen en complicaties


Na de afname van het biopt kunt u wat wat bloed ophoesten. Dat komt doordat er een wondje in de keel is gemaakt. In het algemeen verdwijnt dit in de eerste uren na de afname. De meeste mensen hebben geen pijn na het afnemen van een biopt. Zo nodig neemt u een eenvoudige pijnstiller, zoals paracetamol.

Vragen?
Heeft u vragen, belt u dan met de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde. Wij helpen u graag.

De uitslag


7 tot 14 dagen na de ingreep komt u terug bij de arts op de polikliniek. Na de ingreep maken we hiervoor een afspraak.

Contact


Polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde, maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur
(010) 704 01 20, keuze 2.


Foldernummer: 0000264-01_16


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien