Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiotherapie


Bestraling van een uitzaaiing in bot of klier op de Cyberknife

Bestraling van een uitzaaiing in bot of klier op de Cyberknife


De Cyberknife is een bestralingsmachine die is gemonteerd op een robotarm. Deze manier van bestralen zorgt ervoordat het gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard wordt en de tumor een zo hoog mogelijke dosis krijgt. We gaan u bestralen op een uitzaaiing in een bot of in een klier. Wij leggen u graag uit hoe deze behandeling verloopt en welke voorbereidingen nodig zijn.

Bestraling op de Cyberknife


De robotarm die we gebruiken tijdens de bestraling kan veel meer posities aannemen dan de gebruikelijke bestralingsmachines. Een andere bijzondere eigenschap van de Cyberknife is het vermogen om mee te bewegen met de ademhaling. Tumoren die bewegen door de ademhaling kunnen we op deze manier uiterst precies bestralen. Tijdens de bestraling wordt de tumorpositie voortdurend gecontroleerd en zo nodig gecorrigeerd met behulp van röntgenfoto's. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat we het gezonde weefsel zoveel mogelijk sparen en de tumor een zo hoog mogelijke dosis krijgt. Het Erasmus MC beschikt over 2 Cyberknifes: de Mantis en de Polaris.

cyberknife apparaatMarkers


Om tijdens de bestraling de te bestralen plek goed te kunnen bepalen, zijn soms markers nodig. Dit zijn kleine metalen staafjes. De markers plaatsen we in het gebied van de uitzaaiing. De radiotherapeut vertelt u of dit bij u nodig is. U krijgt hiervoor een afspraakbrief en verdere informatie thuisgestuurd.

Aanmelden


Voor de afspraken bij de mouldroom, de voorbereidings-CT en de bestralingen kunt u het beste de ingang aan de Zimmermanweg gebruiken. U kunt zich melden bij de receptie van radiotherapie.

Voorbereiding


Voor een goed verloop van de bestraling zijn verschillende voorbereidingen nodig.

Mouldroom


Om u nauwkeurig te kunnen bestralen, is een stabiele ligging belangrijk. Afhankelijk van de locatie van de uitzaaiing ligt u op uw buik of op uw rug. Het is belangrijk dat u in deze houding zo comfortabel mogelijke ligt. Daarom maken wij voor u een vacuümmatras. Dit gebeurt in de mouldroom. U krijgt hiervoor een afspraak.

mouldroom 1en2

CT-scans


Voor het bestralingsplan maken we een CT-scan met en/of zonder contrastmiddel en soms een scan waarop de ademhalingsbeweging te zien is. Als het nodig is dat u contrastmiddel krijgt, brengt de laborant een infuusnaaldje bij u in. Hierdoor loopt tijdens de scan het contrastmiddel.

Tatoeagepuntjes


tatouagepuntjes

Na de CT-scan brengen wij tatoeagepuntjes aan om uw ligging op het bestralingstoestel zo goed mogelijk te kunnen reconstrueren. Met een kleine naald brengen we een beetje inkt net onder de huid. Zo ontstaat er een klein stipje dat blijvend is.

CT-scan voorafgaand aan de bestraling


Soms maken we voorafgaand aan de bestraling een CT-scan om de te bestralen plek te controleren. Dit doen we met de CT-scanner die in de bestralingsruimte staat. Hierbij ligt u al op de bestralingstafel. Deze tafel kunnen we namelijk naar de CT-scanner verplaatsen. Na het maken van deze CT-scan bekijken de laboranten de CT-plaatjes. Het is belangrijk dat u gedurende deze tijd zo rustig mogelijk blijft liggen.
De radiotherapeut bespreekt met u of het bij uw behandeling nodig is om deze CT-scans te maken.

scan 1


Over de bestraling


Tijdens de bestraling ligt u in dezelfde houding als tijdens de CT-scan.

scan 1en2
Na de eerste bestraling krijgt u de afspraken van de rest van de week mee. Op vrijdag krijgt u (indien van toepassing) de afspraken voor de daarop volgende week.

Na de bestraling kunt u naar huis.

Duur van de behandeling


De bestraling duurt ongeveer een half uur tot 3 kwartier. Als voorafgaand aan de bestraling een CT-scan wordt gemaakt, duurt de hele behandeling ongeveer 1 uur.

Bijwerkingen en complicaties


Een veel voorkomende bijwerking van de bestraling is vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan tot enkele weken na de bestraling duren. Verder zijn er meestal weinig klachten van de bestraling.

Heeft u nog vragen?


Heeft u nog vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Contact


Radiotherapie:
(010) 704 15 38 (bij vragen voor de radiotherapeutisch laboranten of de radiotherapeut verbinden wij u door)


Foldernummer: 0000634-10_2019


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien