Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Radiotherapie

Bestraling van de borst op de Cyberknife

Bestraling van de borst op de Cyberknife

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
De Cyberknife is een bestralingsmachine die is gemonteerd op een robotarm. Bestraling op de Cyberknife zorgt ervoor dat het gezonde weefsel zoveel mogelijk wordt gespaard en de tumor een zo hoog mogelijke dosis krijgt. Wij gaan u bestralen op uw borst. Het gaat om 5 bestralingen, op achtereenvolgende werkdagen. We hebben informatie over de behandeling en de daarvoor nodige voorbereidingen voor u op een rij gezet, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Over bestraling op de Cyberknife


De robotarm waar de Cyberknife op is gemonteerd, kan veel meer posities aannemen dan de gebruikelijke bestralingsmachines. Tijdens de bestraling controleren we de tumorpositie voortdurend met behulp van röntgenfoto’s. Zo nodig kunnen we corrigeren. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat we het gezonde weefsel zoveel mogelijk sparen en de tumor een zo hoog mogelijke dosis krijgt. We beschikken over over 2 Cyberknifes, in twee aparte ruimtes: de Mantis en de Polaris. Uw borstbestraling vindt plaats op de Polaris omdat in deze bestralingsruimte ook een CT-scanner staat, die we nodig hebben voor uw behandeling.

cyberknife


Voorbereiding


Voor het bestralen op de Cyberknife zijn verschillende voorbereidingen nodig:
  • in de week voor de bestralingen plaatsen we markers rondom de operatieholte;
  • in de mouldroom maken we een vacuümmatras voor u;
  • om het bestralingsplan te kunnen maken is een CT-scan nodig.
Voor al deze voorbereidingen krijgt u afspraken en verdere informatie thuisgestuurd.

Markers


Bij de bestraling op uw borst maken we gebruik van 3 goudmarkers (kleine gouden staafjes) zodat we heel precies de plek kunnen bepalen waar we gaan bestralen. Deze goudmarkers worden geplaatst rondom de operatieholte in de borst. Het specialisme radiologie plaatst de markers. Dit gebeurt met een dunne naald, onder plaatselijke verdoving en met behulp van een echo. Enkele dagen na het plaatsen van de goudmarkers starten we met de voorbereidingen voor de bestraling.

Mouldroom


Tijdens de bestralingen ligt u op uw rug, met 1 arm omhoog. Om u nauwkeurig te kunnen bestralen, moet u stabiel en zo comfortabel mogelijk kunnen liggen. Daarom maken wij voor u een vacuümmatras. Dit gebeurt in de mouldroom.

mouldroom

CT-scan


De CT-scan die we van u maken, gebruiken we bij het maken van een bestralingsplan. Na de CT-scan brengen wij een paar kleine tatoeagepuntjes aan zodat we later op het bestralingstoestel zo goed mogelijk kunnen reconstrueren hoe u moet liggen. Met een kleine naald brengen we een beetje inkt net onder de huid aan. Zo ontstaat er een klein stipje dat blijvend is. Deze tatoeagepuntjes komen aan beide zijden van uw lichaam.

ct-scan en kruisje

Aanmelden


Voor elk onderdeel van uw behandeling meldt u zich bij de receptie van radiotherapie. Voor de afspraken bij de mouldroom, de voorbereidings-CT en de bestralingen kunt u het beste de ingang van het Erasmus MC aan de Zimmermanweg gebruiken.

Over de bestraling


CT-scan voorafgaand aan de bestraling


Soms is het nodig voor de bestraling een controle scan te maken. Hierop kunnen we zien of de goudmarkers nog op dezelfde plek zitten. De CT-scan maken we met de CT-scanner die in de bestralingsruimte staat. U ligt hierbij al op de bestralingstafel. Deze tafel kunnen we namelijk naar de CT-scanner verplaatsen. Na de CT-scan beoordelen de laboranten op de CT-plaatjes de ligging van de goudmarkers. Het is belangrijk dat u gedurende deze tijd zo rustig mogelijk blijft liggen. Als de positie van de goudmarkers goed is, beginnen we met de bestraling.

borst CT 2 en 3

De bestraling


Tijdens de bestraling ligt u in dezelfde houding als tijdens de CT-scan.
bestraling

Muziek
Tijdens de bestraling kunt u naar de radio luisteren. Als u dat wilt, laat ons dan weten waar u graag naar luistert.

Volgende afspraken
Na de eerste bestraling krijgt u de afspraken voor de rest van de week mee. Op vrijdag krijgt u (indien van toepassing) de afspraken voor de daaropvolgende week.

Duur van de behandeling


De bestraling duurt ongeveer een half uur tot 3 kwartier. Als voorafgaand aan de bestraling een CT-scan wordt gemaakt, duurt de hele behandeling ongeveer 1 uur.

Bijwerkingen en complicaties


Mogelijke bijwerkingen van de bestraling zijn:
Vermoeidheid is een veel voorkomende bijwerking van de bestraling, deze vermoeidheid kan tot enkele weken na de bestraling duren. Op de polikliniek vertelt uw radiotherapeut u meer over de mogelijke bijwerkingen van de bestraling.

Heeft u nog vragen?


Heeft u nog vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Contact


Radiotherapie: (010) 704 15 38 (heeft u vragen voor de radiotherapeutisch laboranten of de radiotherapeut, dan verbinden wij u door).


Foldernummer: 0000630-08_21


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien