Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiotherapie


Bestraling van de lever of de alvleesklier op de Cyberknife

Bestraling van de lever of de alvleesklier op de Cyberknife


De Cyberknife is een bestralingsmachine die gemonteerd is op een robotarm. Deze manier van bestralen zorgt ervoor dat het gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard wordt en de tumor een zo hoog mogelijke dosis krijgt. We gaan u bestralen op uw lever of uw alvleesklier (pancreas). Wij leggen u graag uit hoe deze behandeling verloopt en welke voorbereidingen nodig zijn.

Bestraling op de Cyberknife


De robotarm die we gebruiken tijdens de bestraling kan veel meer posities aannemen dan de gebruikelijke bestralingsmachines. Een andere bijzondere eigenschap van de Cyberknife is het vermogen om mee te bewegen met de ademhaling. Tumoren die bewegen door de ademhaling kunnen we op deze manier uiterst precies bestralen. Tijdens de bestraling wordt de tumorpositie voortdurend gecontroleerd en zo nodig gecorrigeerd met behulp van röntgenfoto's. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat we het gezonde weefsel zoveel mogelijk sparen en de tumor een zo hoog mogelijke dosis krijgt. Het Erasmus MC beschikt over 2 Cyberknifes: de Mantis en de Polaris.

cyberknife apparaat


Bestralingstechniek met markers
Bij deze techniek maken we gebruik van markers (kleine metalen staafjes) om de plek van bestralen te bepalen. Deze markers moeten eerst geplaatst worden in de buurt van de tumor. U krijgt hiervoor een afspraakbrief en verdere informatie thuisgestuurd.

Aanmelden


Voor de afspraken bij de mouldroom, de voorbereidings-CT en de bestralingen kunt u het beste de ingang aan de Zimmermanweg gebruiken. U kunt zich melden bij de receptie van radiotherapie.

Voorbereiding


Voor de behandeling op de Cyberknife zijn onder andere de volgende voorbereidingen nodig om de bestraling zo goed mogelijk te laten verlopen.

Mouldroom


Om u nauwkeurig te kunnen bestralen, is een stabiele ligging en een comfortabele houding belangrijk. Daarom wordt er vaak een vacuümmatras gemaakt. Dit gebeurt in de mouldroom. U krijgt hiervoor een afspraak.

maken vacuummatras
Aanmeten vacuummatras

CT-scan


Wij maken meerdere scans van u met de CT-scan. Over het algemeen is dat een scan waarbij we u instructies geven over de ademhaling en een scan waar de ademhalingsbeweging op te zien is. Als het nodig is dat u contrastmiddel krijgt, dan brengen we een infuusnaaldje bij u in. Hierdoor loopt tijdens de scan het contrastmiddel. De scans zijn nodig om een bestralingsplan te kunnen maken.

Tatoeagepuntjes


Na de CT-scan brengen wij tatoeagepuntjes aan om uw ligging op het bestralingstoestel zo goed mogelijk te kunnen reconstrueren. Met een kleine naald brengen we een beetje inkt net onder de huid. Zo ontstaat er een klein stipje dat blijvend is.

CT-scan bij lever/pancreas bestralingTatoeagepuntjes bij bestraling


Over de bestraling


Tijdens de bestraling ligt u in dezelfde houding als tijdens de CT-scan. We plaatsen u met behulp van de tatoeagepuntjes in de juiste houding. U krijgt led-lampjes op uw buik om uw ademhaling te volgen zodat we de bestraling aan de hand van de ademhalingsbeweging kunnen corrigeren. Als u goed ligt, is het belangrijk dat u zo rustig en ontspannen mogelijk blijft liggen. Daarna verlaten we de bestralingsruimte. Er hangen 4 camera’s waarmee we u in de gaten houden.

Vanuit de bedieningsruimte maken we eerst röntgenfoto’s om u nauwkeurig te kunnen positioneren. U voelt de tafel een klein beetje bewegen. Tijdens de bestraling beweegt het bestralingstoestel om u heen. U krijgt de bestraling via verschillende kanten, u voelt daar niets van. U kunt naar de radio luisteren en uw voorkeur aan ons doorgeven. Na de eerste bestraling krijgt u de afspraken van de rest van de week mee. Op vrijdag krijgt u (indien van toepassing) de afspraken voor de daarop volgende week. Na de bestraling kunt u naar huis.

Led lampjes voor volgen ademhaling
bestraling op de cyberknife

Duur van de behandeling


De bestraling duurt ongeveer 3 kwartier tot 1 uur.

Bijwerkingen en complicaties


Een veel voorkomende bijwerking van de bestraling is vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan tot enkele weken na de bestraling duren. Verder zijn er meestal weinig klachten van de bestraling.

Heeft u nog vragen?


Heeft u nog vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Contact


Radiotherapie (010) 704 15 38 (heeft u vragen voor de radiotherapeutisch laboranten of de radiotherapeut, dan verbinden wij u door)


Foldernummer: zlfprt-07_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien