Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Urologie


Besnijdenis

Besnijdenis


Bij een besnijdenis wordt de gehele voorhuid of een gedeelte van de voorhuid operatief verwijderd. De meest voorkomende reden voor een besnijdenis is een te nauwe voorhuid. Bij deze aandoening kan de voorhuid niet meer over de eikel worden teruggeschoven. Gevolg hiervan kan zijn dat er moeilijkheden optreden bij plassen, pijn tijdens erectie of geslachtsgemeenschap of een ontsteking van de eikel of voorhuid. Bij kinderen wordt soms om geloofsredenen voor een besnijdenis gekozen. Soms wordt tot een besnijdenis overgegaan uit hygiënische overwegingen.

Voorbereiding


Bijzondere omstandigheden kunnen tot wijzigingen aanleiding geven. Dit wordt altijd door uw uroloog aan u verteld. Aan het begin van de operatie vertelt de uroloog wat er gaat gebeuren. Heeft u dan nog vragen, stelt u ze dan gerust.

Kinderen tot 16 jaar


Nuchter zijn
Bij jonge kinderen gebeurt de operatie onder narcose. Daarvoor moet uw zoon voor de operatie nuchter zijn. Dit betekent dat hij de dag voor de operatie na 24.00 uur niets mag eten of drinken. Wanneer de operatie in de middag plaatsvindt, mag uw zoon ’s morgens nog licht ontbijten.

(Jong)volwassenen


Nuchter zijn
Bij volwassenen vindt de operatie meestal poliklinisch onder lokale verdoving plaats. Voor deze ingreep hoeft u niet nuchter te zijn.

Scheren
De haren rondom de penis kunt u thuis op de ochtend vóór de ingreep afscheren.

Vervoer
U mag na de ingreep niet zelf een auto besturen. Vooraf moet u dus zorgen voor vervoer naar huis.

Medicatie
Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit melden. In overleg met uw arts moet u voor de ingreep stoppen met het innemen van deze medicijnen.


Over de operatie


Wat we gaan doen


Voor de operatie krijgt u ter verdoving één of meerdere injecties aan de basis van de penis. Na deze lokale verdoving wordt de penis gedesinfecteerd en de omgeving met steriele doeken afgedekt. Tijdens de operatie kan het zijn dat u op sommige plaatsen nog wat pijn ervaart. De arts kan u daarvoor extra verdoving geven. Bij een besnijdenis wordt zowel de huid van de binnenkant als de buitenkant van de voorhuid een stuk ingekort. De voorhuid wordt met oplosbare hechtingen vastgemaakt aan de rand van de eikel (zie afbeelding).

afbeelding operatie besnijdenis


Deze hechtingen lossen meestal na 1 - 2 weken op en hoeven dus niet meer verwijderd te worden. Door deze ingreep komt de eikel geheel bloot te liggen. Dit kan meestal de eerste dagen zeer gevoelig zijn. Voor de operatie zijn er vaak verklevingen tussen voorhuid en eikel. Tijdens de operatie worden deze verklevingen losgemaakt, waardoor de eikel er enkele dagen na de operatie rood en gezwollen uitziet. Binnen enkele weken ontstaat er geleidelijk een nieuwe huidlaag.

Duur van de operatie
De operatie duurt 20 tot 40 minuten.

Na de operatie


Nazorg en controles

Na de operatie wordt de penis verbonden. Dit gebeurt met een vettig gaas (unitule) of zalf en vervolgens met steriele gazen. Na één tot twee uur is de verdoving uitgewerkt en komt het gevoel in de penis weer terug.

Kinderen tot 16 jaar
Wanneer de operatie in dagverpleging plaatsvindt, kan uw kind dezelfde dag weer naar huis. Meestal gebeurt dit nadat hij heeft geplast. De dag na de operatie kan uw kind weer alles doen.
Volwassenen
Kort na de ingreep ziet de penis er gezwollen en blauw/rood uit. Dit verdwijnt in de loop van de week. Het is het beste om de penis omhoog te leggen, richting navel. Het is verstandig na de ingreep een half uur op de afdeling te blijven en eventueel iets te drinken. Bij een eventuele nabloeding kan deze dan direct worden verholpen. Het is verstandig om het op de dag van de operatie rustig aan te doen.

Bijwerkingen en complicaties


Na de behandeling


De mogelijke complicaties bij deze ingreep beperken zich bijna altijd tot de wond. Er kan een nabloeding optreden die zich kan uiten in een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting. Soms ontstaat er een infectie of een abces.
Neemt u contact op met de uroloog wanneer:
Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor een poliklinische controle. De hechtingen zijn oplosbaar en hoeven dus niet te worden verwijderd.

Op maandag t/m vrijdag kunt u de polikliniek urologie bellen van 8.00 – 16.30 uur op telefoonnummer (010) 704 01 46. Op andere tijdstippen en in het weekend kunt u bellen naar telefoonnummer 010 704 0 704 en vragen naar de dienstdoende uroloog.

Contact


Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek urologie, op maandag t/m vrijdag van 8.00 – 16.30 uur, telefoonnummer (010) 704 01 46.

Belangrijk: niet alle verzekeraars vergoeden deze ingreep. Het is verstandig van tevoren met uw verzekeraar contact op te nemen over deze vergoeding.

Als u door ziekte of een andere reden niet op de afspraak kunt komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt worden geholpen.Foldernummer: 5804062-02_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien