Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Oogheelkunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Behandeling van glaucoom

Behandeling van glaucoom


U heeft glaucoom en u moet hiervoor behandeld worden. Hier leggen we u uit wat glaucoom is en hoe we glaucoom kunnen behandelen.

Wat is glaucoom?


Als u glaucoom heeft, kan de oogzenuw beschadigen. Hierdoor kunt u uw zicht verliezen en zelfs blind worden. Op dit moment kunnen we glaucoom alleen behandelen door de druk in uw oog te verminderen.

Oorzaak van glaucoom


Een normaal oog is gevuld met een heldere vloeistof. Dit noemen we glasvocht. Voor in het oog zit ook vocht. Dit vocht noemen we kamerwater en stroomt van achter de iris naar de voorkant van de iris (kamerhoek). Achter de iris zitten klieren die dit kamerwater maken.
80
Een oorzaak van glaucoom kan zijn dat deze kliertjes niet meer goed werken of dat de afvoer in de kamerhoek belemmerd raakt. Bijvoorbeeld als het kamerwater niet goed afgevoerd kan worden. Als dit gebeurt, komt er te veel kamerwater in uw oog en wordt de oogdruk groter. Hierdoor raken de zenuwvezels in uw oog bekneld en sterven af. Als dit laatste gebeurd dan is er sprake van glaucoom.
oog

Over de behandeling


We kunnen glaucoom op drie verschillende manieren behandelen:

  1. met medicijnen
  2. met laserbehandelingen
  3. met een operatie

Behandeling met medicijnen


Patiënten met glaucoom krijgen vaak medicijnen die de oogdruk verlagen. U krijgt dan een medicijn in de vorm van oogdruppels, ooggel of tabletten. De medicijnen zorgen ervoor dat de kliertjes in uw oog minder kamerwater aanmaken en/of dat de afvoer van het kamerwater uit het oog wordt gestimuleerd.

Hoe goed de oogdruppels werken, verschilt per persoon. Bij elke patiënt kijken we daarom hoeveel en welke oogdruppels u het best kunt gebruiken.
Van de medicijnen kunt u bijwerkingen krijgen. Wat deze bijwerkingen zijn, leest u in de bijsluiter van uw medicijn.

De meest voorkomende behandelingen met medicijnen zijn:

  1. oogdruppels
  2. tabletten
  3. via infuus

Behandelingen met een laser


We kunnen uw glaucoom ook behandelen met een laserbehandeling. Deze behandeling duurt vaak minder dan tien minuten. Na de laserbehandeling kunt u meestal direct naar huis. Wel moet u de dagen erna oogdruppels gebruiken die ontsteking tegen gaan. Houd er rekening mee dat u na de laserbehandeling minder goed ziet met uw oog. Dit duurt maar een paar uur.

De meest voorkomende laserbehandelingen zijn:

  • selectieve laser trabeculoplastiek (SLT)
  • YAG (perifre iridotomie)
  • ARGON – iris stretch
  • iridex micropulse cyclolaser G6
Selectieve laser trabeculoplastiek (SLT)
Met deze laserbehandeling verlagen wij de oogdruk. Het effect van de behandeling duurt maar vijf jaar. Daarna kunnen we de behandeling herhalen. Uw oog wordt hierbij met oogdruppels verdoofd voor start van deze behandeling.

YAG - perifere iridotomie (PI)
Als uw kamerhoek nauw is of dicht zit dan kan het kamerwater niet meer goed afgevoerd worden. Met deze laserbehandeling kunnen wij een opening in de iris maken, waardoor de kans op afsluiting van de kamerhoek kleiner wordt. Uw oog wordt hierbij met oogdruppels verdoofd voor start van deze behandeling.
oog
Let op! Het zwarte gaatje in het oog is uitvergroot, zodat duidelijk is wat we bedoelen. Normaal is deze opening alleen met een microscoop te zien; het gaatje is niet met het blote oog te zien.

ARGON - iris stretch
Als de kamerhoek bijna gesloten is, kunnen we ook een stukje van de iris laten afvlakken. Dit doen we alleen als u een plateau-iris heeft. Een plateau-iris is dikker dan een normale iris. Als de iris wat meer ontspant, wordt deze vlakker. Hierdoor kan het kamerwater beter wegstromen. Uw oog wordt hierbij met oogdruppels verdoofd voor start van deze behandeling.

Iridex micropulse cyclolaser G6
Met deze laserbehandeling zorgen we dat de kliertjes in uw oog minder kamerwater aanmaken. Hierdoor verlaagt de oogdruk. Voor deze behandeling moeten we het oog verdoven middels een prikje naast het oog.

Glaucoomoperaties


Wat zijn glaucoomoperaties?


Als u glaucoom heeft, kunnen wij u ook opereren. Dit doen we als de oogdruk te hoog blijft of als u geen medicijnen wilt of kunt gebruiken. De meest voorkomende glaucoomoperaties zijn:

Over de operaties


Voor alle glaucoomoperaties nemen wij u één dag op in het ziekenhuis. U kunt vaak dezelfde dag weer naar huis. U leest hieronder hoe de verschillende operaties verlopen.

Trabeculectomie
Bij een trabeculectomie maken we een soort luikje in het oogwit. Via dit luikje kan het kamerwater makkelijker het oog verlaten. Hierdoor gaat de oogdruk omlaag. Na de operatie kan er een soort blaasje op het oogwit ontstaan. Dit noemen we een bleb. Deze kan zichtbaar zijn indien u uw bovenooglid omhoog trekt. U voelt en ziet hier verder niets meer van.

trabeculectomie

Glaucoomimplantaat (Ahmed of Baerveldt)
Bij een Ahmed- of Baerveldt-implantaat plaatsen we een implantaat achter het oog. Aan dit implantaat zit een buisje waar het kamerwater door weg kan stromen. In de afbeelding hieronder ziet u hoe het implantaat in het oog zit. Een Baerveldt-implantaat is groter dan het Ahmed-implantaat. Een Ahmed-implantaat heeft een extra “ventiel-mechanisme en de Baerveldt-implantaat niet. Hierdoor werkt de Ahmed-implantaat meteen, terwijl dit bij een Baerveldt even kan duren. De oogarts bepaalt met u samen welke implantaat voor u en uw situatie het beste is.
glaucoomoperatie
Micro-invasieve glaucoomoperaties (MIGS): XEN-implantaat of PreserFlo-implantaat (InnFocus-implantaat)
Bij een MIGS plaatsen we een klein buisje in uw oog. Via dit buisje kan het kamerwater makkelijker stromen. Na de operatie kunt u een klein blaasje op het oogwit krijgen. Dit geneest vanzelf en is daarna niet meer te zien of te voelen.
MIGS
Het kan zijn dat het buisje kan verkleefd raken waardoor deze dan niet meer werkt. We moeten de operatie dan een tweede keer doen. Vaak werken de buisjes na een tweede operatie wel goed.

Na de operatie


Na de operatie moet u regelmatig langskomen voor controle.

U krijgt na de operatie oogdruppels mee die zorgen dat u geen ontstekingen krijgt. Deze oogdruppels bouwt u langzaam af. Na een paar maanden stopt u hiermee na overleg met uw arts. Vaak wordt uw huidige glaucoommedicatie gestopt na de operatie.

Bijwerkingen


U kunt last krijgen van staar. Als dit zo is, moeten wij dit vaak behandelen met een staaroperatie. Lees meer over de operatie in ‘staaroperatie’.

Houd er rekening mee dat uw zicht na de behandeling minder goed is. Dit kan een paar weken duren. Daarna wordt uw zich langzaam beter.

Contact


Heeft u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde. We zijn tijdens kantooruren bereikbaar.


Afbeeldingen gemaakt met BioRender.comFoldernummer: 0000867-11-21


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien