Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Kinderchirurgie


Beweegadvies ter verbetering van de botdichtheid

Beweegadvies ter verbetering van de botdichtheid


Kinderen met darmfalen hebben vaker verlaagde botdichtheid. De botten bevatten minder kalk en zijn hierdoor minder sterk. Botten kunnen sneller breken (in armen en benen) of inzakken (wervels).

bewegentrampolinespringtouwvoetbalskeelertraplopen


Voorbereiding


Diagnostiek


Vanaf de leeftijd van 4 jaar meten wij de botdichtheid jaarlijks met een DEXA scan. Als de uitslag goed is, meten we 1 keer per 2 jaar.

Versterken van de botopbouw


Met voldoende inname van calcium en vitamine D ondersteunen we de botopbouw zo goed mogelijk. De hoeveelheid calcium en vitamine D controleren we in het bloed.

Over het beweegadvies


Bewegen met eigen lichaamsgewicht als belasting


Voldoende bewegen is erg belangrijk voor botopbouw en sterkte. Het gaat om beweging waarbij de botten het eigen lichaamsgewicht dragen. Wij adviseren om dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen.

Bewegen thuis en op school


Oefeningen om thuis of op school te doen zijn bijvoorbeeld:

Baby:Peuter/kleuter: Oudere kinderen:
Sporten die minder goed resultaat bereiken

Bij sporten zoals zwemmen en fietsen draagt het lichaam niet het lichaamsgewicht. Hierdoor zijn de sporten minder goed om botten sterker te maken. Zwemmen en fietsen zijn wel goed voor de opbouw van conditie en spieren.

Oefeningen via youtube

Op Youtube staan verschillende filmpjes met oefeningen voor kinderen. Door te zoeken op ‘kids aerobics’ of ‘kids zumba’ zijn verschillende voorbeelden te vinden. Voor jongere kinderen gebruik de zoekterm ‘peuterdans’ of ‘kleuterdans’.

Nijntje beweegdiploma
Het Nijntje beweegdiploma is een serie beweeglessen voor peuters en kleuters waarin de basisonderdelen van bewegen aan bod komen. De lessen zijn beschikbaar in verschillende delen van Nederland. Voor meer informatie ga naar: https://dutchgymnastics.nl/beweegdiploma/.

Fysiotherapie


Een persoonlijk beweegprogramma kan een goede start zijn voor kinderen met een verlaagde botdichtheid. Een fysiotherapeut of bewegingstherapeut stelt dit programma op. Wij kunnen u doorverwijzen.

Sportclub


Soms hebben kinderen met darmfalen een infuuslijn in een van de grote halsvaten (dit noemen we een centraal veneuze lijn). De infuuslijn is overdag veelal afgeplakt onder de kleding. Het is geen probleem om dan te bewegen en sporten zo lang de lijn goed afgeplakt en gezekerd is. Kinderen met darmfalen en een infuuslijn doen bijvoorbeeld aan atletiek, turnen en Krav Maga (verdedigingssport met conditietraining).

Vragen?


Bij vragen kunt u contact opnemen met het darmfalenteam via de Beter Dichtbij app.


Foldernummer: 0000797_5-21


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien