Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Kinderdermatologie


Biologicals

Biologicals

Medicijnen die met biotechnologie worden gemaakt voor kinderen


Biologicals

Biologicals zijn medicijnen die gemaakt worden met biotechnologie. Biotechnologie is een verzamelnaam voor technieken waarbij planten, dieren, schimmels en bacteriën worden gebruikt voor het maken van nieuwe stoffen, voeding en medicijnen.

Soorten biologicals


Er zijn verschillenden soorten biologicals. Welke biological uw kind krijgt, hangt af van de (huid)aandoening die hij of zij heeft.

TNF blokkers


TNF staat voor tumor necrosis factor. Witte bloedcellen maken dit stofje aan. TNF speelt een belangrijke rol in een ontsteking. Een TNF blokker is een stofje dat TNF wegvangt en daardoor de werking van TNF blokkeert. Hierdoor kunnen de ontstekingen in het lichaam verminderen. TNF blokkers schrijven we bijvoorbeeld voor bij psoriasis vulgaris en jeudgdreuma.
Alle TNF blokkers hebben een sterk ontstekingsremmend effect, zolang het middel wordt gegeven.

Deze biologicals zijn TNF blokkers:

IL-1 blokkers


IL-1 staat voor Interleukine-1. Dit is ook een stofje dat witte bloedcellen aanmaken en een belangrijke rol speelt in het ontstekingsproces. Een IL-1 blokker is een stofje dat IL-1 wegvangt en daardoor de werking van IL-1 blokkeert. Hierdoor kunnen ontstekingen in het lichaam verminderen. IL-1 blokkers schrijven we bijvoorbeeld voor bij auto-inflammatoire syndromen.

Deze biologicals zijn IL-1 blokkers:

IL-6 blokkers


IL-6 staat voor Interleukine-6. Dit is ook een stofje dat witte bloedcellen aanmaken en een belangrijke rol speelt in het ontstekingsproces. Op dit moment bestaat er 1 medicijn dat IL-6 wegvangt uit het lichaam en daardoor de werking van IL-6 blokkeert. Hierdoor kunnen ontstekingen in het lichaam verminderen. IL-6 blokkers schrijven we bijvoorbeeld voor bij meerdere vormen van jeudreuma en soms bij lokale scleordermie (morphea). Dit medicijn is:

IL-12 en IL-23 remmers:


IL-12 en IL-23 staan voor Interleukine-12 en 23. Dit zijn beide ook stofjes die door witte bloedcellen worden aangemaakt en een belangrijke rol spelen bij het ontstekingsproces. IL-12 en IL-23 remmers zijn antilichamen die een binding aangaan met de stofjes en daardoor de werking remmen. Hierdoor kunnen ontstekingen in het lichaam verminderen. De biological schrijven we bijvoorbeeld voor bij psoriasis vulgaris. Een IL-12/IL-23 remmer is:

IL-17 remmers


IL-17 staat voor Interleukine-17. Dit is ook een stofje dat door witte bloedcellen wordt aangemaakt en een belangrijke rol speelt bij het ontstekingsproces. IL-17 remmers zijn antilichamen die een binding aangaan met het stofje en daardoor de werking remt. Hierdoor kunnen ontstekingen in het lichaam verminderen. De biological schrijven we bijvoorbeeld voor bij psoriasis vulgaris. IL-17 remmers zijn:

IL-4 en IL-13 remmers


IL-4 en IL-13 staan voor Interleukine-4 en 13. Dit zijn beide ook stofjes die door witte bloedcellen worden aangemaakt en een belangrijke rol spelen bij het ontstekingsproces. Ze spelen beide een belangrijke rol bij het voorzaken van de klachten en symptomen van atopisch eczeem. IL-4 en IL-13 remmers zijn antilichamen die een binding aangaan met de stofjes en daardoor de werking remmen. Hierdoor kunnen ontstekingen van atopische eczeem in het lichaam verminderen. Een IL-12/IL-23 remmer is:

Kosten


De behandeling met biologicals is duur. De prijs varieert van 15.000 tot 20.000 euro per jaar.

Toediening


De meeste biologicals worden gegeven met een subcutate injectie. Dit is een prik die vlak onder de huid gegeven wordt. Zo komt het medicijn net onder de huid in het bindweefsel terecht. De patiënt, familieleden of verzorgers kunnen zelf leren om de injecties toe te dienen.
Elk medicijn heeft een eigen toedieningsschema:


Bijwerkingen


Omdat we nog geen lange ervaring hebben met biologicals, hebben we nog geen gegevens over de veiligheid op lange termijn.
Bijwerkingen van biologicals zijn:

Wat kunt u zelf doen tegen de bijwerkingen?


Injecteert u de biological subcutaan in de huid? Dan kunt u de huid van te voren met een ijsblokje koelen om de pijn te verzachten en zwelling tegen te gaan.

Tegen rode uitslag bestaat een zalf. Uw behandelend arts kan dit voorschrijven.

Heeft uw kind last van overgevoeligheidsreacties? Neem dan contact op met de behandelend arts. Contactgegevens staan onder het kopje ‘contact’.

We controleren het bloed van uw kind regelmatig om eventuele bijwerkingen snel op te sporen. Soms stoppen we (tijdelijk) met de biologicals vanwege de bijwerkingen.

Tot nu toe is er geen bewijs dat de behandeling met biologicals ervoor zorgt dat kanker vaker wordt vóórkomen.

Vaccinaties


Wanneer uw kind een oproep krijgt voor de vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma (DKTP, BMR, HIB, Pneumokokken, HPV), kunt u het beste even overleggen met de behandelend arts van uw kind wanneer hij of zij deze mag krijgen.

Koorts


Heeft uw kind een lichaamstemperatuur van boven de 38,5 graden Celsius? Dan moet uw kind tijdelijk stoppen met de biological (en ook met de methotrexaat of leflumomide als uw kind dit krijgt).

Heeft uw kind een lichaamstemperatuur van tussen de 38 en 38,5 graden Celsius? Dan kunt u zelf overwegen om tijdelijk met de biological te stoppen. Dit hangt af van de klachten van uw kind. Bij verkoudheid, milde griepachtige symptomen zonder hoge koorts of hoesten, kan u de biological gewoon geven.

Wanneer moet u contact opnemen?


We adviseren u contact op te nemen met de huisarts of de behandeld arts bij:


Contact


Centrum voor kinderdermatologie - Sophia Kinderziekenhuis

Locatie Sophia: Dr. Molewaterplein 40,
3015 GD Rotterdam, 5e etage

Bij spoed zijn we bereikbaar via: 010 703 73 80

Bij alle overige vragen kunt u contact opnemen via de Beter Dichtbij App

www.huidhuis.nl
www.erasmusmc.nl
Foldernummer: 0000788-04_21


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien